Connect with us

Köksliv

standardkök
Foto: Eriksbopark.se

Tips

Standardkök med allt annat än standardkänsla

De flesta svenska hem har idag ett standardkök. Det innebär helt enkelt att köket har specifika mått och är utformat på ett visst sätt. ”Standard” klingar kanske inte så spännande, och kan kännas väldigt mycket mellanmjölk, men det är ett smart val om man vill komplettera eller byta ut delar av köket i framtiden. Ser man till att välja standardmått — det finns mått som flera köksleverantörer delar — har man stora valmöjligheter. Både när man bygger nytt och när man vill fixa till i efterhand.

Att välja ett standardkök och sedan addera personliga val resulterar i ett snyggt kök med oändliga variationsmöjligheter. Det är lätt att byta stil i köket genom att ändra små detaljer i inredningen — såväl i den fasta köksinredningen som bland ”pyntet”. Har man en neutral bas är det lätt att med små medel byta ut detaljer för att få till det lilla extra och det uttryck man är ute efter. Att byta beslag och/eller lacka om köksluckorna är till exempel ett relativt enkelt och billigt sätt att förnya köket när man börjar tröttna på stilen, eller när finishen falnar.

Läs också: Låt dina köksluckor ge köket en boost

Standardkök

Foto: Dinbyggare.se

Förändra med färg och mönster

Om man vill sätta kakel eller ett stänkskydd av glas är naturligtvis en smaksak, men vill man satsa på en neutral bas med utbytbara accenter är en transparent glasskiva ett bra val. Montera så att den går att plocka bort, och låt sedan bakomliggande vägg få ny tapet alternativt ny färg när stilen känns daterad. Ett enkelt, billigt och miljövänligt sätt att förnya köket.

Standardkök stänkskydd glas

Foto: Glasnet.nu

Planera och fundera

Viktigast av allt, oavsett stil på köket, är naturligtvis behovsanalys och planering. På ett personligt plan men också rent funktionellt. En god idé kan vara att sätta sig tillsammans och punkta upp önskemål och det som är viktigt; hur använder vi köket i det här hemmet? Och om alla önskemål inte går att tillgodose fullt ut, vad är mest kritiskt? Behöver vi mycket arbetsytor eller är rejält tilltagen förvaring viktigare? Man kan också fundera på hur mycket tid man vill lägga på att putsa och feja i köket, och välja ytskikt efter det. Föredras underhållsfria köksbänkar, eller har någon i hushållet intresse av att hålla efter den vackra träskivan som ni helst vill ha, till exempel?

Standardkök

Foto: Familjebostäder.com

Räkna med arbetstriangeln

Det är också viktigt att läsa på, eller att ta professionell hjälp, så att arbetsflödet funkar. Funktionalitet är A och O i ett kök, och hur de olika komponenterna är placerade i förhållande till varandra är viktigare än man kanske tror. Arbetstriangeln är termen för hur diskho, spis och kyl/frys ska placeras för att optimera och förenkla arbetet i köket.

Läs också: Guide — Viktigt att veta när du väljer diskho

Mått att minnas

Den mest använda ytan

Är arbets­ytan mellan spis och diskho. Den bör vara 80-120 centimeter för att det inte ska kännas trångt.

Arbetsbänk

Standardhöjden för en arbetsbänk är 90 cm. Detta kan naturligtvis behöva justeras beroende på längden på dem som använder köket, tänk bekvämlighet.

Bänkskiva

Ett bra standarddjup för en bänkskiva är 60-70 cm, och den bör inte sticka ut mer än 3 cm från bänkskivan. Detta för att det ska vara lätt att komma åt det som står i underskåpen.

Väggskåp

Ett djup på 40 cm är lagom, annars sticker de ut för mycket och kan lätt vara i vägen. Placera väggskåpen 50 cm ovanför bänkskivan för att ge plats för arbete på köksbänken.

Underskåp

Ca 72 cm högt. Standardhöjd för skåpsluckor är 70 cm, vilket gör att det finns stora valmöjligheter när man ska bestämma luckor.

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

More in Tips

To Top