Connect with us

Köksliv

diskho

Tips

Guide: Viktigt att veta när du väljer diskho

En viktig detalj när du ska göra om ditt kök är valet av diskho. Här har vi samlat all information du kan behöva för att välja den bästa lösningen för ditt unika kök.

diskho

Foto: Stala

Typ av diskho

Det första du bör ta ställning till är huruvida du vill ha en heltäckande diskbänk, det vill säga ho och avställningsyta i ett, eller om du vill ha en inbyggd diskho. Den heltäckande diskbänken görs mestadels i rostfritt stål, medan den inbyggda diskhon är isatt i en bänkskiva av annat material som marmor, laminat eller massivt trä. 

En heltäckande diskbänk är praktisk för matlagningsentusiasten som använder köket flitigt. Diskbänken tillverkas helt i rostfritt stål vilket gör att den klarar väta, tål mathantering samt är lätt att hålla ren. Det blir ingen skarv mellan diskho och bänk då den tillverkas helt i ett stycke vilket också gör den mer slitstark. Nackdelen med denna typ av lösning är att den är svårare att skräddarsy då de tillverkas i fasta mått.

En inbyggd diskho ger helt andra möjligheter till att utforma ett unikt och personligt kök. Detta eftersom det finns många olika material att välja mellan till både hon och bänkskivan, som ger helt skilda designuttryck. Måtten är anpassningsbara och du kan skräddarsy allt helt efter behov.

Då inbyggda diskhoar är mer känsliga för slitage är det bra att känna till de olika tillvägagångssätten att fälla in en ho, samt respektive för- och nackdelar.

Inbyggd diskho – monteringsalternativ

Hemtrevligt.se montering

Olika typer av diskbänksmonteringar. Foto: Granitkungen

Övermonterade eller nedfällda diskhoar, där ett hål helt enkelt sågas ut för hon i bänkskivan, är den allra vanligaste typen av lösning för inbyggda diskhoar. Det är ett relativt billigt alternativ och själva installeringen är enkel. Diskhons kant hamnar ovanpå bänkskivan vilket gör att detta monteringssätt skapar ett något bättre skydd mot fuktskador jämfört med andra alternativ. Vill man ha en bänkskiva i trä med en inbyggd diskho är detta därför det mest praktiska alternativet.

Planmonterade diskhoar hamnar precis som det antyder plant mot bänkskivan. En utfräsning som passar diskhons kanter görs i bänkskivan och därefter sänks hon ned i hålet. Denna typ av montering bör göras av bänkskivetillverkaren i fabrik så att alla mått blir helt rätt. Denna lösning passar bäst till stenskivor, eftersom diskhon ramas in utan att kanten sticker upp och stör. Vissa hoar passar inte för denna montering så man bör köpa en ho som är anpassad för ändamålet.

Underlimmade diskhoar är precis som det låter fästa under bänkskivan. Detta gör man för att få fram bänkskivans tvärsnitt som en vacker detalj i köket. Denna typ av lösning passar med mindre, rostfria hoar.

En underfräst diskho är även den fäst under bänkskivan. Vill man dock inte att tvärsnittet på skivan runt hon ska vara lika tjockt som bänkskivan kan man göra en utfräsning undertill och passa in diskhon uppåt.

diskho

Foto: Stala

Antal, form och storlek

Nästa sak att överväga är om du vill ha en diskho eller flera. För den som diskar mest i maskin kan det räcka gott med en enda mindre diskho, som funkar bra för primärt uthällning och sköljning. Tänk bara på att stora wokpannor och liknande kanske inte får plats i en liten ho, så se till att du väljer en storlek som passar det du har i köket.

Diskar man däremot mycket för hand kan det behövas dubbla diskhoar av större storlek. Med två diskhoar har du möjlighet att använda en ho för diskvattnet och en för sköljning, och lägga saker i blöt utan att det kommer i vägen. 

Vilken form du väljer på din diskho kommer också att påverka hur den kan användas. En klassisk rektangulär diskho har vanligtvis ett stort diagonalmått där exempelvis långpannor och andra stora köksmaskiner får plats. En rund eller på annat sätt specialutformad diskho kan vara snyggt och ge ett personligt intryck, men ha i åtanke att mindre får plats.

diskho

Vask i rostfri mosaik. Foto: Linkasink

Material

Rostfritt stål är fortfarande det dominerande materialet när det kommer till diskhoar. Det är heller inte så konstigt, eftersom rostfritt helt enkelt är oerhört praktiskt i köket. Materialet är både tåligt, hygieniskt och lätt att rengöra, och som vi redan konstaterat går det att få i ett enda stycke utan skarvar mellan bänk och ho. Rostfritt stål går numera även att köpa i koppar- och guldnyanser som ger en exklusivare look än den klassiska varianten. Den enda negativa aspekten av en vask i rostfritt är att den kan bli repig med tiden vilket ger den en mattare yta.

Även om rostfritt stål ligger ohotat etta på diskhotoppen så finns det flera trendiga alternativ som är värda att nämna. Dessa material har ökat i popularitet de senaste åren, men kommer med sina egna för- och nackdelar. Porslin ger en förfinad och lyxig känsla men är ett skörare material som riskerar att gå sönder om du tappar något på den. En keramisk vask har en yta som påminner om porslin, men är mer motståndskraftig mot stötar. Kompositsten, som exempelvis silgranit, är lättskött, rep- och fläcktåligt och finns i flera färger. Corian är en exklusivare typ av komposit, som eftersom den är något mjukare också är känsligare för repor. (På ljusa material är dessa repor dock knappt synbara.) Både silgranit och Corian går att få i samma material eller färg som bänkskivan, så att det ser ut att vara i ett och samma stycke.

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

More in Tips

Inspirationsgallerier

Mest läst just nu

To Top