Connect with us

Köksliv

Köksrenovering

Tips

De bästa tipsen för en hållbar köksrenovering

Miljövänliga kök blir allt vanligare och idag vill många av de som renoverar göra det på ett hållbart sätt. Men vad betyder det egentligen att ett kök är skonsamt mot miljön? Hur ska man tänka när det gäller material, energiåtgång och design? Köksliv har guiden som hjälper dig att lyckas med en hållbar köksrenovering.

Köksrenovering

Foto: Vedum

1. Behåll och återanvänd

Börja med att se över ditt befintliga kök – finns det något du kan spara och använda igen? En av hörnstenarna i hållbart tänkande handlar om att ta tillvara på det som redan finns istället för att riva ut och köpa nytt. Oavsett om ditt nya kök är miljövänligt till tusen blir det ingen hållbar affär om du slänger ut ett fullt fungerande kök för att göra plats för det. Kanske kan du måla, bygga om eller på annat sätt uppdatera delar av köket så att du får en helt ny look utan att behöva byta ut alltihop. 

2. Välj ekologiskt, miljömärkt eller begagnat

Om du ändå bestämt dig för att delvis eller helt ersätta ditt nuvarande kök finns det en mängd miljövänliga vägar att gå. För några år sedan lanserade kökstillverkaren Puustelli till exempel sitt ekologiska kök Miinus som tar hänsyn till alltifrån materialmängd och avfallsreducering till transporter i samband med produktionen.

Du kan också hålla utkik efter andra miljömärkningar, som Svanen-märkningen, för att hitta hållbara köksalternativ. Svanen innebär hårda miljökrav som uppdateras vart fjärde år för att märkningen ska vara up to date med det allra senaste inom teknik, forskning och vetenskap. I kök som får bära märkningen är exempelvis spånskivorna tillverkade energisnålt, plasten fri från skadliga tillsatser och träet inte skövlat i hotade skogar. Marbodal, Vedum och Electrolux Home är några av de tillverkare som har Svanen-märkta kök, och via Svanens egen sökfunktion kan du själv hitta bland annat skåpsluckor, målarfärg och golv med märkningen.

Ett tredje alternativ är att köpa köket second hand. Jo, det går faktiskt! Hela kök eller utvalda delar som luckor, skåp och beslag finns ibland att fynda på till exempel Blocket. Här kan du också sälja eller skänka bort det du inte vill ha i ditt eget kök – så skapar du ett hållbart kretslopp. 

Köksrenovering hållbart

Det helt ekologiska köket Puustelli Miinus. Foto: Puustelli

3. Snåla med vattnet

Genom att byta ut en droppande kran sparar du både på miljön och din egen ekonomi. Köper du dessutom en energisnål blandare kan du enligt vissa tillverkare så mycket som halvera din energi- och vattenanvändning! Med andra ord är hanteringen av vatten en viktig faktor bakom en miljövänlig köksrenovering. Marknaden har mycket att erbjuda på det här området, som till exempel Gustavsbergs återvinningsbara blandare “Coloric” och FM Mattssons modell “9000E” med kallstart för att undvika onödig varmvattenanvändning. Många tillverkare säljer också varianter med justerbara värme- och flödesfunktioner som utformats för att spara extra energi.

Tips! Lägg dig till med nya, hållbara vanor samtidigt som du byter blandare. Genom att bara köra diskmaskinen när den är full och inte handdiska under rinnande vatten vinns många värdefulla droppar.

4. Köp lågenergiklassad teknik

Om det har blivit dags att byta kyl, frys, spis, ugn eller diskmaskin  – välj energieffektiva modeller i A-klassen (ju fler + i beteckningen, desto bättre). Precis som med effektiva och moderna blandare tjänar du både pengar och miljöpoäng på att skaffa vitvaror och andra apparater som drar mindre energi. Faktum är att du rekommenderas att köpa nytt om din nuvarande kyl och frys är äldre än sju år, just eftersom tekniken avancerar och blir mer hållbar hela tiden. Tänk också på att inte köpa större maskiner än du behöver, även om du får plats.

Tips! Köp en kyl med inbyggt kolsyrat vatten så slipper du köpa hem från affären. Både miljö- och plånboksvänligt.

