Connect with us

Köksliv

köksinspiration
Foto: Ballingslov.se

Tips

Köksinspiration – en guide till olika köksstilar

Det börjar som en kul idé om att söka köksinspiration på nätet men utvecklas snart till ett utmattande heltidsjobb. I och för sig ett alldeles, alldeles underbart heltidsjobb. För i det här landet älskar vi att inreda, och mest av allt älskar vi våra kök. I en undersökning gjord av Skanska år 2017 svarade hela 68 % att köket är det rum man helst vill sätta sin egen prägel på. Men vilken prägel ska man välja när allt man ser är snyggt och inspobilderna till slut flyter ihop till ett kakelmönstrat kalejdoskop? Köksliv har satt ihop en guide till olika köksstilar — sammanfattat och bildsatt, så att du ska slippa jobba dubbelt.

Standardkök

Standard är kanske inte det första ord som dyker upp när man tänker köksinspiration, men faktum är att de allra flesta svenska hem har ett kök av standardmodell. När köksleverantörerna erbjuder en ”standardlösning” innebär det att mått och utformning är standardiserat, men färgval, luckor och andra tillval sätter personlig prägel. Så avfärda inte standard som tråkigt, det finns stora möjligheter att utforma ett personligt kök med noga utvalda detaljer även här. Dessutom är valmöjligheterna ofta enorma, då köksmodellen har varit med i många år och hela tiden vidareutvecklas.

köksinspiration standardkök

Foto: Ballingslov.se

köksinspiration

Foto: Alvsbyhus.se

Bistrokök

Denna köksinspiration hämtas från restaurang- bar- och cafélokaler, och främst av allt står det franska bistroköket modell för inredningen. Kaklade eller teglade väggar samt detaljer i marmor och rostfritt är viktiga komponenter. Bistroköket innehåller ofta någon typ av öppen förvaring; köksskåp, golvhylla och/eller takhängd hylla får gärna visa upp porslin och köksredskap. I bistrokök är det att föredra att montera täcksidor på skåp och eventuell köksö, för att dölja stommarna och skapa en snyggare inramning. Beslagen får gärna vara klassiska skålhandtag, trendigt läderklädda eller av mässing.

köksinpiration

Foto: Hemnet

köksinspiration bistrokök

Foto: Cocolapinedesign.com

Läs också: Bistrokök — skapa det franska drömköket hemma

Läs också: Bistrokök — detaljerna som sätter stilen

Retrokök

Allt går i cykler och trender kommer åter över tid. Så naturligtvis har den snygga och praktiska funkisen fått en renässans i köket. Har man inte turen att inneha ett välbevarat funkiskök finns det numera nyproducerade sådana — med den moderna tidens fördelar. Mycket är dock som det alltid har varit; de snedställda överskåpen har fortfarande skjutluckor och under dem monteras glasskeppor för den som så önskar. Sigvard Bernadottes klassiska mönster ”Virrvarr” på köksbänken är ett annat tidstypiskt signum. Detaljerna som slutför jobbet i ett retrokök är tidsenliga beslag och naturligtvis synliga gångjärn.

köksinspiration retrokök

Foto: Lundinskok.se

köksinspiration retrokök

Foto: Kvanum.se

Lantkök

Ett lantkök tar för sig och ligger i en större storleksklass än ett normalkök. Det är ombonat och rustikt, och bjuder upp till socialt umgänge. Skåpen går gärna ända upp till taket och på dem sitter spegelluckor och/eller vitrinluckor. Intrycket får gärna vara att köket är platsbyggt. Beslagen är i gammaldags stil à la skålhandtag och porslinsknoppar. Man väljer ofta en bredare spis med stor kåpa ovanför, och har man dessutom plats för ett skafferi ger det full pott i lantstilen.

köksinspiration lantkök

Foto: Hemnet

köksinspiration lantkök

Foto: Ballingslov.se

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

More in Tips

To Top