Connect with us

Köksliv

köksplanering

Tips

Så gör du en lyckad köksplanering

Att planera ett kök kan vara utmanande, stressigt, tidsödande och alldeles alldeles underbart. Vatten, el, värme, arbetsytor och vitvaror ska samsas om utrymmet samtidigt som vi vill ha en välkomnande atmosfär som lockar till matlagning. Här hjälper vi dig på traven med de bästa  tipsen kring köksplanering.

Köket är det rum vi svenskar renoverar mest utöver badrummet. 2000-talets renoveringsboom har gjort att många hus- och lägenhetsägare går och drömmer om det perfekta köket. Men hur ser  det “perfekta” köket egentligen ut? Vårt tycke och smak är såklart olika, men när det gäller själva planeringen finns det en del saker som kan göra hela skillnaden mellan ett svårarbetat och ett välfungerande kök.

köksplanering

Foto: Beckers

1. Identifiera dina behov

Till att börja med – ta det lugnt. Försök inte att planera köket i en handvändning. En köksrenovering tar tid, och det måste den få lov att göra. Detta är troligtvis en av de större förändringarna du kommer att göra i ditt hem och du vill vara helt säker på att du tänkt över alla beslut både en och två gånger.

Innan du gör något annat bör du identifiera och prioritera dina behov. Vad är bra och mindre bra i ditt nuvarande kök? Vad vill du behålla respektive byta ut? Hur du har tänkt att använda köket är förstås den mest avgörande faktorn för hur just ditt kök bör se ut. Kanske är ni många i hushållet som gärna lagar mat och därför behöver du ett riktigt rymligt kylskåp och stora arbetsytor. Eller så föredrar du att ha plats för ett köksbord och maximal förvaring. Oavsett vad som är trendigt för tillfället, se till att lista ut vad som är viktigast för dig i din vardag och låt det visa vägen i din köksplanering.

2. Skissa upp utrymmet

För att få en uppfattning av vad du har att jobba med kan du göra en enkel ritning över rummet. Många kökstillverkare erbjuder till exempel onlineverktyg där du kan rita upp ditt kök helt gratis. Vilka existerande faktorer finns det att ta hänsyn till, som vatten, el och ventilation? Hur högt upp sitter fönstren och åt vilket håll öppnas köksdörren? Ta även reda på vilka väggar, om några, som är bärande. 

Redan i det här skedet är det bra att planera för placeringen av ljuskällorna, så att det kan göras så osynligt som möjligt. Lägger du in detta för sent måste belysningen anpassa sig efter den befintliga inredningen vilket kan bli knepigare att få riktigt snyggt. Detsamma gäller VVS, särskilt om du planerar att förändra dragningen av rören på något sätt.

köksplanering

Foto: IKEA

3. Välj rätt planlösning

Planlösningen lägger grunden för hur smidigt ditt kök kommer vara att manövrera. Lägg därför lite extra tid på det här momentet. Hur du placerar ut rummets olika delar och arbetsytor avgör om det är lätt att röra sig, laga mat och städa i köket. Ett fungerande arbetsflöde är a och o, och i kökstermer brukar man kalla detta “den gyllene triangeln”. Målet är att skapa en arbetszon där spis, kylskåp och diskbänk inte är för långt ifrån varandra då dessa områden är de som används allra mest. 

Tumregler för mått i köket:

  • På sidorna av spisen och kylskåpet är det extra viktigt att planera in avställningsytor för matvaror och kastruller. Ett mått som ofta nämns är att ha minst 40 centimeter bänkyta på vardera sidan spisen, och minst 80 centimeter mellan häll och diskho.
  • Skåp som är 60 centimeter djupa (eller mer) bör vara utdragbara. Överskåp bör vara max 40 centimeter djupa för att inte vara i vägen, och sitta cirka 50 centimeter ovanför bänkytan.
  • Matplatsen behöver i regel 2,5 meter för att både bord och stolar ska få plats, annars riskerar det att bli för trångt när man ska sätta sig. Ett barbord eller en köksö kan vara alternativ för det mindre köket där platsen inte räcker till, eller så kan du överväga att slå ut en vägg och skapa ett öppet kök.
  • 90 centimeter är en bra standardhöjd för bänk, diskbänk och spis. 
  • Saker du använder ofta placeras helst i intervallet 40-180 centimeter över golvet.
  • Mellan köksbord och arbetsbänk är ett mellanrum på minst 1,2 meter att föredra för att undvika trängsel.

