Connect with us

Köksliv

Trender 2019 kök

Nyheter

Trendspaning 2019 – digitalt och hållbart!

En bit in i 2019 och vårsolens strålar har börjat spricka fram bakom vintermolntäcket. Köksliv gräver djupare i vad det kommande året bjuder på när det kommer till trender inom kök och ser att fokus ligger på hållbara lösningar, miljötänk, naturkänsla och digitalt! 

Hållbara och miljövänliga lösningar

Konsumenterna vill se företag ta ansvar. Redovisning av exempelvis koldioxidavtryck, eller ”carbon footprint” är något vi gärna vill se mer av för att kunna jämföra. Vi vill veta att tillverkare har ett långsiktigt tänk gällande miljön och utifrån fler parametrar såsom transporter, materialval, färgning, hantering med mera. 

Nya innovationer inom materialval

Företaget Puustelli har i många år jobbat med att ta fram kökskonceptet Miinus, en uppfinning de nu även har beviljats Europapatent för. De har ersatt klassiska komponenter som MDF- och spånskivor mot återvinningsbar biokomposit. Biokompositen släpper inte ut gifter i luften, har hög hållfasthet och behåller form och färg också under mycket krävande förhållanden. Med återvinningsbarhet, koldioxidavtryckskalkyler och många andra forskningsresultat i åtanke kan inte ett ekologiskt kök bestå av vanliga MDF- eller spånskivor och inte heller melamin- eller laminatytor.

I Miinus-köket har allt överflödigt material har tagits bort vilket möjliggjort att möblernas vikt är ungefär hälften av ett jämförelsekök. Detta gör även att köket är lättare att hantera, montera och transportera, koldioxidavtrycket vid transporter nästan halveras. 

”Inspirationen till utvecklingsarbetet föddes ur företagets vilja att göra något konkret för miljön. Vårt mål var att minska på det koldioxidavtryck som tillverkningen av kök orsakar samt ett köks miljöbelastning under hela sin livscykel. Projektet blev allt viktigare då efterfrågan på ekologiska alternativ ökade. Patenterade Miinus är nu bevisligen ett svar på denna efterfrågan”, konstaterar Puustelli Groups VD Jussi Aine.

För mer information om projektet läs här.

Puustelli miinus

Foto: Puustelli

Tekniska utvecklingar inom vatten och kranar

Vi ser utveckling av olika filterlösningar för vattenkranar. 

Företaget GROHE erbjuder SmartControl där knapptryckningar används för att starta och stoppa vattenflödet. Med knappen kan man även justera mängden vatten från en sparsamma strålen Eco till den kraftfulla strålen Jet. De satsar även på filterteknik. Vattensystemet GROHE Blue pure med activated carbon-filtret ska förbättra smaken och tar även bort klor, biocider och bekämpningsmedel från vattnet. Den möjliggör även för kylt och kolsyrat vatten direkt från kranen. Med GROHE Red kan man få kokande varmvatten direkt från kranen.

“Alla produkter, innovationer och aktiviteter från GROHE är baserade på vårt ställningstagande att vara aktivt involverade i hantering av vatten med inriktning på framtiden. Det handlar om att hitta svaren på de mest brådskande problemen i vår tid. Vid årets ISH kommer vårt stora fokus att ligga på vilka lösningar som GROHE kan bidra med på alla områden inom vattenförvaltning”, säger Michael Rauterkus, VD på GROHE.

Läs mer om deras innovationer här. 

Trender 2019 kök digitalt hållbart

Foto: GROHE

Läs också De bästa tipsen för en hållbar köksrenovering

Minskat matsvinn och ökad självförsörjning

Företag satsar som sagt i år på att visa miljö- och hållbarhetsfokus, detta innefattar även i att minska matsvinn, och öka självförsörjningen. De senaste åren har ett antal start-ups ploppat upp som jobbar med just matsvinns-problematiken. När det gäller självförsörjningen och ekologisk mat har exempelvis företaget Marbodal tagit fram ett odlingsinrede för köksbruk.

