koksliv.se

Planera kök tips

Hem > Planera kök -tips

Planera kök tips

Att planera ett kök är väldigt roligt, men det kan också vara en klurig uppgift som tar sin lilla tid. Det är väldigt många saker som du behöver ha i åtanke när du ska planera kök. Tips är att fundera på valet av material, men du måste också tänka på budget, fast inredning, detaljer och installationer. Att ha koll på din planlösning är också A och O för att du ska lyckas. Med våra planera kök tips blir det mycket roligare (och lättare)!

Planera kök

När du ska planera kök behöver du ha många saker i åtanke och därför är det viktigt att börja planera i god tid och använda ett block eller skriva ner allt på din dator. Här behöver du tänka på din budget och se till att den håller hela vägen, men du bör även fokusera på arbetsytor, val av kök, detaljer, material och form på köket.

Budget

Det första du ska göra är att sätta upp en budget för hur mycket ditt nya kök får kosta dig. Om du inte har en budget är det lätt att kostnaderna skenar iväg och du står med ett halvfärdigt kök som du inte har råd att slutföra. Genom att sätta en budget blir det också lättare för dig att hitta inredning som passar och som går hand i hand med den buffert som du har. Utbudet blir inte lika stort och kommer således inte kännas lika överväldigande. Räkna in alla kostnader – från minsta spik till anlitande av hantverkare. 

Vi har gjort ett förslag på budget som du kan skriva ut och spara när det är dags att budgetera för kök.



 
Budget
Utfall
 Differens
Material

Material kan t.ex. handla om allt från köksinredning till valet av lampor, beslag, blandare eller takhyllor. Material kan även inkluderas kakel såväl som golv och klinkers. 

   
Fast inredning

Den fasta inredningen handlar främst om köksbänkar, skåp och luckor, diskbänk, kyl- och frys och annan inredning som är “fast”.

   
Inredning

Inredningen är allt ifrån valet av matbord och stolar till barbord, blandare, skåp, takhyllor, eventuell köksö, stänger, redskapsstänger och annat som du vill ha i ditt kök. 

   
Installationer

Kom ihåg att installationer som innefattar el och VVS måste utföras av en professionell hantverkare. Se därför till att alla installationer också räknas in i kostnaderna och är med i din budget. 

   
Övriga kostnader

Övriga kostnader kan vara allt från att hyra eller köpa verktyg till att material behöver bytas ut, till exempel om för många spikar har blivit sneda och måste sättas om. Det kan också handla om kostnader för transport av material såväl som leveranser. 

   

Planlösning kök

För att du ska kunna planera ditt kök på bästa sätt behöver du först och främst ta fram en planlösning. Kök behöver vara bra strukturerat och optimalt för alla moment du gör i köket. Med planlösningen blir det mycket enklare för dig att räkna ut mått och att se att din inredning verkligen kommer att passa där du vill ha den. Har du ingen går detta ofta att hitta på nätet eller kan beställas. Det ger dig en möjlighet att planera ditt kök på flera olika sätt och minskar risken för att du blir missnöjd när allt redan är på plats.

Arbetsytor

I ett kök är det mycket viktigt att ha många bra arbetsytor och därför är detta något som du bör ta med redan tidigt i planeringen. Se till att det finns gott om arbetsytor där du kan skära och hacka, men att du också har avlastningsytor och plats för köksredskap och köksmaskiner som du vill ha framme. Satsa gärna på arbetsytor i anslutning till både spis och kyl, så slipper du springa runt för mycket i köket för att röra dig mellan de olika stationerna.

Använd dig av köksplanerare-verktyg

Med en köksplanerare blir det betydligt enklare för dig att inreda och planera hur du vill att ditt kök ska se ut. Idag kan du få hjälp med köksplanering hos många byggföretag och butiker som säljer kök, men det finns också sajter på nätet som du kan använda dig av helt kostnadsfritt. Du lägger då in informationen du har gällande ditt kök, t.ex mått, och kan därefter inreda och planera på nätet.

Förfinade detaljer som hyllor och stänger

Det är inte bara den större och fastare inredningen som du bör ha i åtanke, utan kom ihåg alla små, men mycket viktiga, detaljer som har betydelse för hur ditt kök kommer uppfattas. Det kan till exempel handla om valet av blandare och redskapsstång, men också om takhyllor, valet av beslag och handtag eller annat som du tycker är viktigt. Vill du ha en kryddhylla nära spisen och vad är det för typ av belysning som du vill ha?

