Connect with us

Köksliv

Foto: Stenbolaget

Tips

Köksgolv – Den stora guiden som hjälper dig att välja rätt

Att renovera kök, eller bygga helt nytt, innebär ovillkorligen beslutsångest. Och när snygga blandare och trendiga handtag pockar på uppmärksamheten är det lätt att köksgolvet kommer i skymundan. Men ett köksgolv står för en stor del av det visuella intrycket – och är den yta som knyter samman kökets alla beståndsdelar – så det förtjänar att väljas med omsorg.

Vilket är då det bästa valet när det kommer till köksgolv? Svaret på den frågan varierar naturligtvis beroende på behov, budget och stil. När man ska välja köksgolv är det dock viktigt att ha i åtanke att få golv i hemmet är så utsatta som köksgolvet. Det ska tåla matfett och tappade kastruller, köksstolar som dras in och ut, porslin som faller i golvet och spill av både tomatsås och rödvin. Och det måste vara lätt att hålla rent. Utseende, funktion och prisnivå — alla golv har sina för- och nackdelar. För att underlätta valet har vi satt ihop en stor köksgolvguide; från bambu till sten och allt däremellan.

Bambugolv

köksgolv bambu

Foto: Bauhaus

Bambu är ett mycket miljövänligt golvalternativ då det är en snabbväxande gräsväxt (med träegenskaper) som kan skördas redan efter fem år. Utseendet påminner om trägolv och det finns lackad, oljad och obehandlad bambu. Bambu finns både som parkett och som massivt golv. Det är extremt slitstarkt, speciellt den varmpressade varianten, och den egenskapen gör att det naturligtvis lämpar sig extra bra som köksgolv. Bambugolv går bra att slipa om, det tål väta bättre än många traditionella trägolv, och det går fint att använda med golvväme. Dessutom friger bambu mer syre än någon annan växt, och recirkulerar också stora mängder koldioxid.

Fördelar: Miljövänligt, förnybart och mycket slitstarkt. Funkar med golvvärme. Astma- och allergivänligt.

Nackdelar: Dyrt.

Betonggolv

köksgolv betong

Foto: Designbycement.com

Det industriella betonggolvet har letat sig in i hemmet och blivit trendigt. Betong är ett miljövänligt alternativ, och bor man dessutom i ett hus som är byggt på en betongplatta och har golvvärme tar man helt enkelt bort det befintliga golvet och slipar det underliggande betonggolvet. Eftersom det är själva slipningen som ger golvet en vacker yta behövs ingen speciell sorts betong. Lägger man nytt och vill ha golvet i en annan färg än grått går det att färga in betongen i en valfri färg. Man kan också välja en vacker ballast (grus) i betongen, till exempel marmorkross. “Mjukbetong” kallas betongklinker med en inblandning av polymer. De är varmare och mjukare att gå på än ett vanligt betonggolv och ett ergonomiskt alternativ när man vill ha betong som köksgolv.

Fördelar: Slitstarkt, behöver aldrig slipas om. Lättstädat och fungerar med golvvärme. Miljövänligt och billigt.

Nackdelar: Är tungt och kräver en stadig huskonstruktion om det ska gjutas i ett hus som inte har betongplatta från början. Kan få fläckar av syra. Och det är hårt, tappar du ett glas kommer det att gå sönder.

Gummigolv

köksgolv gummi

Foto: Hemtrevligt.se

Ännu en golvtyp som har legat på industrigolv i åratal och som nu har fått en renässans när många upptäcker fördelarna med att lägga gummigolv i hemmet. Gummigolv består av syntetiskt gummi som blandats upp med kaolin, krita och kimrök för att bli lika slitstarkt som naturgummi. Fördelarna är många; förutom att det är mycket slitstarkt är det också mjukt och varmt att gå och stå på, och lätt att rengöra. Gummigolv säljs både som plattor och på rulle och går att få i många färger och mönster. Vill man så kan man ge golvet en fin lyster genom att vaxa det.

Fördelar: Tåligt, mjukt och varmt. Ljuddämpande och lätt att rengöra. Går att få i både färgglada och sobra nyanser.

Nackdelar: Kan bli repigt, så sopa eller dammsug ofta. Våttorkas med ett milt rengöringsmedel.

Klinkergolv

köksgolv klinker

Foto: Stenbolaget.se

Ett klinkergolv är ett mycket hållbart alternativ vid val av köksgolv, och väljer man en neutral platta håller även stilen länge. Tappar man något hårt eller vasst kan det dock gå flisor i golvet. (Ofta går även det du tappar sönder.) Det är lättskött och slitstarkt men kan bli hårt och kallt att stå på. Det är därför att föredra att använda golvvärme tillsammans med klinkergolv. För att skona rygg och knän kan man lägga mjuka mattor på platser där man står mycket och ofta.

