Connect with us

Köksliv

Bänkskiva

Tips

Välj rätt bänkskiva till köket – stor materialguide

En vacker och praktisk bänkskiva kan verkligen sätta stilen i köket. Samtidigt är det ett av de svåraste valen vid en köksrenovering eftersom det finns så många material och faktorer att ta hänsyn till. Prisklass, hållbarhet, utseende – hur ska man prioritera och hur påverkar det slutresultatet? Här guidar vi till några av de vanligaste materialen och deras för- och nackdelar.

Bänkskiva

Foto: Sköna Hem

Marmor och kalksten

Fördelar: En bänkskiva i marmor eller kalksten ger en elegant och lyxig look som passar i de flesta kök. Materialen tål värme, är relativt tåliga och lätta att rengöra.

Nackdelar: Ljus sten tenderar att dra åt sig vätskor och måste därför impregneras för att stå emot fläckar. De kan också skadas av syror som vinäger, vin, citron och kolsyra eller andra sura vätskor. Eftersom materialet är porösare än till exempel granit kan det bli naggat av spetsiga eller tunga föremål, men porslin och glas kan ändå gå sönder om det tappas mot skivan. Det är också i en klart högre prisklass än många andra material, (exempelvis dubbelt så dyrt som laminat) och kräver rätt och regelbundet underhåll.

Bänkskiva marmor

Foto: Henrik Nero

Granit

Fördelar: Granit är ett stilrent och klassiskt material som kan hålla nästan hur länge som helst utan att behöva bytas ut. Det kräver i princip inget underhåll alls och tål både höga temperaturer och sura vätskor utan att ta skada. Svart granit är mindre känsligt för fläckar än ljus, och blankpolerad granit klarar repor bättre än mattslipad. 

Nackdelar: Precis som annan natursten är granit ett dyrt alternativ. Skivan bör inte bli utsatt för koffein, stearin eller olja, i synnerhet om materialet har en kornig ytstruktur. Det kan också få kalkfläckar och kanterna kan vara känsliga för stötar. Eftersom en bänkskiva i granit är mycket hård får du precis som med marmor och kalksten vara försiktig så att glas och andra sköra material inte slår emot den.

Bänkskiva granit

Foto: Ekvinge

Laminat

Fördelar: Prisvärt, men kan ge ett betydligt dyrare intryck. Laminat kan varieras nästan i oändlighet eftersom materialet går att få i en uppsjö mönster, färger och storlekar. Det är ett relativt tåligt material som också är väldigt lättskött eftersom det inte kräver något underhåll. Fläckar är inget problem och om du spiller är det bara att torka av – perfekt för dig som inte vill behöva vara alltför försiktig i köket, med andra ord.

Nackdelar: Laminat är ett material som tyvärr inte åldras särskilt bra. Allt eftersom skivan slits blir den fuktkänslig i skarvarna och riskerar till slut att spricka. Du får också vara försiktig med att utsätta den för hög värme eller alltför vassa föremål. Kompaktlaminat, som är en nyare variant, är mer motståndskraftigt mot väta men kostar också något mer.

Bänkskiva laminat

Foto: Ekvinge

Rostfritt stål

Fördelar: Det må inte vara det mest spännande alternativet, men med en bänkskiva i rostfritt stål vet du garanterat vad du får. Materialet är så pass tidlöst och stiloberoende att det alltid är ett säkert val oavsett kök, dessutom är det både oerhört slitstarkt och kan vara ganska billigt (dock finns det stora prisskillnader beroende på kvalitet). Rostfritt stål är också ett hygieniskt val eftersom det är så lätt att rengöra.

Nackdelar: Kan lätt bli repigt och riskerar att få bucklor om du råkar placera en het gryta på bänkskivan. Materialet går inte att beskära i efterhand så det är viktigt att man måttanpassar rätt.

