koksliv.se

Köksmöbler inspiration

Hem > Köksmöbler inspiration

Köksmöbler inspiration

I köket ska du inte bara ha vitvaror, vask, spis och fast inredning, utan du ska också ha fina möbler för köket som får köket att bli användbart och trevligt att vistas i. Fördelen med att välja köksmöbler är att du har mycket större valmöjligheter och att de är lättare att byta ut om de skulle bli fel eller om du skulle ångra dig längre fram. Här hittar du köksmöbler och inspiration som du kan använda dig av när du ska välja möbler och inredning till ditt kök!

Så väljer du rätt köksmöbler

Det är inte så lätt att välja köksmöbler som det kanske låter. Köksmöbler kan vara ganska dyra i inköp, speciellt om det handlar om matbord och stolar, och då vill du naturligtvis att det blir rätt redan från start. Här nedan ger vi dig några smarta tips på hur du kan tänka för en smidigare beslutsprocess.

Stil

Det finns många olika stilar på köksmöbler som du kan välja mellan beroende på hur du vill att ditt kök ska se ut och hur funktionellt det ska vara. Här kan du t.ex. välja mellan lantliga möbler, funktionella möbler, trendiga möbler, exklusiva möbler eller bistromöbler. De olika stilarna lämpar sig för olika typer av kök. Bistro möbler är till exempel mycket bra för dig med ett franskt bistrokök, medan lantliga möbler passar bra i kök med mycket naturmaterial som till exempel trä och sten. De trendiga möblerna passar i moderna hem där stil och tidlöshet är mycket viktigt, medan funktionella möbler lämpar sig för dig med ett mindre kök där möbler ska kunna fylla flera olika funktioner.

Färger

När det kommer till valet av färger på dina köksmöbler är det naturligtvis helt fritt fram att välja det du tycker passar bäst. Sedan många år tillbaka har vita köksmöbler varit det som varit mest trendigt, men det innebär inte att du måste följa strömmen. Här kan du välja om det är gula, gröna, grå eller svarta möbler som ska pryda ditt hem. Ett bra tips kan dock vara att låta möblerna matcha med resten av köksinredningen. Har du vita skåpluckor är det också mycket fint med vita köksmöbler, medan den som har ett grått kök kan välja mellan vita, gråa, bruna eller svarta möbler. Vill du ha mer grått kök inspiration kan du läsa vår artikel om det och hur du kan färgmatcha. 

Material

Det finns flera olika typer av material som kan vara fint att ha i möbler i köket.

Metall

Metall är ett bra alternativ för dig som vill ha möbler som håller länge och som kräver lite underhåll. Detta gäller även för den som föredrar stål eller köksinredning i aluminium.

Trä

Trä är kanske det vanligaste materialvalet när det kommer till köksmöbler. Trä är mycket stabilt och dessutom ett miljövänligt alternativ som passar i de allra flesta hem.

Plast

Möbler i plast är ett bra val för dig som vill komma undan så billigt som möjligt och som dessutom vill ha möbler som är enkla att rengöra och underhålla. Plast är dock inte speciellt hållbart i längden och kan inte renoveras om de skulle bli slitna eller gå sönder.

Aluminium

Köksmöbler i aluminium är enkla att underhålla och är dessutom mycket lätta att förflytta. Oftast är det dock inte själva möbeln i sig som är i aluminium, utan stolsben och underrede till bord.

Budget

Det finns både för- och nackdelar med att spendera större summor pengar på köksmöblerna. Väljer du att bekosta lite mer kommer du att få möbler som är av högre kvalitet och som således håller längre. Väljer du att köpa billigare möbler blir det lättare (och billigare) för dig att ändra inredningen när du känner för det. Priserna på köksmöbler kan skilja sig väldigt mycket. Idag kan du till exempel hitta köksbord och matstolar för någon enstaka tusenlapp, men du kan också hitta köksmöbler som kostar tiotusentals kronor utan att det är något konstigt. Vill du kunna använda dig av möblerna länge och vill att de ska stå sig rekommenderar vi att du undviker den allra lägsta prisklassen.

Storlek på köksmöbler

Visst kan det vara härligt att få välja vilka möbler som helst, men utöver pris och inredningsstil måste du också ha möblernas storlek i åtanke. Har du ett litet kök kommer du inte trivas med ett matbord som är alldeles för stort och har du ett större kök kommer ett litet bord att ge en dockskåpskänsla. Se till att du mäter upp köket ordentligt så att du kan vara säker på att möblerna verkligen får plats, utan att ta upp för mycket golvyta. Det gäller inte bara matbord och stolar, utan alla fristående möbler du vill ha i ditt kök. Kom också ihåg att behovet kan förändras med tiden, till exempel om familjen blir större eller om du vill ha gäster på besök.

Fler artiklar om detaljer för köket

Drinkvagn inspiration

Belysning i kök

Växter i köket

Färska kryddor i köket