koksliv.se

Litet kök inspiration

Hem > Litet kök inspiration

Litet kök inspiration

Har du litet kök? Inspiration för att inreda ett litet kök kan vara ganska knepigt att hitta. I ett litet kök är det viktigt att tänka på att möblerna inte ska vara för stora och de får gärna fylla mer än en funktion. Du kan även arbeta med väggar och inreda på höjden för att skapa en känsla av ett luftigare kök. Vi listar 6 värdefulla tips för små kök!

Inredning litet kök

I ett litet kök kommer du att behöva tänka till lite mer när du ska välja inredning, men oroa dig inte. Idag är det många som har kök av mindre slag och som har lyckats inreda dessa till perfektion. Här rekommenderar vi att du bland annat har möblernas storlek och funktionalitet i åtanke, men att du också väljer möbler som lurar ögat och får köket att upplevas som större. Få tips på inredning för litet kök här!

Matplats litet kök

Även i ett litet kök behöver det finnas en matplats där du kan njuta av din goda mat tillsammans med vänner och familj. Här är det viktigt att du väljer en matplats för litet kök som är lämplig för kökets utrymme och stolar som passar därefter. Har du ett mycket litet kök kan det vara bra med hopfällbara stolar och bord, annars kan ett runt bord med inskjutbara stolar bara lämpligt. Vill du ha smarta tips på hur du ska resonera gällande sitthöjd på stol och matplats i litet kök har DPJ Workspace bra knep hur du ska tänka. Sitthöjd på köksstol kan vara avgörande på hur bekvämt det är att sitta vid ett matbord i flera timmar för långa härliga middagar.

Litet kök med köksö

Ett litet kök med köksö är precis lika vackert som ett stort. Skillnaden är bara att du kommer behöva välja en köksö av mindre slag eller en med många praktiska funktioner. Välj gärna en köksö som också kan användas som matplats så slipper du tänka på matbord och stolar. Du kan även använda köksön till förvaring för att slippa för många skåp och lådor som tar utrymme från vitvaror eller andra köksmaskiner.

Förvaringslösningar på höjden

Förvaringslösningar är extra viktigt i ett litet kök, just eftersom du inte kommer få plats med allt för många skåp, hyllor eller lådor. Här rekommenderar vi att du arbetar på höjden och letar efter vägghängd förvaring för att frigöra golvyta. Förvaring kan också komma i form av funktionella matbord eller serveringsvagnar, där du kan förvara grönsaker eller annat som inte får plats i kyl eller skafferi. Glöm inte bort att diskbänken är utmärkt förvaring om du investerar i fina burkar, lådor och flaskor.

Utnyttja höjden i köket

Att utnyttja höjden i köket är kanske det absolut bästa tips du kommer att få. Många är vana att inreda i ögonhöjd eller golvnivå, men det innebär att mycket vägg går till spillo. Genom att inreda på höjden frigör du golvyta, samtidigt som du får plats med alla dina saker. Några exempel kan vara flera hyllor över varandra, takhyllor, vägghängda skåp eller till och med ett vägghängt bord. Arbeta dig uppåt så slipper du ha alldeles för många saker på golvet.

Multifunktionella möbler

Multifunktionella möbler är ett måste om du har ett litet kök. Idag finns det mängder med olika möbler som du kan använda dig av med praktiska egenskaper. Det kan till exempel handla om matbord och stolar som du enkelt kan vika ihop och stuva undan när du inte behöver de, eller varför inte ett matbord som kan fällas ut från väggen och också användas som skrivbord när du arbetar hemifrån eller betalar dina räkningar.

Detaljer som lurat ögat

Med hjälp av rätt inredningsdetaljer och färger kan du lura ögat och få köket att upplevas större än vad det egentligen är. Här kan du med fördel använda dig av många speglar i olika storlekar, eftersom reflexen från spegeln gör rummet mycket rymligare. Du kan även se till att satsa på så ljusa färger som möjligt och välja köksmöbler som är lätta, till exempel i aluminium istället för i massivt trä. Visste du att även mönster har en stor betydelse för hur rummet upplevs. Vertikala ränder får taket att kännas högre och horisontella får rummet att kännas bredare.

Få mer inspiration

Köksö inspiration

Planera kök - Tips

Byta kakel kök

Köksmöbler inspiration