koksliv.se

Välja köksblandare

Hem > Välja köksblandare

Välja köksblandare

Är det dags att välja köksblandare till köket? Det finns många aspekter som är viktiga när det kommer till val av modell, inte minst ur ett estetiskt perspektiv. Men en blandare till köket ska givetvis också vara praktisk och funktionell. Den ska dels vara lätt att rengöra, men även passa in i din livsstil och vardag. Med hjälp av vår köpguide får du många tips på hur du kan tänka när du ska välja köksblandare till just ditt kök.

Välj blandare till kök – 4 tips

Vi har samlat våra fyra bästa tips kring vad du bör tänka på när du ska välja blandare till kök. I tipsen får du ta del av allt från modellval, design och material – men även hur du ska tänka kring energiförbrukning och praktiska funktioner. Du kan även läsa mer om återförsäljare som erbjuder fina blandare till kök.

1. Köp köksblandare från en seriös återförsäljare

Vid ett köp av köksblandare är det viktigt att du vänder dig till en aktör som har god expertis inom området och som kan guida dig till rätt val vid behov. Nedan får du tips på två återförsäljare som både har lång erfarenhet och bred kunskap inom området. Dessutom har de flera fina köksblandare i sitt utubd. 

2. Modellval

När du ska välja köksblandare är det viktigt att du utgår från hur din vardag ser ut, och vilka funktioner som du anser är viktigast. Nedan går vi igenom vad en engrepps- och tvågreppsblandare innebär, och vilka skillnader som finns mellan dessa modeller.

Engreppsblandare

En engreppsblandare är den vanligaste typen av blandare. Fördelen med denna modell är att det är lätt att reglera temperatur och vattenflöde. Har du små barn i familjen kan därför denna konstruktionen vara passande.

Tvågreppsblandare

En tvågreppsblandare innebär i sin enkelhet att du använder två vred för vattenflödet. Den blandar manuellt varm- och kallvatten genom att man öppnar upp flödet till varsitt vattenutlopp. Tvågreppsblandaren passar främst för storkök eller liknande verksamheter där behov av maximalt flöde krävs.

3. Energi

En viktig aspekt är att se till att välja en köksblandare som är så energisnål som möjligt. Varmvatten har en tendens att dra mycket energi, och det kan därför vara fördelaktigt att välja en modern modell som ger bra tryck – utan att för den delen slösa med vatten.

4. Material

Blandare till kök finns i en mängd olika material. Standard för de allra flesta köksblandare är förkromad mässing. Materialet kan antingen vara borstat eller blankt, och går att välja helt efter tycke och smak. Är du ute efter en lyxigare design, kan mässing vara ett bra alternativ. Materialet bidrar både till en varmare och mer exklusiv känsla i köket.  Se till att välja design och material efter hur köket ser ut!

Vanliga frågor och svar

Nedan besvarar vi vanliga frågor och funderingar kring köksblandare.

Får man byta blandare i köket själv?

Det går bra att byta blandare i köket själv, men är du ovan rekommenderar vi att du anlitar en rörmokare. En felaktig installation utförd på egen hand kan lätt leda till vattenskador och innebär i sin tur höga kostnader. En fackman har både rätt kunskap och verktyg för att utföra arbetet på ett säkert sätt. Dessutom har du rätt att utnyttja ROT-avdraget när du anlitar en rörmokare.

Vad kostar det att byta blandare?

Att byta en blandare kostar cirka 500–600 kronor i timmen när du anlitar en rörmokare. Byter du köksblandaren själv betalar du endast för själva blandaren och eventuella verktyg som krävs för arbetet.

Vad innebär beröringsfri köksblandare?

En beröringsfri köksblandare har en integrerad sensor som är placerad vid utloppet på blandaren. Vattnet sätts på när du för handen under pipen och stängs av när du tar bort handen. Fördelen med en beröringsfri köksblandare är att den är hygienisk och ger ofta lägre vatten- och energiförbrukning.