koksliv.se

Spisinstallation

Hem > Spisinstallation

Att tänka på vid spisinstallation

Att uppgradera ditt kök med en ny spis kan dramatiskt förbättra din matlagningsupplevelse, men en spisinstallation kräver noggrann planering och ibland professionell hjälp. Här är några viktiga saker att tänka på för en säker och effektiv installation av din nya spis.

1. Kontrollera spismatningen

Innan du köper en ny spis, börja med att undersöka vilken typ av spismatning som finns tillgänglig i ditt kök. Detta avgör vilken typ av modell du kan installera. Vanligtvis varierar matningen mellan enfas och trefas, där trefas erbjuder högre effekt vilket är lämpligt för mer kraftfulla apparater. Om du inte har rätt matning kan det krävas en omfattande elektrisk uppgradering, inklusive installation av ett Perilex-uttag.

2. Välj rätt typ av spis

Välj en spis som matchar både dina matlagningsbehov och ditt köks befintliga elinfrastruktur. Om du har en enfasanslutning, är dina val begränsade till enheter som kräver lägre spänning, medan en trefasanläggning öppnar upp för kraftfullare alternativ.

3. Anlita en professionell hantverkare för installation av spis

För att säkerställa att allt går rätt till och undvika framtida problem som kan leda till skador eller elbränder, är det bäst att anlita en professionell elektriker för installation och montering av spis. En behörig elektriker kan hantera alla aspekter av installationen, från att dra nya elledningar till att korrekt installera och testa din nya spis.

Om du letar efter en enkel och bekväm lösning för din spisinstallation, kan du kontakta Hemfixarna. De erbjuder en komplett installationsservice som inkluderar borttagning av din gamla spis, korrekt placering och anslutning av den nya spisen, samt ett funktionstest för att säkerställa att allt fungerar som det ska. De utför också en grundlig städning av installationsplatsen efter avslutat arbete.

4. Fast eller flexibel installation

Om din spis kräver en fast installation, är det nödvändigt att anlita en behörig elektriker. En fast installation innebär att den direktansluts till ditt hems elnät utan användning av en konventionell stickkontakt. Detta är ofta fallet för kraftfullare spisar som kräver stabilare och säkrare anslutningar för att fungera korrekt och säkert. Hos Elsäkerhetsverket kan du läsa mer om regler för installation av spisar. 

5. Säkerhet och försäkring

Att säkerställa att din installation är korrekt är inte bara viktigt för din säkerhet utan också för din försäkring. Felaktigt utförda elinstallationer kan inte bara vara farliga utan kan också påverka ditt hemförsäkringsskydd.

6. Planera för framtiden

Tänk på framtida behov och möjligheten att uppgradera. Om du överväger en större renovering eller kanske ytterligare elektriska apparater i framtiden, kan det vara värdefullt att planera för ytterligare kapacitet i ditt nuvarande projekt.

Vanliga frågor & svar

Hur mycket kostar det att installera en spis?

För en enkel installation där en spis med stickpropp ska anslutas i ett befintligt, korrekt uttag, kan kostnaden ligga någonstans mellan 500 och 1500 kr. Om den kräver en fast installation, vilket ofta är fallet med större spisar eller de som använder mer ström (som trefasanslutning), kan kostnaden öka. ROT-avdraget tillåter dig däremot att dra av 30% av arbetskostnaden direkt på fakturan när du anlitar en behörig elektriker för installationen.

Måste elektriker koppla in en spis?

Ja, det är starkt rekommenderat att en behörig elektriker kopplar in din spis, särskilt när det handlar om installationer som kräver fast anslutning till elnätet. En felaktig installation kan innebära allvarliga risker, såsom brandrisk, risk för elektriska stötar, och andra potentiella skador.

Måste man förbereda något innan installation? 

Innan installation det viktigt att förbereda området väl. Se till att mäta installationsutrymmet noggrant för att försäkra att den nya spisen kommer att passa. Du bör också rensa området från möbler eller andra föremål för att ge elektrikern fri tillgång till installationsplatsen. Dessutom, kontrollera att det finns ett fungerande eluttag av rätt typ nära installationsplatsen, och se över att det inte finns några synliga skador på eluttaget.