Connect with us

Köksliv

köksmiljö

Tips

Smarta städtips för en fräschare köksmiljö – utan kemikalier

Att städa köket är kanske inte det roligaste man kan ta sig för, men det är ett av de viktigaste rummen att hålla rent. Tack och lov finns det smarta, (nästan) helt kemikaliefria knep att ta till för den som behöver lite hjälp på traven mot en fräschare köksmiljö. Vi listar våra bästa tips!

köksmiljö

Foto: Unoform.se

1. Rengöra diskbänken

För att få en skinande ren diskbänk kan du testa att blanda lite vinäger och ett miljövänligt diskmedel. Gnugga bänken och efterpolera med en trasa. Hur lätt skivan är att rengöra beror förstås på vilket material du valt att använda, rostfritt är till exempel tacksamt att få rent.

Läs också: Guide: Viktigt att veta när du väljer diskho

2. Smutsiga kakelfogar

Fett och smuts sätter sig gärna mellan kakelplattorna, vilket kan vara lite knepigt att få bort. Pröva att gnida in fogarna med ättiksyra 24% (eller vitvinsvinäger). Låt verka ett tag, skura fogarna med en borste och häll på mer vätska vid behov. 

3. Illaluktande mixer

Visst är det härligt att göra sin egna smoothies, men en gammal mixer kan lätt lukta lite sunk efter ett tag. Även här är ättika lösningen! Fyll mixern med en blandning av vatten och några matskedar ättiksprit. Låt stå över natten, skölj ur och vädra.

4. Kalkavlagringar

Kalkfläckar på kakelplattor, diskhon eller andra ställen kan se riktigt tråkigt ut. Men ljummet vatten blandat med lite citronsyra brukar göra susen! 

5. Unken träskärbräda

För att få din skärbräda i trä att bli lika fräsch som den en gång var, strö över ordentligt med hushållssalt. Gnugga med en fuktad rotborste, låt saltet gå in i brädan och skölj sedan med varmt vatten.

köksmiljö

Foto: Seniorval.se

6. Supersmutsig spis

Det är härligt att laga mat, men mindre kul att se resultatet på spisplattorna efteråt. Istället för rengöringsmedel kan du hälla på ättika och sen strö över rejält med bakpulver. Bubblandet är helt i sin ordning, låt det fräsa klart innan du torkar av med en trasa och ljummet vatten. Glöm inte att använda handskar.

7. Dålig lukt i kylskåpet

Ättika igen? Jomenvisst! Detta mirakelmedel kan även få bort trista dofter i kylskåpet genom att du placerar en skål med ättika 12% på mittenhyllan.

8. Städa mikron

För att få bort dålig lukt och göra det lättare att torka av kladd i mikrovågsugnen, fyll en kopp med vatten och pressad citron. Värm på full effekt en minut, därefter är det bara att sätta igång med trasan. 

9. Ränder i koppar

Kaffe, te och choklad är gott att dricka men lämnar gärna fula märken om det får stå för länge. För att få bort fläckarna kan du börja med att hälla hett vatten i koppen. Rör i en sked bakpulver, låt fräsa lite, och borsta bort beläggningar med en borste eller svamp.

10. Stopp i rören

Om det hamnat lite väl mycket klegg och matrester i avloppet kan detta tips komma väl till hands. Häll en kopp bikarbonat och en kopp salt i rören, häll därefter långsamt på en kopp ättika eller vinäger. Även här kommer det att fräsa och bubbla, men vänta ungefär en kvart och häll sen i en kopp kokande vatten. Nu är avloppet rent!

 

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

More in Tips

Inspirationsgallerier

Mest läst just nu

To Top