Connect with us

Köksliv

köket gröna detaljer

Tips

Vårfixa köket med gröna detaljer

När temperaturerna stiger och ljuset letar sig in genom fönstret är det läge att uppdatera hemmet för den nya säsongen. Låt vårkänslorna spira i köket med det bästa naturen har att erbjuda i form av prunkande grönt, smakrika kryddor och färgstarka blommor.

Amplar

Ett praktiskt sätt att göra växter till en naturlig del av inredningen utan att ta upp plats på arbetsytorna är att satsa på amplar. Ovanför diskbänken, i köksfönstret eller ovanför matplatsen – möjligheterna är många och resultatet blir ett ombonat och hemtrevligt intryck. Välj gärna murgröna eller andra klängväxter för bästa effekt.

köket gröna detaljer

Foto: Hemtrevligt.se

Drivhus

Vem har sagt att man behöver en trädgård för att odla? Drivhus i miniformat flyttar grönsakslandet till köksbänken! Med hjälp av hydroponisk odling kan du odla dina grödor utan jord samtidigt som du skapar en vacker display. Även tomater går bra att odla inomhus, men välj en lågväxande sort eftersom de annars tenderar att bli ganska höga.

köket gröna detaljer

Foto: IKEA

Sticklingar

För att spara på utrymmet i köket kan du välja att dekorera med nya skott istället för större plantor. Låt dem skjuta rot i glasburkar som blivit över från matlagningen för att skapa den rätta rustika känslan. Vill du snabba på processen väljer du mörkt glas som gör det lättare för rötterna att gro.

köket gröna detaljer

Foto: Poshtogs.co.uk

Kryddväxter

Färska kryddor är inte bara härliga smakförstärkare i maten, de är också dekorativa inslag i köksmiljön. Samla dem i en klassisk trälår eller sprid ut dem på hyllor och ytor som behöver piffas upp med lite grönt.

köket gröna detaljer

Foto: Flores.culturamix.com

Höjdskillnad

Jobba i nivåer! Utnyttja kökets alla ytor genom att sätta växter och grönt inte bara i fönstret och på bordet utan också på väggen och högre upp på hyllorna. Det skapar en dynamisk display samtidigt som du får många fler placeringsmöjligheter.

köket gröna detaljer

Foto: 3.bp.blogspot.com

Torkade blommor

Känns det jobbigt att springa runt och vattna? Att återanvända och torka snittblommor från gamla buketter är ett både praktiskt och miljövänligt tips. Spara exempelvis brudslöjan, som är nästan lika fin torkad som färsk, och placera på ställen där du inte vill behöva vattna. Akta dig bara för att nudda brudslöjan när den torkat – då riskerar du att få en hel drös på golvet.

köket gröna detaljer

Foto: joannan.se

Grenar

Ett sätt att integrera naturen i köket är att använda fina grenar som en del av inredningen. En knagglig kvist kan också bli ett vackert stilleben i en dekorativ glasburk på rätt ställe i rummet.

köket gröna detaljer

Foto: Houzz.se

Lerkrukor

Lerkrukan har gjort stor comeback och är nu det självklara valet för den trendmedvetna växtälskaren. Krukorna får gärna vara både gamla och slitna – lite medfaren patina är faktiskt bara ett plus!

köket gröna detaljer

Foto: Allt om bostad

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

More in Tips

Inspirationsgallerier

Mest läst just nu

To Top