Connect with us

Köksliv

köksö inspo
Foto: Vedum.se

Inspiration

Köksön — en snygg kökshjälte

Om köket är hemmets hjärta, så är köksön kökets dito. En köksö är det perfekta tillhållet för en fördrink med tilltugg. Det är en utmärkt plats att samlas kring för ett snabbt mellanmål på språng. Och; det är ett ljuvligt ställe för dagens första kopp kaffe i sällskap av morgontidningen innan resten av familjen vaknar.

Ja, vi är ganska förtjusta i köksöar. Och hittills har vi bara räknat upp tillfällen då köksön är en härlig samlingsyta för socialt umgänge. Men addera exempelvis spis, ugn, kyl, diskho, hyllor, skåp eller vask, så blir den dessutom en högt uppskattad och funktionell del av köksbestyren. Det är en arbetsyta som avlastar och som frigör ytor och förvaring på andra håll i köket. En riktig kökshjälte faktiskt. Och dessutom — så snygg! Men precis som vanligt förespråkar vi planering, så vad ska man tänka på för att få till den ultimata ytan?

Vilka är behoven

Som alltid när man ska förändra något i hemmet är det bra att göra en liten behovsanalys, samt en inventering av det befintliga köket om det finns ett. Hur stor golvyta kan avvaras utan att det känns trångt? Hur vill vi att köksön ska användas och vilka är de faktiska behoven? Att bygga in en bänkkyl kan vara lösningen för den som har ett för litet kylskåp. En extra vask kan underlätta om man ofta är många som hjälps åt i köket. Extra skåp och hyllor gynnar den som har fullt i köksskåpen eller alldeles för många kokböcker som dräller omkring. Och i ett litet kök kan faktiskt en köksö vara lösningen — kasta ut köksbordet och ersätt det med en yta som blir både matplats och förvaring.

Vilken typ av köksö

Ska du bygga nytt kök finns möjligheten att få en personligt inredd köksö som harmonierar fullständigt med övrig köksinredning. Men även ett färdigt kök kan ta del av ölivet via den uppsjö av mobila köksöar som finns. Om möjligt kan man då använda samma typ av bänkskiva som i övriga köket för att binda samman allt till en enhet. Eller så platsbygger man och utformar helt efter eget behov. Smidigt då är att utgå från en färdig modul som görs om och byggs på efter tycke och smak. Om du vill använda köksön som sittplats ska du tänka på att förlänga bänkskivan så att man får plats med benen under.

En helt fristående modell, en halvö eller en flyttbar? Oavsett vilket, räkna med att det krävs ca 120 cm till omkringliggande skåp och bänkar. Då kan två personer röra sig fritt utan att gå in i varandra och diskmaskin och skåpsdörrar kan öppnas utan att det blir tajt. Var inte rädd för att det kommer att kännas trångt i köket; så länge det finns plats för den ger en köksö ett öppet och luftigt intryck, trots att den tar upp yta.

Inspirationsbonanza

Snyggt kök och köksö i mörka toner och med industriell betongskiva.

köksö

Foto: Ballingslov.se

En kompakt lösning med arbetsyta och förvaring.

köksö kompakt

Foto: Vedum.se

En rejäl köksö som även har plats för trevligt umgänge.

köksö förlängd

Foto: Kvik.se

En riktigt stor köksö med mycket förvaring. Den rymmer dessutom både diskbänk och spis.

köksö stor

Foto: Svensnickare.se

En magnifik köksö helt klädd i marmor. Just denna är ett konceptuellt samarbete mellan Jonas Lindvall och Ballingslöv, men man kan ju alltid låta sig inspireras.

köksö marmor

Foto: Ballingslov.se

En köksö/arbetsbänk med bambuskiva och mycket öppen förvaring.

köksö

Foto: Ikea.com

En köksö i skandinavisk design med ljust trä och i flera nivåer. Notera de smarta luckorna som döljer exempelvis en kaffemaskin.

köksö ljust trä

Foto: Hth.se

Rejäl köksö i ett kök som har inte mindre än tre vaskar! Mycket funktionellt för de som ofta hjälps åt med matlagningen.

köksö vedum

Foto: Vedum.se

En vacker köksö i ett kök med lantlig stil.

köksö lantkök

Foto: Ballingslov.se

En lite mer diskret marmorvariant, dock med en imponerande vinförvaring strax bredvid.

köksö marmor

Foto: Sekelskifteshem.se

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

More in Inspiration

Inspirationsgallerier

Mest läst just nu

To Top