Connect with us

Köksliv

Litet kök

Tips

Planering och inredning för ett litet kök

En lyckad köksrenovering kräver noggrann planering. Mycket information finns att hämta från både experter och glada inredningsentusiaster på nätet, men det är inte alltid tipsen är anpassade för kök med begränsat utrymme. Det vill vi ändra på! Här samlar vi råd som är särskilt användbara om du ska inreda ett litet kök.

Litet kök

Foto: Houzz.se

Om man får tro inredningsmagasin och designbloggar krävs det en yta i klass med en mindre hangar för att skapa det ultimata drömköket. Men även det lilla köket kan vara både vackert, välplanerat och många gånger mer praktiskt eftersom allt du behöver finns inom räckhåll. Det enda som krävs är att man kan tänka lite utanför de uppsatta ramarna och använda kreativa lösningar som gör det mesta av utrymmet. 

Köksskåp

Av gammal vana har många kök överskåp ovanför diskbänken. Detta är förstås praktiskt om du har okej med utrymme, men många tunga skåp kan snabbt få ett litet kök att kännas belamrat. Överväg att skippa en del av skåpen till förmån för öppna hyllor som ger ett luftigare intryck.

Moderna gångjärn ska helst inte synas utan göms på insidan av skåpen. Detta innebär dock att de tar upp plats inne i själva skåpet, så för att spara utrymmet kan du istället välja externa gångjärn. Utöver att vinna yta får du en fin inredningsdetalj som pryder köksskåpen. 

Bord

Det är inte alla kök som rymmer en hel matplats, men det finns lösningar som kringgår problemet. Nedfällbara bord som monteras med ena sidan mot väggen är ett smart alternativ. Ytan kan sedan fungera antingen som arbetsbänk eller matbord beroende på behov, och fällas in när den inte används. Klaffbord med sina fällbara sidor är också lätta att variera mellan litet och stort för att spara på utrymmet. I många fall kan ett bord med klaffar bli dubbelt så stort när det är helt utfällt. Barbord och andra typer av matplatser som bygger på höjden är också ett klassiskt förstoringsknep. Det frigör plats på bredden vilket ofta är vad som behövs i ett litet kök. Även runda bord är ett bra val med sin yteffektiva form. 

En mindre köksö är en annan variant. Genom att komplettera med barstolar kan du även här alternera mellan köksbord och arbetsyta som du själv vill. Många köksöar har dessutom den extra funktionen att sittplatserna kan döljas under bordsskivan. Om du väljer en modell med hjul får du en ännu flexiblare möbel, och många köksöar innehåller även ordentligt med förvaringsmöjligheter.

Litet kök

Nedfällbart bord, STRING. Foto: Olsson och Gerthel

Sittplatser

Stolar kräver mer utrymme än man kan tro, särskilt om de inte är så lätta att flytta undan. Genom att välja ihopfällbara stolar kan du snabbt frigöra yta när sittplatserna inte används. Dessutom kan du enkelt justera antalet stolar uppåt eller nedåt beroende på sällskapet. Pallar är också en klassiker som tar upp mindre utrymme och brukar vara lätt att stuva undan. Får du plats med en mindre kökssoffa kan den även ha dolda förvaringsmöjligheter under sitslocket.

Genomskinliga möbler, särskilt stolar som tack vare Philippe Starck blivit så populära på senare år, är faktiskt extra passande i ett litet kök. Eftersom det går att se rakt igenom dem känns de mycket mindre och nättare än stolar i andra material.

Förvaring

Ett litet kök kräver smart förvaring. Som tur är finns det en uppsjö effektiva sätt att få plats med det du behöver. En nyckelfaktor är att utnyttja väggar och tak så mycket det bara går. Att hänga upp stekpannor och kastruller på krokar ovanför spisen är en trendig lösning som dessutom skapar en rustik atmosfär. Även köksfönstret kan användas till samma ändamål, och om du har en köksö kan du planera för takhängande förvaring rakt ovanför den. Inte nog med att du vinner utrymme – synlig förvaring gör det också lättare att hitta bland dina saker. Våga tänka i nya banor!

Skulle det ändå bli ont om plats kan det vara värt att helt enkelt förvara vissa saker någon annanstans än i just köket. Egentligen är det ju bara de redskap och maskiner som du använder ofta som faktiskt måste vara nära till hands när du lagar mat. Chokladfontänen du använder en gång vartannat år trivs ju faktiskt lika bra i garderoben eller hallmöbeln.

Litet kök

Foto: Vedum

Arbetsytor

Att få plats med tillräckligt mycket bänkyta kan vara en utmaning i ett litet kök. Ett smart tips är att investera i en riktigt ordentlig skärbräda som du kan använda som extra arbetsbänk under matlagningen. Lägg den bara över diskhon eller spisen så har du en helt ny yta att tillgå.

Färger

Vitt är det lilla kökets bästa vän. Vitt skapar en optisk illusion av öppen yta och ljus som automatiskt får ett litet kök att upplevas som större än det är. Om du verkligen vill dra nytta av detta kan du satsa på så många ytor som möjligt i en och samma ljusa nyans. Sammanhållna och enhetliga ytor kommer nämligen också att förstora utrymmet, så med vitt på både väggar, golv, tak och luckor får du maximal utdelning. Plottriga kombinationer och mörka färger ger däremot motsatt effekt.

Material

Visst är det bra att vara prismedveten, men i ett litet kök blir skillnaderna i materialkostnad inte så stora mellan dyrt och billigt. Om det ändå bara rör sig om en kvadratmeter – ta chansen att välja ett lyxigt material som verkligen höjer designkänslan! Massivt trä och skinande marmor är bara två exempel på material som kan lyfta vilket standardkök som helst.

Blanka material som marmor och kakel reflekterar dessutom ljuset vilket får rummet att kännas större. (Matta nyanser suger däremot åt sig ljus vilket krymper utrymmet.) Detta är också en bra anledning till att satsa på speglar i köket, eftersom de skapar en upplevd känsla av rymd. 

Litet kök

Foto: Alvhem

Belysning

Jämn och bra belysning är viktigt i alla typer av kök, men i ett litet kök är detta ännu mer värdefullt. Ett dåligt upplyst rum skapar skuggor och mörka vrår som gör att det upplevs som mindre.

Det mest idealiska upplägget innefattar både allmänbelysning, arbetsbelysning och stämningsbelysning. Det innebär att du dels behöver en standardbelysning som sprider ett jämnt och bra ljus att använda till vardags. Utöver det måste du kunna lysa upp vissa punkter specifikt när du arbetar i köket, som över bänkarna och liknande, samt ha en mjukare mysbelysning för stämningsfulla middagar.  

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

More in Tips

To Top