koksliv.se

Vilken bänkskiva ska man välja

Hem > Vilken bänkskiva ska man välja

Vilken bänkskiva ska man välja

Vilken bänkskiva ska man välja till köket? Det är en fråga som är svår att besvara, eftersom alla har sin egen personliga stil och inredning i hemmet. Marknaden erbjuder alla möjliga typer av bänkskivor att välja mellan, så att hitta snygga bänkskivor som passar dig är inte svårt. Här nedan kommer vi att titta närmare på ett flertal olika bänkskivor i olika material och med olika egenskaper. Du får läsa om fördelarna och nackdelarna med de olika alternativen och kan lättare besluta vad som passar dig.

Bästa bänkskivan – Olika material

Att det finns bänkskivor i olika material är du säkerligen redan varse om. Det är t.ex. inte ovanligt med bänkskivor i laminat och granit, men även marmor, trä och rostfritt är vanligt förekommande. För att hitta den bästa bänkskivan för dig behöver du först ta reda på vad som är viktigt för dig när det kommer till hållbarhet och underhåll, samt vad din budget klarar av.

Granit

.                

 

+ Granitskivan är mycket tålig och står emot repor väldigt bra. Den är hållbar och kan stå sig väldigt länge om du tar hand om den på rätt sätt.

+ Med en granitskiva får du ett mycket unikt kök och ett ökat mervärde vid eventuell försäljning.

+ Till skillnad från marmor är bänkskivor i granit mycket enklare att hålla rena och underhålla. 

– Bänkskivan kommer att kräva en periodisk tätning.

– Dyrare i inköp

– Svår att reparera om den går sönder

Bänkskivor i granit är mycket vackra och passar utmärkt i lantliga kök såväl som i modernare kök med en mer modern inredningsstil. Granitskivan är förvisso lite dyrare i inköp, men den har också en mycket lång hållbarhet och kan stå sig i flera generationer utan problem. Fördelarna med sten är många och du kan välja mellan ett flertal olika kulörer. Du får också en bänkskiva som är mycket reptålig och som är enkel att underhålla och hålla ren. Dock finns det även nackdelar med en granit bänkskiva som är viktiga att veta om. Att försöka reparera en granitskiva är till exempel mycket svårt och den kräver också en periodisk tätning för att hålla sig stadig.

Marmor

+ Mycket värmetåligt material som är bra för kök.

+ Otroligt vackert och snyggt att titta på och ger en lyxig känsla.

+ Enkla att rengöra och kräver inte mycket underhåll.

-Bänkskivor i marmor är mycket dyra i inköp.

-Marmor är mycket känsligt mot syra och kan inte rengöras med några frätande eller sura rengöringsmedel.

-Känslig för fläckar och bör således torkas av direkt vid spill.

Bänkskivor som är tillverkade i marmor har alltid varit mycket populära och uppskattade. Den främsta orsaken till detta är att marmor är visuellt vackert och anses mycket exklusivt, vilket ger en känsla av lyx och elegans. Den vanligaste typen av marmor är så kallad Carrara marmor som kommer från Italien. Skivorna kännetecknas lätt av den mörkgrå ådringen och en vit botten. Bänkskivor som är tillverkade i marmor kommer med många fördelar, till exempel så är de mycket värmetåliga och enkla att rengöra om du agerar snabbt. Naturstenen är nämligen ganska porös och kan missfärgas om du låter spill och matrester ligga kvar för länge.

Rostfri bänkskiva

+ Finns i många olika prisklasser och passar alla plånböcker.

+ Mycket tåligt material som är enkelt att rengöra och hålla fräscht.

+ Går att specialbeställa efter just dina unika önskemål och behov.

– Känslig för repor och kan inte renoveras.

– Billigare alternativ kan sällan specialbeställas efter mått.

– Placerar du heta pannor eller grytor på bänken finns det risk att den blir bucklig.

Bänkskivor i rostfritt stål är ett klassiskt alternativ som passar bra i de allra flesta moderna och stilrena kök. Rostfritt är ett mycket flexibelt material som kommer i alla möjliga prisklasser och som passar de allra flesta budgetar. Väljer du det billigaste alternativet kan du dock inte vara säker på att få den i exakt de mått som du vill ha. Väljer du däremot en lite dyrare variant kan du med fördel måttbeställa din bänkskiva och addera hörnmöten, droppkanter och vaskar efter just dina önskemål och behov. Att montera en rostfri bänkskiva är dessutom ganska enkelt och något som du klarar på egen hand. Bänkskivan monteras endast med liv eller med en skruv på undersidan.

Träbänkskiva

 

+ Finns i många olika prisklasser för alla typer av plånböcker.

+ Passar utmärkt för dig som vill ha ett lantligt eller traditionellt kök.

+ Kan stå sig väldigt länge och har en lång livslängd. 

– Trä är känsligt mot hårda och starka rengöringsmedel och kan skadas om du använder felaktiga rengöringsprodukter.

– Eftersom trä är ett levande material kommer du att behöva underhålla bänkskivan för att den ska hålla sig fräsch.

– En bänkskiva i trä som inte är väl omhändertagen kan börja spricka.

Vill du ha ett inslag av ett traditionellt kök med en varm och familjär känsla är det en bänkskiva i trä som du ska välja. Den här typen av bänkskiva kan stå sig väldigt länge med rätt typ av underhåll och kommer i många olika träslag och kvaliteter. Tittar du på de billigare träbänkskivorna så består dessa vanligtvis av stavas som är hoplimmade. Det ger ett billigare pris, men också en yta som är mindre slitstark. En dyrare bänkskiva har oftast en mycket högre kvalitet och en ytbehandling som är bättre och ger bänkskivan ett finare utseende. De har även en mycket starkare fogning.

Fler artiklar om kök

Inbyggd kyl och frys

Schackrutigt golv

Renovera köksluckor

Köksmöbler inspiration