Connect with us

Köksliv

Köksmissar

Tips

Irriterande vanliga köksmissar du vill undvika

Att förnya sitt kök är bland det roligaste och jobbigaste man kan ta sig an. Det kräver inte bara en sudd pengar utan även en rejäl investering av tid, kärlek och eftertanke. Köket är idag inte bara ett utrymme för att kunna tillaga föda, vi använder även köket för att socialisera och utrycka identitet. Ja, att köket är hemmets hjärta kan idag inte bara ses som ett utryck utan ett konstaterande. Ett vanligt kök består av tusentals komponenter – vilket tyvärr ger ganska stort utrymme för fel och missar. Köksliv har listat de allra vanligaste missarna, så du ska slippa göra dem! Spara en slant på vägen och en hel del ångest i framtiden.  

1. Lådor, lådfronter eller dörrar som öppnas in i varandra eller in i annat

Vanliga köksmissar

Foto: Milly Eaton, Pexels

Det finns inget mer irriterande än när luckor eller lådor tar i lister så de inte kan öppnas hela vägen, eller slår i varandra och får fula märken. Se till så att det finns tillräckligt med plats för skåp och luckor att öppnas genom att ha koll på vilket svängrum som krävs innan och lägga till lite marginal. Har du täcksidor kring diskmaskiner eller kylskåp som är målade finns det stor risk för skrapskador som sällan är smickrande. 

Tänk även till ett extra varv när det gäller inbyggda mikrovågsugnar, det går sällan att hänga om dörren, som man kan med tex. kylskåpsdörrar, och därför behöver man tänka till innan man köper mikron och monterar. 

2. Vitvarorna

Foto: Milly Eaton, Pexels

Tänk igenom behovet du har – stort kylskåp? Stor frys? Fristående Mikro? Planera sedan utefter detta så slipper du skämmas för vitvaror som stör känslan och stilen i köket. Ska du bygga in vitvarorna, ta det i rätt ordning, handtagen behöver exempelvis monteras innan du fäster fronterna för att slippa dubbeljobb och eventuella skador på köket.  

4. Fel materialval

Vanliga köksmissar

Foto: Milly Eaton, Pexels

Återigen, en köksplanering kräver stor eftertanke – kan vi ha en marmorskiva som är snygg som bara den men extremt känslig? Kommer vi komma ihåg att torka bort vatten från träskivan direkt för att undvika fuktskador? Kommer det finnas barn i bilden, vilket kan påverka vad vi borde välja för material i köket? Frågorna är många men nödvändiga att ta ställning till. Tipset är alltså att göra grundlig research gällande materialvalen. 

5. Inte tillräcklig ventilation 

Foto: Ballingslöv

Fläkt? Vem behöver det? Jo, alla som inte vill att allt i hemmet ska bli täckt i flott och dessutom lukta matos. Öppna planlösningarna som är allt mer populära idag gör ventilationsbiten extra viktig. Det är även ett ypperligt tillfälle att krydda upp köket med en häftig design, idag finns det många olika lösningar och stilar som kan lyfta resten av köket ordentligt.  

6. Inte tillräckligt med eluttag 

Eluttag kök

Foto: Lisa Fotios, Pexels

Brödrost, mikrovågsugn, kaffekokare, vattenkokare, stavmixer, blender, juicecentrifug, sous vide, ja listan kan göras oändligt lång över vad som kräver ett eluttag i köket idag. Sen vill man förstås ladda sin telefon eller kanske paddan där man har alla sina favvo-recept… Se helt enkelt till att inte behöva oändligt med fula grenkontakter utan planera för många, gärna lite dolda uttag.  

7. Dåligt planerad belysning 

Foto: SimonRei, Pixabay

Ett kök som vi redan konstaterat har en rad olika användningsområden. Vi använder köket för att laga mat, och oavsett om vi är amatörkockar eller aspirerande Michelin kockar är bra belysning A och O. Amatörkocken vill kunna läsa på förpackningar och recept, aspirerande Michelin kocken behöver se så gurk-kulorna blir jämnstora innan de går ner i vakuumpåsen för snabb-marinering. Köket används också ofta för att hälla upp bubbel, välkomna gäster och mumsa på snacks – då känns inte strålkastarna i ansiktet lika aktuellt och det finns ett klart behov av att kunna dimma ner till mys-belysning. Bra är alltså att ha lite olika belysningsalternativ att välja mellan – arbetsbelysning såväl som mysbelysning. 

Placeringen av belysningen är också något att tänka på. En bra arbetsbelysning som inte lyser där du utför själva matlagningen är exempelvis helt meningslöst, så tänk noga igenom arbetsflödet och behovet. 

8. Otillräckliga arbetsytor

Arbetsytor

Foto: Daria Obymaha, Pexels

Det finns många moment i matlagning som kräver sin yta – de tidigare nämnda apparaterna som kräver sina eluttag kräver även sin plats, i bästa fall bara när de används, ugnsformar som tas ut ur ugnen behöver någonstans att stå, grönsaker som ska hackas behöver en yta att hackas på, återigen, listan kan göras lång. Att underskatta behovet av arbetsytor innan man planerar sitt kök är fundamentalt för en lyckad renovering. Bra att tänka på är att plats på vardera sida om spis samt diskho är att föredra. 

10. Underskattning av behovet av utrymme

Köksstolar plats

Foto: Pexels

Det är inte bara luckor och lådor som behöver utrymme och svängrum. En vanlig miss i köket, just när man väljer barstolar och köksöar, är att underskatta behovet av vårt eget svängrum. Det krävs en del benutrymme och att bords eller bänkskivan kommer ut en bit för att vi ska sitta bekvämt och kunna äta avslappnat, utan att spilla halva maten i knäet eller tvingas doppa håret i maten. 

11. Sammansättningen av diskho och kran

Vanliga köksmissar

Foto: Kaboompics.com, Pexels

När det gäller valet av diskho och kran finns det många fallgropar. Bara att se till att välja rätt diskho, och återigen – gör en behovsinventering! – är en historia i sig. Bra frågor att tänka på är vad du vill ska få plats i din diskho? Bakar du och vill diska stora plåtar, älskar du asiatisk och vill woka varje chans du får? När du väl gjort ditt val vill du hitta en fin kran och även här kan mycket gå fel. En tumregel är att strålen ska gå rätt ner i avloppet. 

12. Kostnader för montering, el och vatten

Foto: fran1, Pixabay

Många missar att räkna in hantverkare och elektriker i sina köks-budgetar. Väldigt prisvärda kök finns att köpa – men dessa är dock vanligtvis mycket, mycket dyrare i slutändan om man behöver anlita någon för att hjälpa till att montera. Få in en offert innan köket är beställt – och ta hjälp av en expert! Flera köksleverantörer erbjuder kostnadsfria rådgivningar vilket kan ge dig en fingervisning om var totalbeloppet kommer landa.

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

More in Tips

Inspirationsgallerier

Mest läst just nu

To Top