koksliv.se

Fristående köksö

Hem > Fristående köksö

Fristående köksö

Det finns få saker som snabbt kan förändra hela känslan i ett kök som en fristående köksö. Med en köksö får du inte bara ett kök som ser modernt ut och som är väldigt praktiskt, utan du får också mycket mer arbetsyta. En köksö behöver dock inte fungera enbart som en arbetsbänk, utan kan användas till spisen eller varför inte diskho. Här nedan kan du få mängder med bra inspiration till en snygg köksö i köket, med eller utan sittplatser.

Köksö inspiration

Tycker du att det är svårt att veta vilken typ av köksö du vill ha? Då kan vår köksö-inspiration hjälpa dig på vägen. Här får du inte bara tips på snygga köksöar som passar till den inredningsstil du har i hemmet, utan du får också inspiration på vad du kan använda köksön till.

Köksö med spis och sittplats

En köksö med spis och sittplatser är ett bra alternativ för dig som gärna umgås i köket tillsammans med vänner och familj. Det passar även bra för dig som vill kunna samtala med eventuella gäster i samband med att du lagar middag. Fördelen med denna kombination är att du slår flera flugor i en smäll. Genom att ha spisen vid köksön får du mycket mer arbetsyta i resten av köket, samtidigt som sittplatserna fungerar som ett bra komplement till ett klassiskt köksbord. Har du ett mindre kök där ett stort matbord inte är möjligt är detta en mycket bra lösning. Vill du hitta en spis som passar för köksö kan du hitta mängder med fina alternativ på spisar hos gasspisen.se. Spisar behöver inte bara vara ett tråkigt måste i ett kök, utan även som en snygg inredningsdetalj. 

shutterstock_1636525015 (1)

Stor köksö

Vill du ha en stor köksö finns det flera saker som är viktiga att tänka på. En stor köksö kommer att ta upp mycket plats och därför är det viktigt att du väljer en som passar i just ditt kök. Fördelarna med att välja en större köksö är dock många. Eftersom köksön fungerar till väldigt mycket kan du använda den till både spis, diskho, matplats, sopsortering och mycket mer. Har du en köksö med lådor och skåp får du också otroligt bra förvaringsmöjligheter, t.ex. till porslin, kastruller och pannor eller annat som du vill stuva undan.

Litet kök med köksö

En köksö är inte bara något som passar i det större köket. Även i ett mindre kök kan en köksö bli ett mycket fint komplement och en vacker och praktisk del av inredningen. När du ska inreda ett litet kök med köksö är det viktigt att du inte låter köksön ta upp alldeles för mycket plats. Vi rekommenderar att du satsar på en smalare modell och att du använder utrymmet kring köksön så optimalt som möjligt. Det kan t.ex handla om att du väljer en köksö med lådor eller att du installerar en takhylla ovanför för glas, porslin eller annat du vill visa upp.

Köksö marmor

En köksö i marmor ger ditt kök den där lyxiga och exklusiva känslan. Marmor är ett material som är mycket populärt i kök, just eftersom det ger ett så glamouröst och snyggt intryck. Det som är viktigt att tänka på är att marmor är ett poröst material som lätt kan missfärgas av matrester. Vill du inreda köket med en köksö i marmor rekommenderar vi en mörkare stensort, alternativt att köksön inte används för matlagning utan som sittplats eller för förvaring. På så sätt kan du skydda materialet bättre och samtidigt få en köksö som håller väldigt länge.

Köksö i annan färg

En köksö i annan färg än resten av köket blir en mycket snygg och häftig inredningsdetalj. Genom att välja en annan färg på din köksö blir den snabbt kökets mittpunkt och huvudfokus, vilket gör den lite extra speciell. Du behöver naturligtvis inte välja färger som skiljer sig alldeles för markant från resten av inredningen. I ett vitt kök kan det t.ex. vara mycket snyggt med en köksö i grått eller varför inte välja en blå köksö i ett annars svart kök. Du väljer själv det som passar dig och ditt kök bäst och vad som lämpar sig för din personliga stil.

Köksö - Så väljer du

När du ska köpa en köksö finns det flera saker som är viktiga att tänka på. Det kan vara en mycket stor investering och därför är det viktigt att du blir nöjd redan från start. Här nedan listar vi några punkter som är extra bra att ha i åtanke inför ditt val.

Syftet med köksön

Det första du ska fundera på är syftet med den. Vill du ha det för att du ska få mer arbetsyta i köket eller vill du använda det till förvaring? Kanske är det så att du vill integrera spisen i köksön eller att du vill använda det som sittplatser och matbord? Fundera på varför du vill ha en köksö så blir det lättare att välja rätt.

Material

Valet av material är också mycket viktigt för att du ska bli nöjd. Idag finns det köksöar i alla möjliga typer av material, där bland annat trä och sten är vanligt förekommande. Det finns även i marmor eller mer enklare modeller i järn. Det ska inte bara vara en snygg köksö och passa med resten av inredningen, utan materialet ska även vara tåligt och enkelt att underhålla och hålla rent.

Inredningsstil

Naturligtvis ska den även passa in med din inredningsstil. Inreder du ditt kök som ett franskt bistrokök bör du välja en köksö som lämpar sig därefter. Väljer du att inreda i en mer lantlig stil med gammalt lantkök kan en köksö i vitt vara det bästa valet. Fundera på vilken inredningsstil du har hemma och se till att välja en som passar därefter.

Funktion

Idag finns det köksöar med många olika funktioner. Du kan t.ex hitta köksöar med skåp och lådor, men du kan också hitta modeller där du kan integrera både spis och diskmaskin. Andra funktioner kan vara hyllor, belysning eller skåpluckor. Fundera på vilka funktioner som du tycker är viktiga och som kommer att göra köksön så praktisk och användbar som möjligt.

Fler inspirationsartiklar

Vi har mängder med artiklar om att inreda köket. Andra detaljer förutom köksö som kan förhöja känslan i hemmet är:

Drinkvagn inspiration

Golv i kök

Belysning i köket

Växter i köket