Bänkskiva rostfritt

Foto: Innerstadsspecialisten

Trä

Fördelar: Vackert material som även åldras fint med rätt underhåll. När en bänkskiva i trä blir sliten kan den enkelt slipas om och återfå sin ursprungliga lyster, och detta kan upprepas flera gånger om. Trä är också lätt att anpassa efter olika mått så att du kan få din bänkskiva precis som du vill ha den. Finns i många olika prisklasser.

Nackdelar: En bänkskiva i trä bör inte komma i kontakt med starka rengöringsmedel. Den kan få märken från varma kastruller, järngrytor eller fuktiga glas, och är inte så tåligt mot fläckar och sura substanser. Trä kräver även en hel del underhåll för att helt komma till sin rätt och hålla i längden, bland annat behöver det oljas regelbundet.

Bänkskiva trä

Foto: Alen Cordic

Betong

Fördelar: Om du tillhör de som kan gjuta en egen bänkskiva i betong är detta ett väldigt prisvärt val. Betong är ett riktigt gediget material som generellt klarar hårda tag och hög värme.

Nackdelar: För den som föredrar att köpa en färdig bänkskiva i betong är detta ett förhållandevis dyrt alternativ. Betong måste regelbundet impregneras med vax för att stå emot fläckar, och har du otur kan sura vätskor som vin och vinäger lämna märken. Materialet är stötkänsligt, kan få sprickor och är så pass tungt att längre bänkskivor än 2,5 meter inte rekommenderas. Eftersom betong är väldigt hårt får du vara varsam så att glas och porslin inte går sönder.

Bänkskiva betong

Foto: Pretty Home Blog

Komposit

Fördelar: Komposit kallas även för konststen, men till skillnad från natursten finns inga porer i materialet där bakterier kan smyga sig in. Detta gör att en bänkskiva i komposit är bland det mest tåliga och hållbara du kan välja inför köksrenoveringen. Varken smuts, vätska eller vassa objekt rår på ytskiktet, som dessutom kan slipas försiktigt om märken ändå skulle uppstå. Komposit är också väldigt lätt att rengöra och kräver knappt något underhåll. Dessutom är designmöjligheterna nästan obegränsade eftersom komposit kan formas hur som helst och fås i ett hundratal olika färger och utföranden.

Nackdelar: Materialet kan vara något känsligt för värme, sura vätskor och repor. Kostar som natursten, alltså ganska mycket.

Bänkskiva komposit

Foto: Mamut Design

Kakel och mosaik

Fördelar: Tål värme, de flesta vätskor och kan varieras på nästan orimligt många sätt med tanke på hur många olika mönster och färger som finns på marknaden. 

Nackdelar: Vid väldigt hög värme finns en risk att kakel- och mosaikplattorna kan spricka. En kaklad eller mosaikbelagd bänkskiva kan också vara svår att göra rent i fogarna eftersom där gärna samlas smuts.

Bänkskiva kakel

Foto: Select Kitchen and Bath

Keramisk skiva

Fördelar: Med en keramisk skiva får du ett material som tillhör den absoluta tålighetstoppen. Bänkskivan kommer att bli väldigt hård samt extremt värme- och fläcktålig. Keramik ger också ett exklusivt intryck som verkligen pryder köket.

Nackdelar: Priset. Generellt sett är detta det allra dyraste alternativet.

Bänkskiva keramisk skiva

Foto: Kvik

Glas

Fördelar: En bänkskiva i glas är ett prisvärt val. Kostnaden brukar hamna i mellanskiktet, men för det får du ett material som är tåligt mot både värme och slitage. Glas behöver dessutom väldigt lite underhåll och är lätt att torka av. Finns i många färger och mönster, kan också kombineras som stänkskydd.

Nackdelar: Glas kan bli repigt, och när det väl uppkommit repor finns det tyvärr inte mycket att göra åt det.

Bänkskiva glas

Foto: Köksportalen

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

More in Tips

Inspirationsgallerier

Mest läst just nu

To Top