Connect with us

Köksliv

ugn
Foto: Taylor Grote

Tips

Köpa ugn — en guide i funktionsdjungeln

Att köpa ugn är inte längre bara en fråga om varmluft eller inte varmluft. Nej, har du planer på att investera i en ugn bör du veta vad du vill ha, vad du behöver och vad du förväntar dig. För lika onödigt som det är att betala för funktioner som aldrig används, lika dumt är det att inte välja det som underlättar och gör matlagningen både roligare och lättare. Utnyttja tekniken! Vi har satt ihop en guide som hjälper dig att navigera i terminologin.

Fjärrstyrning

Med en app i din smartphone eller surfplatta kan du fjärrstyra ugnen och exempelvis förvärma den när du är och handlar eller går från jobbet. Det finns också ugnar med inbyggd kamera; det betyder alltså att du kan ligga i soffan och via appen se hur maten får fin yta i ugnen.

ugn fjärrstyrning

Foto: Electrolux

Inbyggd termometer

Kan kallas stektermometer eller matlagningstermometer, men funktionen är densamma och dessutom inbyggd i ugnen. Placera termometern i maten och ha fullständig kontroll på innertemperaturen. På vissa modeller finns funktionen att ugnen stängs av när önskad temperatur uppnåtts.

Inbyggnadsugn

Innebär att du kan placera ugnen oberoende av spishällen som är separat. Ugnen behöver inte heller stå på golvet utan kan monteras i en mer ergonomisk nivå, till exempel i ett högskåp. På så sätt sparar man också utrymme i köket.

ugn inbyggnadsugn

Foto: Myrangecooker.se

Integrerade recept

Denna funktion varierar mellan tillverkarna. I vissa fall informerar du ugnen om vad du har tänkt laga, samt vikten på nämnda mat. Ugnen föreslår då en optimal temperatur, inklusive eventuell ånga, samt tillagningstid och var i ugnen maten ska placeras. I andra ugnar finns en inbyggd kokbok med recept, och ugnen ställer själv in tid och temperatur samt hur mycket värme/ångfunktion som ska användas.

Katalytisk rengöring

Innebär att någon eller några av ugnens väggar är klädda med en katalytisk emalj som absorberar fett och matrester som skvätter när maten tillagas. För att bränna bort det som absorberats ska ugnen värmas upp till 200 grader i minst en timme. Efteråt är det lätt att torka ur ugnen med en fuktig trasa.

Mikrofunktion

Är precis som det låter; en ugn med inbyggd mikro.

Pyrolytisk rengöring

Kan även kallas torrdestillation och är en process som hettar upp ugnen till 500 grader. Fett och matrester förvandlas till fin aska och kan lätt torkas ur med fuktig trasa när ugnen svalnat. De extra smarta ugnarna talar även om för dig när det är dags för rengöring.

Sous Vide

Kanske de professionella kockarnas mest eftertraktade — och välbevarade — hemlighet, som faktiskt finns tillgänglig för hemmaköket. Sous Vide innebär att maten tillagas i vakuumförseglade påsar på låg temperatur och under lång tid, detta för att behålla näringsämnen, spänst och färger, och inte minst; intensifiera smakerna och få perfekt resultat varje gång.

ugn sous vide

Foto: Electroluxhome.se

Teleskopskenor

Utdragbara skenor underlättar när man sätter in eller tar ut plåtar, och gör att man slipper bränna sig på ugnens kanter. En bonus är att det också blir både lättare och snyggare att servera rätter direkt från ugnen.

ugn teleskopsskenor

Foto: Gorenje

Timerfunktion

Gör att ugnen kan förprogrammeras till att starta eller stängas av vid en bestämd tidpunkt. Timern kan naturligtvis också användas för att hålla koll på tiden under pågående matlagning.

Varmluft

En fläkt gör att den uppvärmda luften cirkulerar inne i ugnen, och tack vare det kan man sätta in flera plåtar på olika nivåer samtidigt. Eftersom värmen inte bara kommer under- och ovanifrån, utan fördelas jämnt i hela ugnen, når den också mellan plåtarna. Olika tillverkare kallar sina varmluftsystem för olika saker, men oavsett namn så finns det numera avancerade varmluftsugnar som utvecklats för att ge ett ännu bättre slutresultat.

ugn varmluft

Foto: Ikea

Ångugn

Ångfunktion, som tidigare har varit förbehållet restauranger och storkök, finns nu också i ugnar för hemmabruk. Att tillaga med ånga gör att såväl smaker som näringsämnen bibehålls bättre, samt att maten bevarar färg och textur. Det går också, precis som med varmluftsfunktionen, att laga flera rätter på olika nivåer samtidigt. Ånga gör att ugnens användningsområde breddas, det finns mat som man kanske inte annars hade tänkt tillaga i ugnen, men med ånga blir den ett naturligt val. Det finns rekommendationer att följa för att veta hur mycket ånga som ska användas under tillagningen. Lite extra ånga gör till exempel att uppvärmda matrester inte blir torra och tråkiga, utan smakar som nylagat igen. Att baka bröd med en liten del ånga gör ytan härligt krispig. Vill man ångkoka fisk drar man på full ångeffekt för en långsam tillagning som bevarar vitaminer och näringsämnen.

Ångfunktionen går fint att kombinera med varmluft, och många ugnar med ånga är kombiugnar. Det finns dock även modeller som enbart använder sig av ånga; en både ekonomisk och miljövänlig lösning för den som vill komplettera köket med ånga men inte vill byta ut en fungerande ugn.

ugn ångugn

Foto: Miele

Ångrengöring

Ett rengöringsprogram som innebär att man ställer en plåt fylld med vatten på botten av ugnen. Vattnet förångas vid 50 grader och efter 30 minuter är plåten tom och den manuella rengöringen som följer är rejält underlättad.

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

More in Tips

To Top