Connect with us

Köksliv

kylskåp
Foto: Elon.se

Tips

Att välja rätt kylskåp — den stora guiden

Att köpa kylskåp, och att välja rätt, är en av kökets viktigare investeringar. Det är klokt att planera sitt kylskåpsinköp efter såväl storlek på hushåll som mat- och shoppingvanor, samt naturligtvis – stil och inredning. Men börja i rätt ände med att reda ut de faktiska behoven och kökets fysiska möjligheter, sedan är det bara att kasta sig ut i kylarnas ljuvliga värld. Vi guidar dig genom vad som är bra att ha koll på innan köpet, vilka tillval som finns för att underlätta och lyxa till i vardagen, och till sist reder vi ut vilka olika typer av kylskåp det finns att välja på, nu när din personliga kravspecifikation är klar.

Bra att tänka på innan

Energiförbrukning

Kyl och frys är igång dygnet runt, 365 dagar om året. Det lönar sig alltså att titta på energimärkningen för att se hur energikrävande kylskåpet är. För kylar och frysar är A+++ det energieffektivaste valet, sedan går det neråt i skalan via A++ till A+. Titta efter  energimärkningsetiketten, den visar bland annat energiklass, årlig energiförbrukning, volym i liter samt ljudnivå. De energisnålaste produkterna är lite dyrare i inköp, men eftersom de drar mindre energi betalar det sig i längden. Och inte minst; de är naturligtvis det miljövänligaste valet.

kylskåp energimärkning

Foto: Elgiganten.se

Volym

Hur stort kylskåp behöver ett hushåll? Ska man generalisera kan man säga att en stor familj och ett litet hushåll har olika behov, men även beteenden spelar in. Är det vanligt med storhandlingar och storkok till matlådor till exempel — planera kylskåpsköpet efter det. Volymen på ett kylskåp anges i liter, men då är inte inredningen medräknad, så kolla också på om kylskåpet är smart inrett och om hyllorna går att flytta runt för att göra extra plats vid behov.

Hur stort är utrymmet i köket

Mät noga hur mycket plats det finns i köket för kylskåpet. Fundera också på åt vilket håll du vill att dörren ska öppnas. Vissa modeller behöver några extra centimeter vid sidan om för att dörren ska kunna gå upp helt och hållet och lådorna kan dras ut. Räkna också med utrymme för ventilationen. För fristående kylskåp krävs en luftspalt på minst 5 cm ovanför kylskåpet och ca 10 cm bakom, detta för att värmen som produceras ska kunna ledas bort. När kylskåpet ska integreras i köksskåp finns information angående ventilationen i monteringsanvisningarna.

kylskåp

Foto: Pickyliving.se

Inredning

Även här är det bra att fundera över behov och vanor. Brukar du storhandla och packa kylen full, se till att belysningen är placerad så att den inte skyms av maten. Hur mycket går det att flytta runt på hyllorna, och hur är de utformade? Skulle det underlätta med en flaskhylla, till exempel? Hur många kyllådor för frukt och grönt är bra att ha? Tänk på att du vill kunna nyttja kylskåpets ytor så effektivt som möjligt, så se till att det är anpassat efter dina behov.

kylskåp inredning

Foto: Whirlpool.se

Rengöring

En plats där mat förvaras bör hållas ren, så passa på att göra det så lätt som möjligt för dig redan vid inköpet. Hyllor som skjuts in i skåror är ofta svårare att hålla rena – välj hellre ovanpåliggande. Många kylskåp har hyllor som går att köra i diskmaskinen, vilket naturligtvis också underlättar. Vidare så är glashyllor bättre än gallerhyllor eftersom de är lättare att rengöra, saker står stadigare där och de fångar upp eventuellt spill så att det inte rinner ner på hyllorna under. De flesta kylskåp levereras därför med glashyllor numera.

Avfrostning

Bäst är om kyl och frys har automatisk avfrostning (vilket idag är i stort sett standard). Då slipper man frosta av manuellt och riskerar inte att frysen är full med is och frost, något som gör att energiförbrukningen ökar. Dessutom sjunker ljudstyrkan när kylar och frysar är väl avfrostade, och livslängden förlängs eftersom motorn inte behöver jobba lika hårt.

Ljudnivå

Runt 40 decibel är lagom. Som jämförelse kan nämnas att normal samtalston är ungefär 60 decibel.

Extra tillval

Dynamisk kylning

Innebär att kylskåpet är utrustat med en dynamisk fläktanordning istället för att enbart ha en kylande fläkt högst upp i skåpet. Med dynamisk kylning fördelas den kalla luften jämnt över samtliga hyllor, vilket ger en jämnare temperatur och luftfuktighet i hela kylskåpet.

