Connect with us

Köksliv

lifehacks kök
Foto: Thomas Ulrich/Pixabay

Inspiration

Kökets bästa lifehacks

Vi älskar verkligen smarta kökstips och geniala idéer – allt som gör kökslivet roligare och enklare går rakt in i minnesbanken. Vi vill självklart dela med oss av våra bästa köksrelaterade lifehacks, men eftersom det finns ett försvarligt antal så delar vi upp dem. Först ut är frukt och grönsaker!

Banan

Låt plasten sitta kvar runt skaftet på bananerna. Den sitter där för att förhindra att bananerna blir bruna. (Saknas plast är det bara att vira plastfolie runt.) Den kemiska förklaringen är att bananer släpper ut etylengas, vilket är orsaken till att bananerna blir bruna. Med plast runt skaftet hålls gasen kvar i bananen längre och hållbarheten förlängs.

lifehacks banan

Foto: Couleur/Pixabay

Citron

Citron är en multifunktionell liten frukt. C-vitaminrik, antibakteriell och dessutom laddad med antioxidanter är den en favorit i många kök. Men när du pressat ur saften och rivit skalet ska du inte slänga resten. Nej, då lägger du den i bestickkorgen i diskmaskinen (eller klämmer fast den någonstans så att den inte far omkring under diskningen). Tillsätt sedan maskindiskmedel som vanligt och kör igång maskinen. Citronen rengör både disk och maskin, och det doftar dessutom härligt fräscht när du öppnar luckan.

lifehacks citron

Foto: Rene Rauschenberger/Pixabay

Romansallad

Många grönsaker går att återodla, romansallad till exempel. Och det gäller även om man saknar såväl pallkrage som grönsaksland. När du har plockat bladen sätter du nederdelen i ett glas med 1/2 cm vatten och placerar i ett fönster. Efter ca 2-4 veckor går det att skörda nya salladsblad. Det går att återodla allt från lök till basilika, sök på det du har hemma för att bli grönsaksodlare i miniformat!

Ingefära

Att skala ingefära med sked är ett genialiskt hack. Att använda kniv eller potatisskalare är svårt på den knöliga lilla roten, dessutom får man med mycket av själva ingefäran och inte bara skal. Med en liten sked skrapar du endast bort skalet, och kommer lätt åt i alla små vrår.

lifehacks ingefära

Foto: Ajal/Pixabay

Champinjon

Använd äggdelaren för att få jämna, snygga skivor av champinjonerna. Tada!

lifehacks champinjon

Foto: PublicDomainPictures/Pixabay

Vitlök

Ska vitlöken pressas i vitlökspress behöver du inte skala den innan. Lägg i hela klyftan och pressa, skalet ligger kvar i pressen och kan enkelt plockas ur efteråt.

Om man behöver skala vitlöken — och får ett lätt sammanbrott av att pilla på det envisa skalet som inte vill lossna — finns det en lösning även för detta. Lägg klyftan på en skärbräda och pressa lätt med den breda sidan av en kniv. När vitlöken är lite lagom mosad är det lätt att plocka bort skalet. Lifehacks at it´s best, om ni frågar oss.

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

More in Inspiration

Inspirationsgallerier

Mest läst just nu

To Top