Om du har ett utdragbart skafferi bör den placeras så att den kan nås från båda hållen. Köksfläkten är kanske inte något de flesta av oss funderar så mycket på, men även den behöver placeras rätt för att arbetsflödet inte ska försvåras. Monteras den till exempel för högt upp kan effekten avta, medan en för lågt placerad fläkt kan skymma sikten under matlagningen. Även diskhon har stor betydelse för en lyckad köksplanering. Utgå ifrån dina behov för att identifiera vilken typ av diskho du behöver – en dubbel diskho kan vara bra för dig som ofta handdiskar medan en enda stor ho kan räcka om du mest vill kunna skölja stora wokpannor och maskiner. Tänk bara på att ju större ho, desto större underskåp.

köksplanering

Foto: Houzz.se

4. Plugga materiallära

Vilka material du väljer spelar stor roll för hur köket upplevs – både praktiskt och estetiskt. Materialet i alltifrån bänkskivan och köksluckorna till golvet och diskhon kommer att påverka hållbarheten, utseendet och funktionaliteten i ditt nya kök. Gillar du att pyssla om dina saker? Vissa material kräver nästan inget underhåll medan andra måste skötas om för att hålla. Är du aktsam av naturen eller föredrar du att slippa vara försiktig med inredningen? En del material tål repor och stötar mycket bättre än andra. Hur ser budgeten ut? Bara när det gäller bänkskiva kan det skilja uppemot 10 000 kronor (eller mer!) per meter. 

Tips! Undvik skarvar i bänkskivan och välj istället hela ytor i ett enda material för att få effektiva arbetsytor (ytor med skarvar upplevs som mindre).

 

5. Fixa effektiv förvaring

Vettig förvaring är ett viktigt inslag i varje lyckad köksplanering. Även här tjänar du mycket på att utgå ifrån dina egna behov och planera därefter. Verktyg och maskiner som du använder ofta bör du förvara där du lätt kan nå dem, medan de mer obskyra pryttlarna kan stuvas undan. Stekpannan du använder varje dag till dina frukostägg kan med andra ord få en hedersplats i ett av de lättillgängliga skåpen, medan glassmaskinen du fick i present när du var 18 (och inte använt sedan dess) kanske inte måste ta upp yta på bänken.

En vanlig miss i köksplaneringen är att man inte utnyttjar väggarna tillräckligt. Detta är särskilt viktigt i små kök där du behöver frigöra så mycket arbetsyta som möjligt. Genom att satsa på effektiv väggförvaring, till exempel hörnskåp eller krokar för kastruller och pannor, slipper bänkskivan belamras med saker och du drar du nytta av kökets fulla kapacitet.

Tips! En hållbar köksplanering tar även med källsorteringen i beräkningen. Om återvinningen förvaras snyggt och praktiskt är det troligare att du orkar upprätthålla den goda vanan.

köksplanering

Foto: Vedum

6. Investera i bra vitvaror

Rätt vitvaror är bra för både miljön och plånboken. Om du till exempel behöver köpa ny kyl, frys eller diskmaskin inför renoveringen ska du leta efter modeller med A-märkning. Inom den här kategorin finns A+, A++ och A+++, där tre plus indikerar de allra mest energisnåla maskinerna. Placera gärna kylskåpet centralt så att du alltid har det nära till hands – i genomsnitt öppnar och stänger vi kylskåpet 36 gånger per dygn. Med detta i åtanke kan det också vara bra om diskmaskinen och kylskåpet kan öppnas samtidigt utan att krocka. Placeringen av diskmaskinen är en sak som kan ställa till det. Om den hamnar på fel plats kan luckan komma i vägen när maskinen står öppen. Undvik också att ha den i ett hörn, då diskmaskinen i så fall inte kan packas från båda hållen. 

Ljudnivå är en annan viktig faktor när du gäller vitvaror, särskilt om du har öppen planlösning. Detta är lätt att glömma men kan vara minst lika avgörande som funktion eller design för hur väl de funkar i ditt kök. En tyst fläkt eller en tystgående diskmaskin är därför värdefulla investeringar.

7. El och belysning

Man kan aldrig få för många uttag i ett kök. Planera in många eluttag och se till att de placeras så att varje arbetsyta kan nås. Satsa på en jämn belysning som inte lämnar några mörka, oupplysta hörn. En dimmer är ett bra sätt att kunna justera ljusstyrkan beroende på om du vill ha arbetsljus eller mysljus. Spotlights i taket är ett bra sätt att få en jämn och fin allmänbelysning.

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

More in Tips

Inspirationsgallerier

Mest läst just nu

To Top