koksliv.se

Färska kryddor i köket

Hem > Färska kryddor i köket

Färska kryddor i köket

Med färska kryddor i köket får du inte bara en fantastisk doft i ditt hem, utan du får också fina inredningsdetaljer såväl som växter som du faktiskt kan använda dig av i din matlagning. Idag kan du välja om du vill odla dina färska kryddor själv eller om du föredrar att köpa färdiga i butiken och sätta i kruka. på den här sidan kommer vi titta närmare på vilka kryddor du bör odla och hur du bäst håller dina kryddor vid liv.

Vilka kryddor ska man odla?

Det finns mängder med fina och färska örter i kruka som du kan välja mellan och som passar utmärkt i ditt kök. Här nedan tittar vi närmare på vilka kryddor man ska odla enligt vår rekommendation, bland annat oregano, basilika och persilja.

Basilika

Basilika är en mycket väldoftande och härlig krydda som lämpar sig utmärkt till både kött och sallader. Basilikan lever i ungefär ett år och mår som bäst om den odlas i en kruka som står i ett soligt och varmt fönster. Du kan också odla kryddan på balkongen såväl som altanen, men kom ihåg att den är känslig för kyla och vill stå inne under natten. Vill du spara kryddan längre kan du torka basilika i ugn på 35 grader.

Smak: Kraftig och intensiv smak

Placering: Soligt och varmt fönster eller i soligt läge

Odlingstid: En vecka för frön att gro

Hållbarhet: Ettårig växt

Svårighetsgrad: 3

Oregano

Oregano är kanske den mest kända pizzakryddan, men oregano passar även bra i mustiga grytor såväl som i kryddiga mackor eller i köttfärssåser. Kryddan vill gärna stå i ett fönster eller ett läge med så mycket sol som det bara går, eftersom detta gör att den växer mycket snabbare och får starkare färg. Ett stort plus med oregano är att den kan stå i väldigt torr jord utan att dö. Precis som med basilika kan du torka oregano i ugn på 35 grader.

Smak: Skarp smak som bör användas försiktigt

Placering: I så soligt läge som möjligt

Odlingstid: 8–14 dagar för frön att gro

Hållbarhet: Ettårig växt

Svårighetsgrad: 2

Timjan

Timjan är en mycket välsmakande krydda som föredrar att stå i väldränerad och lätt jord. Här får du gärna bland a jord och sand för att få till den bästa kombinationen och ställa växten på en plats med mycket sol eller i halvskuggigt läge. En redan färdig planta klarar torka mycket bra, men en nysatt timjan behöver passas med vattning för att inte dö. Du kan torka timjan i ugn på 50 grader i ca en timme för att därefter torka på eftervärme.

Smak: Kryddig och starkt aromatisk

Placering: Sol eller i halvskuggigt läge

Odlingstid: 14 dagar för frön att gro

Hållbarhet: Flerårig växt

Svårighetsgrad: 2

Persilja

Persilja är kanske den krydda som vi använder oss av mest i Sverige, och i många andra delar av världen. Persilja kan inte bara användas på sallader, utan strös också över mat eller används i grytor. Kryddan är mycket enkel att odla och kan odlas i både kruka såväl som i pallkrage. Här rekommenderar vi en grönsaksjord som är näringsrik och genomsläpplig för bästa resultat. Vill du torka persilja i ugn räcker det med en torktid på 1 timme på ca 50 grader.

Smak: Svårbeskrivlig kryddig smak

Placering: Sol eller halvskugga

Odlingstid: Grotid på 3–4 veckor

Hållbarhet: Tvåårig växt

Svårighetsgrad: 3

Citrongräs

Citrongräs är en krydda som är vanligt förekommande i asiatiska rätter. Den används t.ex. mycket flitigt i både soppor och grytor och ger en mild och behaglig citronsmak. Stråna kan du även använda direkt i sallad genom att först hacka de eller varför inte brygga en god kopp te på kryddans blad? Citrongräs odlar du som lättats i en kruka som får stå inomhus, alternativt i ett växthus. Här är det sol och värme som gäller.

Smak: Intensiv och besk

Placering: Sol med mycket värme

Odlingstid: 10–14 dagar

Hållbarhet: Flerårig växt

Svårighetsgrad: 3

Kryddor i kruka inomhus – Vanliga frågor

Många har frågor och funderingar på hur man odlar kryddor i kruka inomhus. Här nedan har vi därför samlat de vanligaste frågorna och svaren, så att du kan odla med större självsäkerhet!

Kan man odla kryddor inomhus året runt?

Visst kan du odla kryddor inomhus och det finns dessutom ett flertal som kan odlas (och som faktiskt växer) året om. Genom att odla under vinterhalvåret kan du se till att alltid ha färska och goda kryddor till hands i matlagningen.

Bästa tips för att hålla färska kryddor vid liv?

Kryddor är i behov av mycket vatten, men det är viktigt att du vattnar på rätt sätt för att de ska hålla sig vid liv. Se till att du inte vattnar för mycket och att vattnet endast kommer i krukan som kryddan står i. Du ska alltså inte vattna på vare sig planta eller jord. Detta är ett av de allra vanligaste misstagen som gör att kryddorna dör.

När ska man så basilika?

Den bästa tiden för att så basilika är under mars månad. Under mars är det tillräckligt mycket ljus ute och därmed tillräckligt med ljus som letar sig in i fönstret. Under vinter behöver du använda dig av växtbelysning. Satsa på mullrik och lucker jord!

Bästa tipsen på färska kryddor förvaring?

När dina kryddor vuxit färdigt kan du själv välja om du vill torka dem i ugn eller om du vill förvara de färska istället. Väljer du det sistnämnda rekommenderar vi att du förvarar dem i kylskåp mellan 5–8 grader för så lång hållbarhet som möjligt.

Vill du läsa mer om växtlighet i kök kan du även läsa vår artikel Växter i köket. Du kan även hitta fler artiklar för köket hos oss. Bland annat:

Köksö inspiration

Vilken bänkskiva ska man välja

Köksmöbler inspiration

Belysning i kök