Connect with us

Köksliv

Köksskåp beslag

Tips

Uppdatera dina köksskåp med vackra beslag

Nya köksskåp kan göra mycket för att lyfta ett slitet kök. Men innan du river ut inredningen kan det vara värt att överväga om det kanske räcker med en enklare lösning? Att bara byta ut beslagen kan i många fall vara den lilla detaljen som gör hela skillnaden.

köksskåp

Modernt kök med avlånga beslag. Foto: Ballingslöv

Rätt beslag i köket är viktigare än du kanske tror vid första anblicken. Det är mycket som dagligen ska öppnas och stängas i ett kök, och opraktiska handtag kan göra rummet svårarbetat. Dessutom spelar det en estetiskt stor roll för helhetsintrycket. Valet av beslag är alltså inget som bör skyndas förbi, men hur vet man egentligen vad som passar i ens eget kök?

Många knoppar små…

…gör snart en hel å! Åtminstone om man ser till budgeten. Det kan nämligen skilja en hel del i pris mellan olika beslag – allt från ett par kronor till flera hundralappar per handtag. Med tanke på att det kan behövas ganska många beslag i ett normalstort kök kan det därför vara bra att räkna på den sammanlagda kostnaden direkt så att den inte kommer som en chock.

När det gäller design och funktionalitet går dessa förhoppningsvis hand i hand, men det kan finnas undantag. Beslag med stora, utskjutande detaljer kan till exempel bli ett problem om de hakar fast i skjortärmar. Väldigt små, subtila handtag kan å andra sidan bli svåra att greppa tag om. En annan viktig faktor är storleken och tyngden på själva luckorna. Beslagen du väljer ska inte bara passa i köket som helhet – ännu mer avgörande är hur väl de fungerar med dina köksskåp. Ett litet handtag kan se ännu mindre ut på en alltför stor lucka och ett tungt överskåp kan bli svårt att öppna om beslaget inte är tillräckligt robust. En liten knopp kan till exempel funka bra på en nätt lucka medan det kan behövas ett avlångt handtag på en större yta.

Vill du slippa beslagen helt finns det även många dolda lösningar för köksskåp. Det kan bland annat vara grepplister, push-to-open eller klickbeslag.

köksskåp

Skålhandtag i rostfritt. Foto: Alvhem

Make the most of monteringen

När du installerar beslagen är det också viktigt att ha funktionaliteten i åtanke. Se till att handtagen inte krockar med varandra när lådor och skåp är öppna, det blir både krångligt att manövrera och kan ge fula märken på luckorna. Försök att montera handtagen där din hand naturligt söker sig så att du inte behöver leta när du ska öppna skåpet.

Om du vill göra det lättare att byta beslag i framtiden kan det vara bra att välja ett standardmått där borravståndet är 128 eller 160 millimeter. Om du byter typ av beslag, från exempelvis knopp till handtag eller tvärtom, behöver du ändå justera antalet hål i luckan. Detta brukar dock kunna lösas ganska lätt genom att antingen borra nya hål eller använda täckplåt för att dölja de gamla. 

Sådant beslag, sådant kök

Eller? Nja, nog är det så att vissa handtag är som gjorda att sättas upp i en viss typ av kök, men det betyder inte att man absolut måste hålla sig till det. Det går att skapa en spännande dynamik genom att sätta ihop lite mer oväntade kombinationer. Varför inte pröva moderna stålbeslag med retroinspirerad inredning, eller romantiska porslinsknoppar med tuffa industriluckor? Kontraster kan ge ett personligare intryck än att följa ett enda tema, men för den som vill ha ett enhetligt kök kan det vara bra att ha koll på vilka beslag som förknippas med vilka stilar.

Skålhandtag

En vacker och klassisk detalj som passar perfekt i lantliga kök med sekelskifteskänsla. Designen är typisk för tidigt 1900-tal med rundade, greppvänliga kanter. Skålhandtag tillverkas oftast i olika typer av metall som mässing och koppar men går även att få i andra färger och material.

köksskåp beslag

Foto: Stilbeslag.com

köksskåp beslag

Skålhandtag i rostfritt. Foto: Trädesign i Tranås

Knoppar

Även den rundade knoppen för tankarna till rustika lantkök, men den tillför en än mer romantisk touch. Knopparna kan vara sirligt utformade så att de påminner om blommor eller målade i vackra och ibland färggranna mönster. Porslin är det vanligaste materialet men det går även att hitta knoppar i allt från plast till betong.

köksskåp porslinsknopp

Foto: Porslinsknopp “Wales” med detaljer i tenn, från Beslagsbutiken.se.

 

köksskåp porslinsknoppar

Foto: Porslinsknoppar med blomsterdekoration, design Anne Black, från Tusen och en knopp.

Avlånga beslag

En riktig klassiker som vanligtvis är väldigt lättmatchad och därför funkar bra till de flesta köksskåp. Avlånga handtag ger bra grepp som klarar tunga luckor samtidigt som det är ett stilrent inslag i inredningen. Den här typen av beslag finns i en uppsjö utföranden, material och färger, alltifrån nättare modeller till rejäla handtag som löper längs hela luckan.

köksskåp handtag

Foto: Beslag med läderdetalj från Bygghemma.se

 

köksskåp

Foto: Epoq.se

Snabelhandtag

Ett funkiskök är knappast komplett utan sina snabelhandtag. Beslagen var särskilt populära under 50-talet och är allra vanligast i rostfritt stål. Dessa handtag ses ofta i kombination med långa handtag i trä som också hade sin storhetstid under den här perioden.

köksskåp snabelhandtag

Foto: Ölands byggnadsvård

köksskåp beslag

Retrokök med snabel- och trähandtag. Foto: Järfälla kök

Läderbeslag

Ett trendigt alternativ som mjukar upp en stram och stilistisk inredning. Skinnet går att torka av men kommer att slitas efter flera års användning. Detta adderar dock bara till charmen eftersom läder åldras vackert. Läderloopar är en av de mest populära varianterna som passar särskilt bra tillsammans med moderna köksskåp och i bistrokök.

 

 

 

köksskåp beslag

Foto: Läderloop från ItsDesign.se

köksskåp detaljer

Foto: Inredningsdetaljer.se

Tips! Kan du inte bestämma dig vad du gillar bäst, trots att du tagit till dig all information? Mixa flera olika beslag i samma kök! Men håll dig i så fall till en enda färg eller ett material för att inte ge ett alltför slumpartat intryck.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

More in Tips

Inspirationsgallerier

Mest läst just nu

To Top