Fördelar: Tåligt och lättskött. Naturligt och tidlöst. Ett miljövänligt val.

Nackdelar: Hårt att stå på. Kräver golvvärme för att inte kännas kallt. Relativt dyrt.

Korkgolv

köksgolv kork

Foto: Flottegulve.se

Ett golv med många fördelar. Det är mycket hållbart och samtidigt ljuddämpande och mjukt att stå på. Det har också den egenskapen att det både isolerar mot värme och kyla, och behåller värme och kyla. Eftersom det behåller värmen är det också energisparande. Finns såklart att få med klassisk korkyta, men nuförtiden också laserat och betsat till naturtroget trä-, sten- och keramikmönster.

Fördelar: Mjukt och behagligt att stå på. Antibakteriellt och därför ett bra val för allergiker. Miljövänlig produktionsprocess.

Nackdelar: Kan bli solblekt och skarvarna kan släppa in fukt.

Laminatgolv

köksgolv laminat

Foto: Bygghemma.se

Ett mycket tåligt golv som består av flera lager sammanfogat material. Utseendemässigt är det ofta en imitation av trä, men det finns även med klinker- eller stenutseende, och i lite annorlunda varianter, som marmor- och betongimitation. Det finns laminatgolv av mycket varierande kvalitet så när du ska lägga det i köket bör du se till att det är ett av bra kvalitet med hög slitstyrka. Ett bra laminatgolv står emot såväl hund- och kattklor som höga klackar och tappade köksredskap. Glöm inte att använda tätningsmassa i skarvarna för att skydda golvet mot fukt.

Fördelar: Lättskött och tåligt. Är förvillande likt materialet det efterliknar. Dessutom prisvärt och den händige kan lägga det själv.

Nackdelar: Går ej att slipa om, så välj ett med god kvalitet redan från början för ett långvarigt vackert resultat.

Linoleumgolv

köksgolv linoleum

Foto: Golvpoolen.se

Linoleum patenterades redan på 1860-talet och framställs av en hög andel naturmaterial, bland annat sågspån, kokt linolja och färgpigment. Linoleum ger mjuka golv som tål mycket och är hållbara. Det finns både som plattor och som matta på rulle. Linoleumgolv finns till exempel i trä- och stenimitation, och i olika färger och mönster. De flesta linoleumgolv är mönstrade rakt igenom, och man kan därför testa att slipa mattan om det översta skiktet har blivit slitet.

Fördelar: Tåliga och billiga golv som även är ljuddämpande och värmeisolerande. Större chans att tappat glas och porslin klarar sig, då golvet inte är så hårt. Mindre skador i ytan kan självläka. Miljövänligt.

Nackdelar: Bör inte utsättas för mycket väta eller stora mängder vatten. Tål ej alla typer av rengöringsmedel, bäst är ett med neutralt ph-värde, exempelvis handdiskmedel.

Marockanskt kakel/Cementplattor/Betongplattor

köksgolv marockanskt kakel

Foto: Kakelshop.se

En golvtyp med många namn som dessutom finns i otroligt många mönster och färgställningar. Plattorna tillverkas av naturliga material och gjuts för hand, på så sätt får varje platta sin unika karaktär. Cementplattor är torrpressade, det betyder att de härdas genom att lufttorkas istället för att brännas i ugn som exempelvis kakel och klinker. Det gör att plattorna är porösa och absorberande och de behöver därför ytbehandlas efter läggning, men innan fogning, för att bli vatten- och smutsavvisande. Känsligt mot syra, städas med såpa.

Fördelar: Mycket slittåligt och enkelt att rengöra. Svåra fläckar kan slipas bort med ett fint sandpapper, var bara noga med att ytbehandla efteråt. Går fint att använda med golvvärme.

Nackdelar: Kan lätt få fläckar trots ytbehandling och man bör därför vara snabb att torka upp spill. Eftersom plattorna är handgjorda har de naturliga skiftningar och golvet kommer därför aldrig att se ”perfekt” ut i varken färg eller mönster. (Men charm trumfar ju faktiskt perfektion.)

