Connect with us

Köksliv

slipa köksknivar
Foto: Pixabay

Inspiration

Slipa dina köksknivar hemma

Frustration över slöa köksknivar kan få även den mest harmoniske hemmakock att tappa humöret. Och visst är det viktigt att grundslipa köksknivarna ibland, men glöm inte bort att underhålla eggen med ett bryne mellan slipningarna.

Om vi börjar med att reda ut begreppen så är det skillnad på att slipa och att bryna. Slipning är det som sker när man återställer eggens kilform, alltså när man tar fram en ny grundform på kniven. Det är det dags att göra när formen på knivens egg har gått från ett V till ett U. Det är lagom att grundslipa sina köksknivar en till två gånger per år, naturligtvis beroende på hur frekvent kniven används och vad man skär med den. När det är dags för slipning är det bäst att lämna in köksknivarna till en professionell knivslipare, att slipa själv är svårt och kräver såväl träning som utrustning. Att bryna däremot — att skärpa knivens egg temporärt och underhålla mellan slipningarna — går fint att göra själv hemma i köket. Gör detta ofta, gärna vid varje användningstillfälle.

För att bryna kniven krävs ett brynstål, även kallat skärpstål. De finns i olika varianter, och det är viktigt att välja bryne efter kniv för att få bästa möjliga resultat. Utgå därför ifrån vilken typ av knivar du har. Man skiljer på japanska knivar och europeiska knivar. Europeiska är lite mjukare och har en slipvinkel på ca 20-25 grader. Japanska knivar görs i ett hårdare material och kan därför slipas i en brantare vinkel, ca 10-15 grader. Det är detta som gör de japanska knivarna vassare, men också svårare att underhålla och skärpa. Både europeiska och japanska knivar går dock bra att skärpa upp hemma i köket med hjälp av ett bryne. Keramiska knivar är däremot ett eget kapitel. Det är i stort sett omöjligt att bryna keramiska knivar, så dem får man lämna in till en professionell knivslipare när det är dags.

Liten brynskola

Stålbryne

Funkar bra när det gäller att bryna europeiska knivar, men klarar inte av de japanska.

Keramikbryne

Fungerar på såväl japanska som europeiska knivar. Vill man använda keramikbryne till sina japanska knivar krävs det dock att man bryner dem ofta, annars är keramiska brynen för klena. Ett keramiskt bryne polerar mer än det river, till skillnad från diamantbrynet som fungerar tvärtom, och är därför utmärkt att avsluta med för att få en extra vass finish efter ett diamantbryne.

Diamantbryne

Ett av de hårdaste brynen som finns. Det river mer än de keramiska brynena och är därför snabbt och effektivt. Diamantbrynen funkar bra till både japanska och europeiska knivar, men ger en något strävare egg än keramikbrynet.

4 tips för ett harmoniskt knivliv

  • Tandade knivar är svåra, för att inte säga omöjliga, att bryna eller slipa själv. Lämna in till knivslipare. Behöver kniven tandas om går även detta att göra, så släng inte — tanda om. Både miljön och plånboken tackar för omtanken!
  • Om tomatskalet är segt och kniven slö kan du plocka fram brödkniven istället. Funkar utmärkt på envisa tomater.
  • Lägg inte köksknivarna löst i en kökslåda. För det första är det risky business för fingrarna. För det andra är det den sämsta möjliga förvaringen om du vill att knivarna ska behålla sin skärpa. Knivblock eller magnetlist är avsevärt bättre alternativ.
  • Diska aldrig dina köksknivar i maskin. Någonsin.
Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

More in Inspiration

Inspirationsgallerier

Mest läst just nu

To Top