Connect with us

Köksliv

köket barn
Foto: Anna Prosekova/Pixabay

Inspiration

Låt barnen vara med i köket — här finns redskapen för småkockarna

Att barnen ska tycka om mat – och gärna visa någon typ av intresse för arbetet som sker i köket – står högt på många föräldrars önskelista. Ett säkert kort för att nå dit är att engagera barnen i det dagliga. Att ta med dem till mataffären (se bara till att de är mätta och hyggligt utvilade!), och att laga mat tillsammans, är sådant som skapar förutsättningar för ett genuint matintresse. Och vem vill inte se det i barnens ögon, hellre än butter skepsism mot allt som inte är favoriträtten.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bagaren och Kocken. 

Måltiderna är viktiga sociala händelser, och förberedelserna i köket kan vara minst lika spännande som det som serveras på tallriken. Börja med att utgå från barnets ålder och lägg köksribban efter det. Ett litet barn kan vara nöjt med att stå bredvid och titta på, och få smaka på det som hackas fram. När det blir större är en vanlig matkniv och något lättdelat på skärbrädan ett första steg på vägen mot den avancerade matlagningskonsten. (Och någon gång i framtiden kanske den ömma modern eller fadern kan få sätta sig vid dukat bord. Den målbilden kan vara fin att fixera vid när grönsakerna på köksbänken flyger genom rummet eftersom lillkocken inte blir nöjd med formen.) Nåväl, frustration är en del av utvecklingen. Och vi har plockat ut köksattiraljerna som gör jobbet roligare!

 

Gullig skärbräda i melamin, 129 kr från Rice

köket skärbräda barn

Foto: Rice

 

Att klippa örter blir extra roligt med en grön Lilla My-sax från Fiskars. 80 kr hos Bagaren och Kocken. Läs mer här!

köket barnsax

Foto: Bagaren och Kocken

 

Fin lunchbox att lägga egenlagad mat i till utflykten. 79 kr, Rice.

matlåda barn

Foto: Rice

 

Barnsäker kniv från Mac, med bland annat rundad spets och glidsäkert handtag. 399 kr, Kökets favoriter.

kökskniv barn

Foto: Kökets favoriter

 

Snyggt och klassiskt barnförkläde i denim. 249 kr, Leilas general store.

förkläde barn

Foto: Leilas general store

 

Familjen Nessie blir uppskattade kökskompisar hos barnen. Detta set som innehåller durkslag, soppslev och tesil kostar 379 kr hos Bluebox.

 

nessie köket

Foto: Bluebox

 

Gör egen frukost- eller mellisglass av naturell yoghurt och bär eller frukt (alltså lyxen!). Garanterat en barnsnackis under lång tid framöver. Glassformarna från Onyx Containers kostar 395 kr och finns hos Minimundus.

glassformar

Foto: Minimundus

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

More in Inspiration

Inspirationsgallerier

Mest läst just nu

To Top