koksliv.se

Renovera fritidshus

Hem > Renovera fritidshus

Renovera fritidshus

Att renovera ett kök eller badrum är en sak, men det är ett helt annat projekt att renovera fritidshus. Nu kan du inte längre rikta in dig på endast ett rum, utan behöver tänka på husets alla olika utrymmen och delar. Visst kan du renovera fritidshus på egen hand, men kom ihåg att du behöver anlita hantverkare för el och VVS-arbeten. I många fall kan det löna sig att använda en hantverkare hela vägen, förutsatt att din budget håller. Få fler tips nedan för en lyckad renovering.

5 tips för renovering fritidshus

Här nedan har vi listat fem stycken tips som du kan använda dig av när du ska renovera fritidshus. Det spelar ingen roll om du planerar att anlita en hantverkare eller om du hellre tar tag i projektet själv.

1. Budgetering

Att sätta upp en budget är det allra första du ska göra inför din renovering av ditt fritidshus. Här rekommenderar vi att du använder dig av en app eller en hemsida, t.ex. Byggahus.se för att få hjälp med budgeteringen. Kombinera gärna Byggahus.se med SMHI Byggväder för att veta när det är som bäst att sätta igång. 

2. Få offerter från företag

Se till att få offert från företag som kan hjälpa dig med renoveringen. Be gärna om flera offerter från olika företag så att du enkelt kan jämföra priserna såväl som innehåller. I Viivilla kan du få tips på hur du ska göra för att jämföra offerter från hantverkare

3. Söka efter bygglov

När du ska bygga ett fritidshus finns det regler och villkor som du behöver anpassa dig efter. Om huset ska vara större än 40 kvadratmeter kommer du att behöva ansöka om ett bygglov hos kommunen. Se till att du ansöker i god tid, eftersom handläggningstiden kan ta tid. I respektive kommun finns det en hemsida där du kan läsa på mer om bygglov för den ort du befinner dig i. Där finns även information med hur man söka ansöka.

4. Ta in auktoriserade företag för delar av jobbet

Vill du renovera ditt fritidshus själv kommer du att spara in en hel del pengar. Ska du däremot göra en mycket omfattande renovering och dra ny el eller avloppsrör behöver du anlita en auktoriserad hantverkare. Du kan anlita en hantverkare för hela eller delar av jobbet och kan använda dig av ROT-avdraget om du uppfyller kraven.

5. Utnyttja ROT-avdraget

Med hjälp av ROT-avdraget har du möjlighet att sänka dina kostnader för renoveringen med 30 %. Avdraget gäller dock endast för arbetskostnaderna och inte kostnader för eventuella maskiner som behöver hyras in eller för materialet. På Skatteverket.se kan du läsa mer om hur avdraget fungerar och vad som krävs för att du ska kunna använda dig av det.  

Renovera fritidshus själv eller anlita renovering av företag?

Står du i valet och kvalet om huruvida du ska anlita ett företag för renoveringen eller om du ska göra det själv? Då är du inte ensam. Idag är det många som väljer att renovera fritidshus på egen hand, men det är en uppgift som kräver både kunskap, erfarenhet och tillgång till rätt typ av verktyg. Det bästa är att kombinera egenarbete med arbetet från en hantverkare genom att få hjälp med renovering från företag specialiserade på fritidshus. Här kan du läsa mer om för- och nackdelar med respektive sätt att genomföra renoveringen.
Fördelar göra själv
Renoverings-företag

Du får möjlighet att spara in väldigt mycket pengar på arbetskostnaderna.

Du kan känna dig stolt över att du har byggt upp ditt fritidshus på egen hand.

Det finns mängder med olika guider och tips som du kan använda dig av gratis på nätet.

Du kan renovera i en takt som passar dig.

Du behöver inte oroa dig för eventuella misstag som kan uppstå.

Du kan alltid använda dig av din försäkring om det skulle uppstå problem i framtiden.

Använd dig av ROT-avdraget för att sänka dina kostnader.

Du kan vara säker på att arbetet utförs på ett fackmannamässigt sätt. 

Artiklar om kök

Bistrokök

Litet kök inspiration

Golv i kök

Byta kakel kök