koksliv.se

Byta kakel kök

Hem > Byta kakel kök

Byta kakel kök

Att byta kakel i kök är en av de vanligaste processer i samband med renovering och köksinredning. Bara genom något så enkelt som att byta kakel kan du förändra hela känslan i ditt kök och få det precis så som du vill ha det. Innan du sätter igång och river bör du dock tänka på vad det är för typ av kakel du vill ha, samt läsa igenom vår guide för hur du går tillväga. Tycker du att det är för svårt att byta kakel själv kan du med fördel använda dig av en hantverkare och sänka kostnaderna med hjälp av ROT-avdraget.

Sätta kakel i kök

Med hjälp av vår guide blir det lättare för dig att sätta kakel i kök. Här listar vi fem steg som du måste ta dig igenom för att få ett bra resultat och ett kakel som håller länge.

  1. Börja med att mäta upp ytan så du vet hur mycket material du behöver. Se till att väggarna är helt raka och använd gärna ett vattenpass. Se också till att golvanslutningen är helt jämn.

  2. Nu är det dag att riva ner det gamla kaklet. Kakel kan sitta väldigt hård, men går oftast bort med hammare och mejsel. Även borrmaskiner med slagfunktioner kan vara ett bra alternativ.
  3. När du har gjort detta är det dags att spackla både fogar och sprickor. Använd dig av ett spackel som är lämpligt för underlaget och tejpa runt fönster och eventuella dörrar för att förhindra stänk.
  4. Fortsätt därefter med fixandet och se till att det inte torkar under tiden du arbetar. Tryck kaklet på plats och använd dig av ett kakelkryss för att få till rätt fogbredd.
  5. Nu är det dags att börja foga. Se till att du får bort luftbubblor genom att dra fogen över plattorna och säkerställ att alla mellanrum är helt fyllda. När fogen har torkat är det bara att tvätta av kaklet med en fuktig svamp. 


Fler tips kan du få hos Viivilla som gjort en artikel med
kakelguide

Byta kakel i kök -pris

Det finns flera faktorer som är avgörande för hur mycket det kommer att kosta dig att byta kakel i kök. Pris med en hantverkare som gör jobbet får du räkna med ca 500 kronor i timmen innan ROT-avdraget. På en yta som är ca 10 kvadratmeter brukar priset hamna på ca 33 000 kronor, men då utan materialkostnader.

Läs mer om köket inför renovering

Köksmöbler inspiration

Renovera köksluckor

Diskho bäst i test

Golv i kök