Triangel kök

Att inreda köket likt en triangel är idag ett mycket populärt alternativ. När du inreder enligt triangel i kök skapas en osynlig triangel mellan kyl/frys, vask och spis/häll. Det gör det enklare för dig att röra dig runt i köket och kan förflytta dig mellan stationerna på ett smidigare sätt. Du hämtar maten från kylen, förflyttar dig till spisen och slänger sedan rester (eller sköljer livsmedel) i vasken. Idag är de allra flesta kök inredda på detta vis, oavsett om det är ett L-kök eller ett U-kök i utformning som du har.

Val av material

Ju exklusivare material du vill ha, desto större budget kommer du också att behöva planera efter. När du väljer material är det viktigt att du väljer hållbara alternativ som du vet att du kommer vara nöjd med länge och att du samtidigt inte överstiger din budget. Material som natursten, till exempel marmor och klinker är dyrare alternativ än bänkskivor i laminat och golv i linoleum. Samtidigt håller de också mycket längre och kan renoveras i stället för att behöva bytas ut. Du väljer naturligtvis det material som passar dig bäst. Läs även vår artikel om materialval för golv i kök

Form på köket

Det finns många olika former att välja mellan när du ska planera ditt kök. Det är lätt att fasta i det traditionella L-köket, men kom ihåg att det även finns U-kök, parallell-kök och kök med köksö att välja mellan. Här är det viktigt att du tittar på planritningen innan du bestämmer dig för vad som passar dig bäst. L-kök är det vanligaste alternativet, men U-kök är ett bra alternativ för dig som har ett större kök och mycket golvyta att arbeta med. Här berättar vi mer om hur de olika layouterna fungerar och i vilka kök som de lämpar sig allra bäst.

L- layout

L-köket ser, precis som namnet beskriver, ut som ett L. Köket är det vanligaste alternativet i Sverige och är ett bra alternativ för dig med ett större kök med mycket ytor. Det gör det nämligen mycket lättare att möblera om du vill ha ett större matbord. Nackdelen är att denna typ av kök inte är lika lämplig för “triangeln”, så dessa stationer lätt hamnar längre ifrån varandra.

U-layout

U-köket påminner i stället om bokstaven U och passar bra för den med ett kök som är extra brett. Det beror nämligen på att köket tar upp extra mycket plats och i ett mindre kök kan detta upplevas som stökigt och plottrigt. För den med ett större och bredare kök får du däremot ett kök som är mycket välfungerande, snyggt och inte minst öppet.

Parallellkök

Med ett parallellkök får du kök på båda sidor av rummet. Det kan till exempel vara så att du har spis, diskbänk och vask på ena sidan av köket och kyl/frys och förvaringsmöjligheter på andra sidan. Inredningslayouten passar för dig med ett smalare kök eller med ett kök som är mycket avlångt. Det ger många bra arbetsytor, samtidigt som du bevarar golvyta så mycket som möjligt.

Kök med köksö

En köksö kan användas i både små och större kök, men lämpar sig bäst i fyrkantiga kök eller kök som är extra breda. Det beror helt enkelt på att köksön oftast tar upp mer plats än man först kan tro. Fördelen är dock att köksön även kan användas som förvaringsmöjlighet eller för vask och häll. Du kan läsa mer om fristående köksö i vår artikel inom ämnet.  

Förvaring

I köket är förvaringen mycket viktig. Även den som har en minimalistisk inredningsstil är i behov av mycket förvaringsmöjligheter för både pannor, kastruller, köksredskap, köksmaskiner och annat som behöver stuvas undan. Fundera på hur du kan planera förvaringen på bästa sätt; 

  • Satsa på både över- och underförvaringen eller lägga fokus på en av delarna? 
  • Öppen eller stängd förvaring? Eller bägge delar?
  •  Integrera diskmaskin i förvaringen så att den inte syns? Det är ett mycket populärt och snyggt alternativ för den som vill hålla det stilrent.

Rätt belysning

Precis som i andra delar av ditt hem bör du välja belysningen i köket med omsorg. Här ska du inte bara ha en riktigt bra allmänbelysning med en snygg taklampa, utan du bör även ha bra arbetsbelysning såväl som stämningsbelysning och belysning över matplatsen. Du väljer själv vad det är för typ av lampor och belysning i kök som passar dig bäst, men välj inte för svaga lampor och kom ihåg att punktbelysning är något som är viktigt. Fördelen med integrerad belysning i köket är att du minskar antalet lampskärmar som behöver rengöras från smuts och fett. 

Fler tips

Behandla marmor i kök

Renovera köksluckor

Renovera fritidshus

Inbyggd kyl och frys