Connect with us

Köksliv

Köksmöbler

Tips

Så väljer du rätt köksmöbler

Att hitta rätt möbler till köket kan vara en tidskrävande aktivitet. Många faktorer finns att ta hänsyn till och det är lätt att tappa bort sig i djungeln av designstolar, köksöar och utfällbara bord. Vi listar några av de viktigaste sakerna att tänka på när du väljer köksmöbler.

Köksmöbler

Foto: Behrer.se

Identifiera dina behov

Tänk över hur din vardag ser ut – vad ska dina köksmöbler användas till? Kommer du enbart att äta vid matbordet eller kommer det också att agera skrivbord och kanske spelbord? Kommer du att sitta länge i stolarna så att de behöver vara så sköna som möjligt? Hur möblerna används påverkar hur de passar i ditt eget hem, så lägg lite tid på att identifiera dina behov. Visst är det kul att köpa en snygg designstol, men den kan bli ett kostsamt köp om den inte är tillräckligt bekväm för många timmars läxläsning.

Hur många ni är i hushållet påverkar också valet av köksmöbler. Behöver ni verkligen ett stort bord om ni bara är två som äter till vardags? Överväg ett bord med iläggskivor och reservstolar att ta till vid behov, tänk bara på att både de och iläggsskivan ska kunna förvaras någonstans. Ett stort kök behöver större möbler för att det inte ska se för tomt ut, medan du i ett mindre kök måste vara lite mer försiktig med utrymmet.

Vissa material kräver mer underhåll

Hur mycket tid vill du lägga ned på att ta hand om dina köksmöbler? Ska möblerna användas varje dag behöver de vara tåligare och lättare att rengöra än om de bara ska användas vid festliga tillfällen. Lackade ytor har ett bättre motstånd mot vätskor än de med ”öppen ytbehandling” som olja, såpa eller vax. De senare behöver löpande underhåll, men även lackade ytor kan behöva ny behandling med tiden. Bänkskivor i sten, som kalksten eller marmor, är tidlösa och vackra material som tyvärr kostar en slant. Laminat är desto mer prisvärt men tenderar att vara fuktkänsligt, och trä ger en genuin känsla men kräver en del underhåll för att åldras bra.

Tänk smart och flexibelt

Låt planeringsprocessen ta tid och tänk långsiktigt. Ett flexibelt kökssortiment gör det till exempel lättare att komplettera i efterhand om något skulle råka gå sönder. Använd den fasta inredningen som utgångspunkt när du väljer möbler, och förvara saker du använder ofta mer lättillgängligt än sådant du använder sällan.

Smart förvaring optimerar utrymmet i köket, vilket är särskilt viktigt för små kök. Se exempelvis till att utnyttja väggutrymmet för att få mer plats på arbetsytorna, och låt förvaring och möblemang kombineras genom att exempelvis låta låga skåp även fungera som sittplatser. Även nedfällbara bord är en smart lösning för små kök. För de lite större köken är köksön en lösning som kombinerar både förvaring, arbetsyta och sittplatser. Extra plus om stolarna kan skjutas in under skivan när de inte används.

Lek med färger

Matcha gärna servisen med möblerna, det ger ett sammanhållet intryck. Samma sak med färgen på möblerna, låt dem gärna vara i samma ton även om det inte är samma sorts stolar. Ljusa möbler tenderar att göra kök större, medan mörka förminskar. Om du har stolar i samma modell kan det vara kul att låta dem ha olika färger för att ge köket en kreativ touch. 

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

More in Tips

Inspirationsgallerier

Mest läst just nu

To Top