Färska kryddor i köket
Basilika är en mycket väldoftande och härlig krydda som lämpar sig utmärkt till både kött och sallader. Basilikan lever i ungefär ett år och mår som bäst om den odlas i en kruka som står i ett soligt och varmt fönster. Du kan också odla kryddan på balkongen såväl som altanen, men kom ihåg att den är känslig för kyla och vill stå inne under natten. Vill du spara kryddan längre kan du torka basilika i ugn på 35 grader.
Smak: Kraftig och intensiv smak
Placering: Soligt och varmt fönster eller i soligt läge
Odlingstid: En vecka för frön att gro
Hållbarhet: Ettårig växt
Svårighetsgrad: 3
Oregano är kanske den mest kända pizzakryddan, men oregano passar även bra i mustiga grytor såväl som i kryddiga mackor eller i köttfärssåser. Kryddan vill gärna stå i ett fönster eller ett läge med så mycket sol som det bara går, eftersom detta gör att den växer mycket snabbare och får starkare färg. Ett stort plus med oregano är att den kan stå i väldigt torr jord utan att dö. Precis som med basilika kan du torka oregano i ugn på 35 grader.
Smak: Skarp smak som bör användas försiktigt
Placering: I så soligt läge som möjligt
Odlingstid: 8–14 dagar för frön att gro
Hållbarhet: Ettårig växt
Svårighetsgrad: 2
Timjan är en mycket välsmakande krydda som föredrar att stå i väldränerad och lätt jord. Här får du gärna bland a jord och sand för att få till den bästa kombinationen och ställa växten på en plats med mycket sol eller i halvskuggigt läge. En redan färdig planta klarar torka mycket bra, men en nysatt timjan behöver passas med vattning för att inte dö. Du kan torka timjan i ugn på 50 grader i ca en timme för att därefter torka på eftervärme.
Smak: Kryddig och starkt aromatisk
Placering: Sol eller i halvskuggigt läge
Odlingstid: 14 dagar för frön att gro
Hållbarhet: Flerårig växt
Svårighetsgrad: 2
Persilja är kanske den krydda som vi använder oss av mest i Sverige, och i många andra delar av världen. Persilja kan inte bara användas på sallader, utan strös också över mat eller används i grytor. Kryddan är mycket enkel att odla och kan odlas i både kruka såväl som i pallkrage. Här rekommenderar vi en grönsaksjord som är näringsrik och genomsläpplig för bästa resultat. Vill du torka persilja i ugn räcker det med en torktid på 1 timme på ca 50 grader.
Smak: Svårbeskrivlig kryddig smak
Placering: Sol eller halvskugga
Odlingstid: Grotid på 3–4 veckor
Hållbarhet: Tvåårig växt
Svårighetsgrad: 3
Citrongräs är en krydda som är vanligt förekommande i asiatiska rätter. Den används t.ex. mycket flitigt i både soppor och grytor och ger en mild och behaglig citronsmak. Stråna kan du även använda direkt i sallad genom att först hacka de eller varför inte brygga en god kopp te på kryddans blad? Citrongräs odlar du som lättats i en kruka som får stå inomhus, alternativt i ett växthus. Här är det sol och värme som gäller.
Smak: Intensiv och besk
Placering: Sol med mycket värme
Odlingstid: 10–14 dagar
Hållbarhet: Flerårig växt
Svårighetsgrad: 3
Vill du läsa mer om växtlighet i kök kan du även läsa vår artikel Växter i köket. Du kan även hitta fler artiklar för köket hos oss. Bland annat: