Connect with us

Köksliv

Zenmaia blått te

Nyheter

Zenmaia – Blått Oolong te i lyxförpackning

Zenmaia är varumärket som introducerar oolong te, eller blått te, för västvärlden. Te sorten ger många härliga hälsofördelar. Zenmaia kommer i en speciellt framtagen lyxig förpackningen som är mer skonsam för såväl människa som miljö. 

Vad är Oolong te?

Oolong te härstammar från kina där det länge varit tradition. Teet framställs från samma planta, Camellia Senensis, precis som svart och grönt te, och sägs vara ett mellanting mellan de båda. Blått te är ett semi-oxiderat te, det vill säga att bladen har fått reagera med syret i luften.  Ett semi-oxiderat te innebär att processen avbrutits innan hela bladet har reagerat med syret. 

Det finns lite olika historier kopplade till hur oolong te fått sitt namn. Enligt en har teet uppkallats efter utseendet på bladen, långa, mörka och svängda, som påminner om en svart drake. 

Enligt en annan historia döptes det helt enkelt efter en man som sades ha upptäckt Anxi oolong te plantan. Denna man hette Sulong, Wulong, eller Wuliang.

Enligt en tredje historia sades en man vid namn Wu Liang ha råkat framkalla blått te. Efter sin te plockning ska Wu Liang ha blivit distraherad av ett rådjur. När han väl återupptog sin syssla hade te bladen börjat oxidera. 

Läs även Champagne och andra bubblor — vad är vad?

Zenmaia

Zenmaia’s blåa te består till 100% av teblad och innehåller naturliga ingredienser för smaksättningen. Den fina kvaliteten gör det möjligt att brygga te på samma blad up till 5 gånger. Teet bryggs helt utan tepåse eller te-sil! Bladen läggs helt enkelt direkt i hett vatten, när dessa efter ett par minuter sjunkit är teet redo att drickas.  

Zenmaia blått te

Foto: Zenmaia

Hälsoeffekter

Oolong te innehåller många olika vitaminer och mineraler så som kalcium, mangan, selen, kalium, Vitamin A, B, C, E och K. 

Oolong innehåller även polyfenol. Polyfenol är en antioxidant som tillsammans med koffein, anses vara väldigt effektiv vid ämnesomsättningen och fettförbränningen. Denna antioxidant aktiverar vissa enzymer som i sin tur förbättrar fettcellernas funktioner. 

Visa studier tyder på att oolong kan stabilisera blodsockernivåer och förebygga högt blodtryck. Oolong anses också förebygga trög mage, lindra vissa typer av hudåkommor samt stärka tänderna och skelettet.

Zenmaia blått te

Foto: Zenmaia

Läs även Smarta städtips för en fräschare köksmiljö; utan kemikalier

Hållbar förpackning

Vad många inte vet är att tepåsar till större delen är framställda av plast. Det används mer plast för att framställa tepåsar än sugrör i världen idag. De alltså utgör ett enormt hot för miljön.

Att slopa tepåsen är inte bara en fråga för den miljömedvetna, i höstas rapporterades det om de skadliga konsekvenserna av själva användandet av tepåsar. Tidningen Forskning och Framsteg skrev om tepåsarna som när de doppas i hett vatten släpper ifrån sig miljarder små plastbitar som hamnar först i tevattnet och sedan i kroppen. 

Zenmaia skippar inte bara tepåsarna helt – förpackning är även gjord helt utan plast. Den runda asken är gjord av kartong, med ett lufttätt lock i metall. Den färgglada designen med symbolerna kombinerar uttryck från det kinesiska te-arvet med nordiska värderingar. 

För mer info besök: https://www.zenmaia.com/the-blue-tea

Zenmaia blått te

Foto: Zenmaia

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

More in Nyheter

Inspirationsgallerier

Mest läst just nu

To Top