Connect with us

Köksliv

new england kök inspo
Foto: Newenglandkitchensandbedrooms.co.uk

Tips

Skapa köksstilen — New England

Med tanke på att den populära New England-stilen härrör från USA:s nordöstkust är det kanske något förvånande att den tilltalar även oss nordbor i den utsträckning den gör. Men den ljusa och stilrena estetiken, med mycket trä och vita detaljer, passar väl in i de skandinaviska hemmen. Ett kök i New England-stil är i det stora hela ganska likt ett klassiskt lantkök — naturnära och rustikt — men med en lyxigare touch, en mer storslagen känsla. Lite mer ”the american dream”, om man så vill.

Det är lätt att tänka nautiskt när man visualiserar New England, men det behöver inte vara särskilt maritimt. Inte alls faktiskt, om man med det menar signalflaggor och fyrar. Det går naturligtvis att röra sig åt olika håll inom New England-stilen, som är väldigt bred, men här tänker vi kolonial lyx blandat med strandfynd och vackra ärvda ting. Skapa en vit bas med accenter av blå, beige, grön och korall. Addera material som mörkt eller rustikt trä, sten och rotting. Naturnära färger och naturliga material är grundstenarna i stilen som är sprungen ur en region som rymmer såväl hav som berg och skog.

Köksluckor och beslag

Välj luckor som är stilrena och klassiska, antingen i trä eller målat i lugna toner av naturens färger. En slät ramlucka är en bra grund, och vill man sedan blanda upp det med några vitrinluckor är det en fin kombination som passar stilen. Beslagen får också gärna vara klassiska, men eftersom det öppnar upp för en hyfsad bredd finns det mycket att välja på. Skålhandtag, släta handtag, porslinsknoppar eller knoppar i metall är bara några varianter som passar bra.

New England kök inspo

Foto: Newenglandkitchensandbedrooms.co.uk

New England Kök

Foto: Newenglandkitchensandbedrooms.co.uk

Väggar, kakel och stänkskydd

Vitmålade väggar är en bra bas som öppnar upp för att bygga vidare med fina detaljer. Vad gäller stänkskydd så finns det utrymme att ta ut svängarna i ett New England-kök, just med tanke på alla vackra naturmaterial som passar in. Marmor, skiffer eller granit är dekorativa val, men även ett klassiskt rektangulärt vitt kakel passar som stänkskydd.

New England kök

Foto: Mark Wilkinson

New England kök kakel

Foto: Claessonkok.se

Köksö

Typiskt för New England-stilen är det avslappnade umgänget; tänk vidsträckta verandor på lyxiga strandhus där man dricker cocktails och umgås i stora rottinggrupper. Alltså är en köksö perfekt att planera in om man vill få med den sociala känslan. Det blir ju också en given plats för barstolar i rotting, så kan man checka av den snygga detaljen också.

New England köksö

Foto: Kyle J. Caldwell

New England köksö

Foto: Degiuliodesign.com

Golv

In med naturen även i golvhöjd. Stengolv gör sig väldigt bra i New England-köket. Är man inne på trä kan man gå åt vitt skilda håll; välj antingen ett mörkt träslag och lacka för glans, eller en rustikare variant med breda tiljor och patina.

New England köksgolv

Foto: Victoriahagan.com

New England stengolv

Foto: Kvänum

Bänkskiva

Japp, ni gissade det; lägg naturmaterial också på bänkarna. Precis som med stänkskydd så är sten ett givet val. Marmor ger en extravagant prägel medan granit är lite mer back-to-nature — med en lyxig touch. Trä är naturligtvis också helt rätt.

New England köksbänk

Foto: Decorpad.com

New England bänkskiva trä

Foto: Restaurantecasagerardo.com

Diskho och blandare

Klassiskt, klassiskt, klassiskt. Har man alltid drömt om en diskho i porslin så har man här ett ypperligt tillfälle att göra slag i saken. Koppar, granit eller en alldeles vanlig i rostfritt är andra snygga hoar som passar New England-looken. Blandaren kan också få dra åt more-is-more (kör om du har feeling!), men även här så är en helt vanlig klassisk blandare ett säkert val.

New England diskho porslin

Foto: Decorpad.com

New England diskho koppar

Foto: Overstock.com

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

More in Tips

To Top