Connect with us

Köksliv

minikök inspo
Foto: Enkelrum.se

Tips

Minikök – stora möjligheter på liten yta

Ett minikök, även kallat pentrykök eller trinettkök, är en livräddare för den som huserar i ett utrymme där det inte finns plats för ett fullskaligt kök. I gästhuset, på det lilla lantstället, i studentlägenheten eller varför inte på kontoret, möjliggör det matlagning i mindre skala.

Ett minikök innehåller i stort sett det man behöver, om än i kompakt form. Det finns minikök i en mängd olika utföranden och prisnivåer på marknaden, så det finns alla möjligheter att hitta ett kök som passar perfekt för just dina behov.

Utrustning och valmöjligheter

Fundera över vilka behov som finns, var du vill lägga krutet, och vad du eventuellt kan avstå. När det gäller compact living är kompromisser ofta nödvändiga, men sondera terrängen och gör lite research – högst troligt är att du kan få till ett kök som är ganska exakt vad du behöver.

Det finns minikök både med och utan kylskåp. Vissa har frysfack. En del har spisplattor, andra spishäll. Är man inte i behov av något av det finns det även modeller utan spis. Inbyggd mikrovågsugn går att få, och någon typ förvaringslådor eller skåp finns ofta. Diskbänk med avställningsyta, diskho, rinnande vatten och avlopp är i stort sett standard, men köksblandare tillkommer ofta utöver.

Det går att välja höger- eller vänsterutförande, och det som anges då är diskhons respektive plattornas placering på köket. Det finns även möjlighet att få inbyggd timer som stänger av kokplattorna. För ytterligare förvaring finns det i vissa fall möjlighet att välja till ett vägghängt överskåp. 

Mått

Måtten på ett minikök av standardmodell är ca 1 m långt och ca 60 cm djupt. Detta komprimerade mått skapar möjligheter även för den med väldigt lite golvyta att avvara.

Installation

Minikök kommer med stickkontakt och går på vanlig hushållsström, så det är bara att koppla in. Behörig elektriker behövs inte för installationen.

Tre minikök i olika prisklasser

Budget

Stor funktionalitet på litet utrymme i miniköket från Respekta. Här får du bland annat två kokplattor samt kylskåp med grönsakslåda och frysfack. Energiklass A+. Kostar 4 795 kr hos Bauhaus.

minikök budget

Foto: Bauhaus.se

Mellan

Från Cylinda kommer miniköket med bland annat timerstyrda värmeplattor och kylskåp med frysfack. Energiklass A+. Kostar från 9 974 kr på Byggmax.

minikök trinettkök

Foto: Byggmax.se

Lyx

Borö Trinettes minikök med överskåp innebär mer förvaring och fler praktiska lösningar. Här finns kylskåp med frysfack, glaskeramikhäll, mikrovågsugn och både förvaringsskåp och -låda. Energiklass A+. Kostar 19 995 kr och finns på Buildor.

minikök lyx

Foto: Buildor.se

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

More in Tips

To Top