Connect with us

Köksliv

Kakel

Tips

5 tips för dig som ska byta kakel i köket

Nytt kakel kan göra underverk i köket – men det finns en del att ha i åtanke innan du sätter igång. Vi listar våra bästa tips för att göra kakelbytet så smidigt som möjligt.

kakel kök

Foto: Hemnet.se

  1. Överväg alternativen

Det finns många alternativ till kakel som erbjuder smarta och effektiva lösningar med samma fina resultat. Klickkakel, som monteras genom att klickas ihop och limmas direkt på väggen, är en snabb och enkel variant. Med klickkakel löper du mindre risk för misstag än med traditionellt kakel, dessutom kan du i många fall limma klickkaklet över ditt existerande kökskakel. Det gör att du slipper riva bort och jämna till väggen innan du kan kakla.

Du kan också välja en stänkpanel, som exempelvis en glasskiva, om du vill ha en målad vägg eller tapet bakom. Se bara till att använda härdat glas istället för fönsterglas för att undvika att skyddet går sönder.

  1. Kakel är ett naturmaterial

Många kakelserier har plattor som inte är helt identiska med varandra vilket gör att både form och färgspridning kan variera. Var därför noga när du planerar arbetet så att du inte blir överraskad när du väl fått upp kaklet.

kakel kök

Foto: Houzz.se

  1. Välj rätt för dina behov

Olika typer av kakel har olika egenskaper, så se till att vara väl påläst innan du börjar. Oglaserat kakel är svårt att få riktigt rent och kan dra till sig fett och smuts medan glaserat kakel är lätt att rengöra. Klinker har bättre hållbarhet än kakel, och väljer du att sätta upp mosaik får du vara beredd på att lägga lite extra tid för att få ett riktigt jämnt resultat. Däremot kan du med mosaik skapa uttrycksfulla och spännande mönster och eftersom mosaiken levereras i ark är det lättare att sätta upp än man kan tro vid första anblicken.

Var också noga med att inte välja för billigt kakel, då plattorna ofta är sköra och lätt går sönder. Generellt vad gäller färgskala kan du ha som tumregel att ljusa och stora plattor ger ett luftigare intryck medan små plattor och mörka toner förminskar.

  1. Bistrokök kräver lite extra

Det trendiga bistroköket har seglat upp som en riktig favorit de senaste åren. För dig som är sugen på att anamma stilen i ditt eget kök kan det dock vara bra att tänka på att kakel som går hela vägen upp till taket innebär ett större åtagande både vad gäller pengar och tid. Oftast är inte hela väggen anpassad för kakel vilket kräver mer omfattande förberedelser innan arbetet kan påbörjas. Du måste även köpa mycket mer kakel och fog för att det ska täcka hela ytan.

kakel kök

Foto: Mvt.se

Läs även: Bistrokök — skapa det franska drömköket hemma

  1. Glöm inte fogarna

Tänk på att färgen på fogarna också spelar roll, och att ditt val av mörk, grå eller vit fix kan göra stor skillnad för slutresultatet. Jämför fogbruket på dina inspirationsbilder och lägg märke till hur valet av färg påverkar helhetsintrycket.

 

Källor: DinByggare.se, Konradssons.se, Kökslivs expert

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

More in Tips

Inspirationsgallerier

Mest läst just nu

To Top