Hållbart kök odling

Foto: Marbodal

Kommunikation kring hållbarhet och KRAV

Kafékedjan Wayne’s Coffee är den första KRAV-certifierade i Sverige, de certifierades redan 2015. De är certifierade på nivå ett av tre möjliga, vilket innebär att minst 25 procent av det totala inköpsvärdet består av KRAV-märkta/EU-ekologiska/MSC-märkta produkter. I en rikstäckande kampanj som syns både på kaféerna och i digitala kanaler vill Wayne’s kommunicera vad KRAV-märkt innebär. Kampanjen pågår under under perioden mars till mitten av maj 2019. 

“Hållbarhet och ekologiskt är viktigt både för oss och våra gäster. Vi vill med kampanjen hjälpa folk att göra bättre val, och genom att köpa en KRAV-märkt kaffe istället för en icke KRAV-märkt kaffe kan man på ett enkelt sätt bidra till en bättre planet”, säger Daniel Nordström, Produkt- och hållbarhetschef på Wayne’s Coffee.

Digitala innovationer

Automatiseringen och digitaliseringens frammarsch kan ingen ha gått miste om. Sakta men säkert tar den sig även in i köken, vi har redan sett så uppkopplade smarta vitvaror och köksredskap som kan kommunicera med såväl dig som varandra, allt för att underlätta och förbättra vardagen.

I år presenterar det svenska AI-företaget Norna nu vad de påstår vara historiens första AI-designade kök. Nornas artificiella intelligens, kallad FarGo, matades med massvis av data om trender och stilar inom köks- och interiördesign, en användares stilpreferenser och satte utifrån detta ihop det bäst designade kök som den kunde föreställa sig. 

Kunder kan nu i realtid i Picky Livings online-butik bygga ett fotorealistiskt kök baserad på avancerad artificiell intelligens utifrån personliga preferenser och de globala trenderna inom köksinredning.

Natur

Färgerna tenderar att gå ifrån det moderna och färggranna till mer naturnära färger. Materialvalen likaså – naturmaterial som natursten och trä tros ta ännu större plats i våra kök och hem framöver.

Läs också Drömmen om ett ekkök – och några drömkök i ek 

Under våren 2019 visar Marbodal upp kök med fokus på hållbarhet, exempelvis det Svanenmärkta köket Arkitekt Plus Ek. Genom att ta in jordnära toner och träslag i köket vill de skapa en känsla av harmoni med naturen. Ek finns tillgänglig för luckorna Arkitekt Plus, Lindö, Ramsvik och Ekerö.  

Trender kök 2019

Foto: Mardobal

Marbodal lanserar även en ny beige kulör, som gör premiär även den på just köket Arkitekt Plus. Den beiga kulören på luckorna matchar de gärna med den matta sandfärgade kvartskomposit-bänkskivan Beach Clay. Tillsammans ska de bidra till ett mjukt och naturligt intryck.

Trender kök 2019

Foto: Marbodal

Även Kvik visar under 2019 att de tar ett steg tillbaka till de gamla hantverkstraditionerna, de återupplivar fingerskarvsmetoden i lådhörn samt luckor utan beslag, men med som de säger en modern twist. PRATO X har utvecklats i nära samarbete med den prisbelönta danska designduon byKato och den anrika, danska, möbelfirman Andersen möbler. I bilder från deras bildbank ser man även många inredningsdetaljer i naturmaterial som trä.

Trender kök 2019

Foto: Kvik

Så för att summera skall man i år hålla utkik efter de hållbara och miljöanpassade uppfinningarna som gör intåg på marknaden. Digitala lösningar kommer även hjälpa oss konsumenter fatta bättre beslut och underlättar vardagen. Nära naturen är känslan designmässigt som dominerar, detta syns i allt ifrån hela kökslösningar till de mindre inredningsdetaljerna. 

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

More in Nyheter

Inspirationsgallerier

Mest läst just nu

To Top