Connect with us

Köksliv

Basilika i kruka

Tips

3 tips för att hålla dina kryddväxter vid liv längre

Till alla matlagningsentusiasters, briljanta kock-wannabes och älskare av smakfulla (!) gröna inredningsdetaljers glädje sänktes i slutet av 2018 moms-skattesatsen på örter och kryddor i kruka. Nu kan vi oftare lyxa till det och njuta av färskt i maten och vackert på faten! Knepigt kan det ibland dock vara att sköta om växterna så de håller länge. Man vill ju, trots de nyare låga priserna, inte behöva köpa nya krukor hela tiden – det gynnar varken plånboken eller miljön i längden. 

Cecilia Ahlin har drivit utvecklingen av en del hemmaodlings-lösningar på köksföretaget Marbodal. Hon har gett oss sina tre bästa tips på hur man håller sina färska örter vid liv längre!

  1. Plantera om

– Örter från mataffären har ofta en kort livstid. Plantera om dem i större krukor med näringsrik jord och separera växten i krukan så att det finns mer utrymme att växa. Använd krukor med hål i botten så att överskott av vatten kan rinna bort.

  1. Använd odlingrede

Placera örterna i ett odlingsinrede för växtlåda med odlingslampa som ger växterna det speciella ljuset de behöver för att växa och bli gröna. Om du inte har en växthuslösning, placera örterna på fönsterbrädan. Speciellt basilika, rosmarin och timjan kräver mycket ljus.

  1. Vattna regelbundet

– Örter ska vattnas regelbundet, men ge dem inte för mycket vatten. För att få till rätt mängd, ställ örterna i diskhon och låt dem sippa vatten i cirka 15 minuter. Undvik att chocka dem med kallvatten, håll vattnet ljummet.

 

Färska kryddor

Foto: Markus Spiske, Unslash

Basilika, citrongräs, citronmeliss, gräslök, mynta, oregano, persilja, timjan, rosmarin och salvia är exempel på örter som passar bra att odla i köket.

 

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

More in Tips

Inspirationsgallerier

Mest läst just nu

To Top