Connect with us

Köksliv

Miljövänligt

Tips

4 enkla tips för ett miljövänligt kök

Det har blivit allt vanligare att inreda hemmet hållbart – och köket är inget undantag. Vår ökade miljömedvetenhet har gett oss allt ifrån moderna ekokök till avancerade kompostlösningar som bidrar till att minska vår negativa inverkan på klimatet. Låter det krångligt, dyrt och kanske till och med lite flummigt? Inte alls! Det finns mycket du kan göra utan att sätta igång en helrenovering. Här listar vi fyra enkla tips för ett mer miljövänligt kök.

 

1. Återvinn, återbruka, återanvänd

Att köpa saker second hand och inte slänga något i onödan kanske säger sig självt för den som vill tänka miljövänligt. Ändå finns det en hel del hållbarhetsaspekter som många av oss kanske missar på den här punkten. Köper du sånt som går att återvinna, eller som redan är gjort av återvunna material? Och ser du till att sälja och ge bort det mesta av dina gamla saker eller hamnar de lika ofta på soptippen? Genom att fundera på vad som kommer att hända med produkten efter att du använt den tar du ansvar för hela konsumtionskedjan.

2. Plastbanta

Ett smart sätt att göra köket både hälsosammare och mer miljövänligt är att minska ned på plasten. I dagens samhälle är de flesta av oss plastberoende av gammal vana, men det är en vana som är lätt att bryta bara man uppmärksammar den. Börja med att byta ut de redskap som värms upp eller kommer i kontakt med varm mat, som stekspadar och liknande. Även skärbrädor i plast och stekpannor i teflon kan vara bra att ersätta eftersom de ofta blir repiga efter ett tag. Gjutjärnspannor och redskap i trä eller rostfritt stål är både lätt och billigt att hitta på loppis.

Obs! Släng inte plastprylarna om de fortfarande kan användas. Försök att i första hand sälja eller ge bort dem så bidrar du inte till att skapa ännu mer avfall. 

3. Tänk långsiktigt

Om du ändå vill köpa något nyproducerat till köket finns det sätt att göra det mer miljövänligt. Du kan till exempel välja möbler med längre hållbarhet som är lätta att snygga till när de blir lite till åren. Avtagbar klädsel, tåliga material och gediget hantverk är tre faktorer som ökar möblernas livslängd.

Försök också att se inköpen som investeringar för framtiden. Även om klassisk design tenderar att ha en mäktigare prislapp än ett billigt märke är de ofta mer hållbara och har ett garanterat högre andrahandsvärde. Det innebär att både du och miljön tjänar på det i slutändan.

4. Vänj dig vid goda vanor

Hållbarhet handlar inte bara om vad du har i köket, utan också hur du använder det. En välfungerande sopsortering, miljövänligt diskmedel och energisnåla LED-lampor är bara några exempel på små ändringar som kan göra stor skillnad. När du väl fått in ett hållbart tankesätt i vardagen kan du lätt identifiera fler områden du kan förbättra. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något – varför inte börja i köket?

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

More in Tips

To Top