Connect with us

Köksliv

tapeter

Inspiration

Piffa köket med somriga tapeter

Sommar, sol och naturen står i full blom. Vad kan väl passa bättre än att ge köket en uppfräschning med tapeter som matchar säsongen? Vi tipsar om några av redaktionens somriga tapetfavoriter.

“Tistlar”, design Dagmar Lodén

Sandbergs kollektion “Signatur” samlar fyra kvinnliga, skandinaviska formgivares verk från tiden runt 1950. Dagmar Lodéns senapsgula mönster blandar mjukt och kantigt i en komposition som för tankarna till härliga funkiskök. Matchat med grå köksinredning skapar den ett vackert retrokök med modern touch.

tapeter

Foto: Sandberg Wallpaper

“Palm Leaves”, design Michael Clark

En stilren men samtidigt exotisk tapet i den klassiska pastellkombon blekrosa och mintgrönt. Mönstret skapades 1966 och tillhör kollektionen “Icons” från Cole & Son, som samlar ikoniska tapeter i en palett inspirerad av 50-talets Miami. Vi tror att “Palm Leaves” skulle vara en dröm i de flesta kök, men särskilt tillsammans med trendigt blekt trä och vita nyanser.

tapeter

Foto: Måleributiken

“Corneille”, design Designers Guild

Den som föredrar en mer abstrakt tapet hittar nog många nya favoriter bland Designers Guilds sortiment. “Corneille” i färgen “Fuchsia” är lika delar sommaräng och modern konst, som passar särskilt fint med stilrena kök i vitt, grått, rosa eller gult.

tapeter

Foto: Systerlycklig.se

“Särö”, design Joy Zandén

I Sandbergs “Signatur”-kollektion hittar vi även detta blåblommiga mönster av Joy Zandén. “Särö” påminner med sina böljande penseldrag och marina känsla om den kustnära orten utanför Göteborg med samma namn, och skulle bli den perfekta smaksättaren i ett vitt lantkök. 

tapeter

Foto: Sandberg Wallpaper

“Big Smile”, design Jessica Zoob

Romantisk impressionism i sin allra skiraste form. Den brittiska konstnären Jessica Zoob leker med ljus och subtila skiftningar i sina drömska verk, som nu finns att köpa både som tapeter och olika typer av textiler. Kombinera med vitt eller grått, gärna betong eller andra industriella material som ger en snygg kontrast.

tapeter

Foto: Graham Sanderson Interiors

“Pimpernel”, design William Morris

Nu är det dags att gå tillbaka i tiden ytterligare några snäpp. Sekelskiftesklassikern “Pimpernel” från 1876 är ett av de allra mest älskade brittiska tapetmotiven på marknaden. Även William Morris själv höll den som en av sina personliga favoriter, varför han valde att sätta upp den i sin matsal på Kelmscott House i London. Tapeten gör sig extra bra i rustika kök med sekelskifteskänsla.

tapeter

Foto: Engelska Tapetmagasinet

“Nils”, design Sandberg Wallpaper

Blå, blå vindar och vatten…det marina temat i den här tapeten ger ett sommarfräscht intryck som hintar om båtliv och saltstänkta bad. Kombinera den med köksluckor i trä, antingen romantiskt vita eller träfärgade för extra skärgårdskänsla.

tapeter

Foto: Systerlycklig.se

“Herbarium”, design Stig Lindberg 

En designklassiker från Boråstapeter som vi aldrig tycks tröttna på. Det färgglada mönstret med sina mjuka former verkar nästan bölja fram och tillbaka på tapeten vilket skapar ett lekfullt intryck. Om ditt kök går mestadels i vitt eller ljusgrått är “Herbarium” en garanterad succé, inte minst om du satsat på en lantlig inredningsstil. Även riktigt ljust trä passar fint in i färgskalan.

tapeter

Foto: Måleributiken

“Vårklockor”, design Josef Frank

Formgivaren och arkitekten Josef Franks populära mönster gör sig väldigt bra som dekorativa kökstapeter. Den svarta versionen av grönskande motivet “Vårklockor” blir effektfullt i ett ljust funkiskök med trädetaljer. 

tapeter

Foto: Svenskt Tenn

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

More in Inspiration

To Top