Parkettgolv

köksgolv parkett

Foto: Byggmax.se

Parkett finns i många olika träslag, både lackade och oljade. När man ska lägga parkett som köksgolv bör man fundera lite extra på vilken ytbehandling man ska välja. Ett lackat golv tål mer än ett oljat, men å andra sidan syns märken tydligare och blir det en liten skada går det inte att fixa till just den lilla ytan, utan hela golvet måste lackas om. Ett oljat golv kräver mer underhåll och får lätt fläckar, men det är lättare att fräscha upp där det behövs utan att man behöver behandla hela golvet. Ett bra alternativ är att hårdvaxa golvet. Hårdvaxolja gör att golvet ser ut som ett oljat golv, men det tål kemikalier och slitage bättre än ett sådant. Parkettgolv är lättstädade och går att slipa om några gånger, hur många beror på ytskiktets tjocklek. Golvvärme går utmärkt att använda, men som alltid är det viktigt att välja rätt sort och följa anvisningarna.

Fördelar: Mjukt att stå på, lätt att hålla rent. Kan användas med golvvärme och blir det slitet kan det slipas om några gånger.

Nackdelar: Känsligt och kan få märken om man tappar något i golvet. Hårdvaxa för att få en tåligare yta. Alla trägolv är fuktkänsliga, så torka upp spill direkt och använd sparsamt med vatten vid våttorkning.

Plastgolv/vinylgolv

köksgolv vinyl

Foto: Tarkett.se

Plastgolv, vinylgolv eller vinylmatta — populärt golv har många namn. Bland plastgolvets fördelar kan nämnas att det är lättstädat, förhållandevis billigt, samt slit- och vattentåligt. Det finns dock i en mängd olika kvalitéer och prisnivåer och som vanligt så får man det man betalar för. Plastgolv är ofta tillverkade av PVC, men finns också i andra typer av plaster. Även plastmattor görs numera förvillande lika det material de imiterar, både till utseende och känsla. Det går att köpa plastgolv både i metervara och som plattor. Både matta och plattor är lätt att lägga in själv utan speciella verktyg, men som alltid är det bra att göra ordentlig research innan för bästa slutresultat.

Fördelar: Att det är vattentätt, slitstarkt och jämförelsevis billigt har gjort plastgolvet populärt som köksgolv. Många plastmattor är dessutom ljuddämpande, vissa är allergivänliga och en hel del tål golvvärme. Det finns också plastgolv för den som vill göra ett mer miljövänligt val, till exempel där alla råvaror är återvinningsbara.

Nackdelar: Kan bli repigt, och självläker då inte som linoelumgolv. Miljöaspekten — även om dagens plastmattor är långt ifrån så dåliga som de har varit, sett ur ett miljöperspektiv, är plastmatta inte alltid en miljövänlig produkt.

Stengolv

köksgolv sten

Foto: Arxi.se

Stengolv är vackert och naturligt, tåligt och lättskött. Kalksten, granit eller marmor är några av valen du har om det är ett stenbeklätt köksgolv som hägrar. Stengolven har en del egenskaper gemensamt med klinkers; det kan bli kallt, så installera gärna golvvärme, och det kan bli hårt och stumt att stå på.

Fördelar: Miljövänligt. Åldras vackert och får en snygg patina med tiden.

Nackdelar: Dyrt. Får lätt fläckar av syra. Golvhöjden kommer att höjas, och det flera centimeter. Hur mycket avgörs av stenen, golvvärmen och hur mycket underarbete som krävs (beror på det underliggande golvet).

Trägolv

köksgolv trä

Foto: Bygghemma.se

Trägolv är vackert, tidlöst och genuint. Och mjukt och skönt att stå på. Om det ytbehandlas rätt från början och om ytan underhålls, står det även emot vattenfläckar och fukt. Trägolv går att slipa om när det blivit slitet, men tänk ändå på att välja ett golv av ett hårdare träslag som köksgolv. Exempel på tåliga träslag är ek, lönn, ask och bok. Det kan vara fint att olja in trägolv men allra tåligast blir det av lack eller hårdvaxolja. Det går att använda golvvärme under ett massivt trägolv, men man ska ha i åtanke att trä rör sig och man bör kolla upp vad som gäller för golvet man har valt.

Fördelar: Ger ett ombonat och rustikt intryck. Ett trägolv som tas väl omhand håller i många årtionden framöver och blir dessutom bara vackrare med åren. Mjukt och skönt att stå på. Går att använda med golvvärme.

Nackdelar: Kräver en del underhåll. Är känsligt för slag och repor. Kan få fläckar av fett och färgstark mat. Alla trägolv är fuktkänsliga, så torka upp spill direkt och använd sparsamt med vatten vid våttorkning.

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

More in Tips

Inspirationsgallerier

Mest läst just nu

To Top