Connect with us

Köksliv

köksluckor

Tips

Låt dina köksluckor ge köket en boost

Ett kök är en dyrbar investering och varken plånboken eller miljön uppskattar att trenderna svänger så snabbt som de gör. Men för den som vill hänga med i trendpendeln, eller bara har tröttnat på hur det ser ut hemma, finns små och förhållandevis billiga medel att ta till. Dessutom känns det vansinnigt omodernt att riva ut ett fullt fungerande kök bara för att stilen känns daterad – nu vill vi istället ta tillvara på och återbruka det vi har. Här är tre tips på hur du kan uppdatera stilen genom att förändra utseendet på dina köksluckor – kökets mest iögonfallande accessoar.

1. Förändra med färg

köksluckor lacka om

Foto: Lackat Klart

Lacka om köksluckorna i en ny färg för en känsla av total makeover. Var ärlig mot dig själv och fundera över hur mycket tid och tålamod du faktiskt har — samt vad plånboken tål — och bestäm sedan om du ska lämna in dina köksluckor till en lackeringsfirma eller måla om själv. Väljer man det senare alternativet är det ordentlig research och ett noggrant förarbete som gäller för bästa möjliga slutresultat. Vet du med dig att du är den ombytliga typen är det smart att välja en solid trälucka från första början. Då är det lättare att få ett bra resultat när det är dags för omlackering.

2. Visa upp med vitrinluckor

köksluckor vitrin

Foto: Storsjökök

Byt ut några av dina köksluckor till glasditon. Att sätta glas istället för trä framför köksskåpen är ett enkelt sätt att skapa en luftigare känsla i köket. Det finns många utföranden att välja mellan, och vitrinluckor passar fint i såväl moderna som klassiska kök. Det är bara att välja; vitrinskåpstilen med spröjs eller hellre hela rutor? Klart eller frostat glas, rökfärgat eller med struktur? Passa på att sätta in belysning i skåpen för extra effekt. Och spara dina gamla köksluckor, vem vet när det är dags att göra om igen.

3. Byt beslag

köksluckor beslag

Foto: Bäccman & Berglund Sweden

Det är lätt och det går snabbt att byta köksstil med hjälp av nya knoppar och handtag. Här är valmöjligheterna i det närmaste oändliga. För att smalna av alternativen kan man fundera över om man vill att handtagen ska sätta tonen i köket, eller om det är annan inredning som ska få ta plats och handtagen bara ska smälta in. Vad gäller material så finns det till exempel läder, marmor och porslin, samt en uppsjö av olika metaller som går att få både borstade och blanka. Stilmässigt kan det vara spännade att bryta av med något oväntat, men också snyggt och stilrent att matcha med övrig inredning. Svåra beslut, men tröttnar du igen är det lika lätt att byta nästa gång. Och de gamla beslagen är det bara att ge eller sälja vidare – reduce, reuse, recycle.

Läs även Uppdatera dina köksskåp med vackra beslag

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

More in Tips

Inspirationsgallerier

Mest läst just nu

To Top