Ismaskin, vattendispenser och kolsyremaskin

På många kylskåp går det att få is och kallt vatten i dörren. Praktiskt och lyxigt. Dessutom finns det modeller med inbyggd kolsyremaskin — ett enkelt och miljövänligt sätt att alltid ha bubbelvatten hemma.

kylskåp inbyggd ismaskin

Foto: Myrangecooker.se

Konstant temperatur

Med ny teknik går det att hålla temperaturen i kylskåpet konstant, även när storhandlingen ska packas in och dörren står öppen en längre stund. Ofta är det en fläkt som går igång och cirkulerar kyld luft i hela kylskåpet när det är nödvändigt.

LED-belysning

LED-lampor ger ett snyggt och indirekt ljus som är både energisnålt och underhållsfritt. De lyser dessutom upp hela kylskåpet, även när det är fullt.

Luktfritt

Det finns kylskåp med ett inbyggt kolfilter som tar bort obehaglig lukt och förhindrar bakterietillväxt. Dessutom möjliggör det att man kan förvara matvaror med starka dofter intill annan mat utan att den tar smak. Filtret behöver normalt bytas 1-2 gånger per år.

Lådor med temperaturzoner

Det finns kylskåp med kyllådor i vilka det är möjligt att ställa in optimal temperatur och luftfuktighet beroende på vad som förvaras i dem. Exempel på matvaror som mår bra av egna mikroklimat är fisk, kött och grönsaker — det gör att de håller bättre, är fräschare längre, och matsvinnet hålls nere.

kylskåp kyllåda temperaturzon

Foto: Elgiganten.se

Snabbinkylning

Är en praktisk funktion om du fyller kylen med mycket varor, till exempel från storhandlingar, och vill få ner temperaturen snabbt. Matvarorna som nyligen lagts in blir kalla snabbare och maten som redan ligger i kylskåpet blir inte uppvärmd.

Vilken modell ska jag välja?

Fristående kylskåp

Den vanligaste typen av kylskåp, som står fritt och kan placeras var som helst, i stort sett. Det krävs dock viss ventilantion runt skåpet, men annars är det bara att sätta in kontakten i ett jordat eluttag och börja använda kylen. Fristående kylskåp finns i ett flertal olika storlekar och är därför lätt att anpassa efter eget behov.

kylskåp fristående

Foto: Samsung.com

Integrerat kylskåp

Ett integrerat kylskåp byggs in i ett köksskåp och täcks med samma sorts snickerilucka som övriga skåp. Diskret och stilrent smälter det in i den övriga inredningen. Ett integrerat kylskåp är dock mindre än ett fristående — både på in- och utsida — just på grund av att det ska kunna byggas in i ett skåp. Ta gärna hjälp av kunnig personal; hantverkare och eventuellt elektriker, vid montering, det är inte helt enkelt att montera rätt själv.

kylskåp integrerat

Foto: Siemens.se

Kombiskåp/Kyl- och frysskåp

Ett bra alternativ för mindre kök och/eller mindre hushåll. Ett kyl- och frysskåp är en kombinationslösning där halva skåpet är kyl och halva frys.

kylskåp

Foto: Smeg.se

Side-by-side (kallas även amerikanska kylskåp)

The American Dream i kylskåpsvariant. Ett skåp med dubbeldörrar där det är kyl på ena sidan och frys på den andra. De är ofta utrustade med lite extra lyx i form av exempelvis inbyggd ismaskin.

kylskåp side by side

Foto: Elgiganten.se

French door

En variant av side-by-side, där det är kyl bakom båda dubbeldörrarna och frysen är placerad underst i form av lådor. Även dessa kommer ofta med ismaskin och vattendispenser i dörren.

kylskåp french door

Foto: Samsung.com

Kyllåda

Kyllådor i bänkformat som placeras under köksbänkarna. Antingen som ett alternativ till ett vanligt kylskåp, eller som ett komplement om man vill ha extra mycket förvaring och dessutom lättillgängligt vid arbetsbänken. Kan monteras med snickeriluckor och alltså smälta in i övrig inredning, om så önskas.

kylskåp kyllåda

Foto: Norcool.se

Hörnkylskåp

För hushållet med behov av extra mycket kylskåpsförvaring — ett hörnkylskåps kapacitet motsvarar ca 4 vanliga kylskåp. Kan fås som fristående modell eller integreras bakom en snickerilucka.

kylskåp hörn

Foto: Norcool.se

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

More in Tips

Inspirationsgallerier

Mest läst just nu

To Top