Köksrenovering miljövänligt

Foto: Smeg

5. Använd snälla material

Välj bort plast, som ofta medför en stor miljöpåverkan när det produceras, till förmån för naturmaterial som sten, kakel, glas och stål. Till golvet kan du istället för plastgolv i PVC till exempel använda trä (undvik dock tropiska träslag), linoleum eller kork. Om du väljer trä kan du leta efter FSC- märkningen som står för “Forest Stewardship Council”. Märkningen innebär att materialet är framtaget på ett garanterat hållbart sätt, utan att bidra till skogsskövling eller illegal avverkning. Papperstapeter är ett bra alternativ till väggarna, jämfört med vinyltapeter. Om du kan köpa svenska material är det ofta bättre än importerade, eftersom köksinredning innebär tunga frakter med mycket utsläpp. Om du däremot bor nära en landsgräns kan såklart grannlandets producent vara närmare, så se till att jämföra innan du gör ditt val.

Återvunna material är ett annat hållbart alternativ, särskilt för den som ändå vill använda plast och helst vill göra det med gott samvete. Att medvetet satsa på material av hög kvalitet som håller länge är också betydligt bättre för miljön än billiga varianter som måste bytas ut mycket snabbare. Lägg även tid på att noga planera hur mycket material du behöver. En detaljerad materialspecifikation innebär mindre risk att du får material över som bara hamnar på soptippen.

6. Måla miljövänligt

Färg kan tyvärr innehålla många tråkiga kemikalier som är katastrof ur miljösynpunkt. Detsamma gäller lim, fogmassa och andra byggtillbehör som ofta är ett måste vid en köksrenovering (om du inte vill pröva att sätta upp kaklet med tejp, men det är inget vi på Köksliv rekommenderar). Men även här finns knep att ta till!

Vattenburna plastfärger marknadsförs ofta som bra för miljön jämfört med färger baserade på lösningsmedel. Även om det stämmer att de gamla färgerna med lösningsmedel var skadligare för målarna är inte heller de nya produkterna problemfria. Faktum är att de, till skillnad från de stabilare äldre färgerna, avger hälsoskadliga ämnen i inomhusluften under lång tid. De är också baserade på fossil olja som har många miljömässiga nackdelar och är en ändlig resurs. Ett ytterligare minus är att dessa färger tenderar att dra åt sig smuts i högre grad och inte åldras bra. Försök därför att helt utesluta plastfärg när du målar om. (Substanser att undvika är exempelvis lacknafta, thinner, terpentin, xylen och toluen.)

Det du istället vill hålla utkik efter är färger baserade på miljövänliga pigment som linoljefärg, slamfärg, silikatfärg, lerfärg och äggoljetemperafärg. Ekofärger tillverkade av naturliga råvaror är ett också hållbart alternativ. På marknaden finns många produkter, inklusive lim och fogmassa, märkta med Svanen eller Bra Miljöval som inte innehåller de värsta ingredienserna.

Köksrenovering

Foto: Caparol Färg

7. Sätt upp smart belysning

Det mest miljövänliga sättet att genomföra en köksrenovering och samtidigt lysa upp ditt hem är med LED-lampor (Light Emitting Diod). Lysdioder av det här slaget kräver mindre energi än andra typer av ljuskällor och innehåller inga farliga tungmetaller. De är också väldigt hållbara och kan göras mindre än vanliga lampor vilket sparar in på transporter och material. Lågenergilampor kan låta som ett bra val energimässigt, men innehåller kvicksilver som är skadligt både för människa och miljö.

Om du vill ha lysrör är kompaktlysrör bättre än en vanlig modell eftersom de förbrukar mindre energi och håller längre. Även halogenlampor är bättre för miljön än vanliga glödlampor, då de inte drar lika mycket energi och inte heller innehåller kvicksilver. Däremot håller de inte lika länge som LED- eller lågenergilampor.

Tips! Med dimmers i hemmet sparar du lite extra energi eftersom du kan anpassa belysningens styrka efter behov.

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

More in Tips

Inspirationsgallerier

Mest läst just nu

To Top