koksliv.se

Belysning i kök

Hem > Belysning i kök

Belysning i kök

Rätt belysning i kök är mycket viktigare än man kan tro. Här är det inte bara en fin kökslampa som du ska ha ovanför matbordet, utan du måste också ha belysning som gör det enkelt för dig att arbeta. I samband med köksrenovering eller köksinredning är det lätt att glömma bort belysningen, speciellt med tanke på alla andra moment som ska utföras. Här nedan tipsar vi om olika typer av belysning som du kan använda dig av och som gör ditt kök trevligare.

Olika sorters belysning kök

Det finns mängder med olika belysning i kök som du kan använda dig av för att skapa rätt stämning och samtidigt få ett kök som är bra upplyst. Vi tipsar om bland annat allmän belysning i taket såväl som lampor som lämpar sig extra bra för dig med en fin köksö. Naturligtvis glömmer vi inte bort mysbelysningen, som är minst lika viktig.

Allmänbelysning kök

Allmänbelysning i kök kallar man vanligtvis den belysning som du har i taket, vilket även kan beskriva som taklampan. I köket är det viktigt att ha en mycket bra allmän belysning, så att du kan laga mat och se ordentligt när du städar.

Belysning kök tak

Belysning kök i tak kan bestå av många olika typer av lampor och belysning. Det kan t.ex. handla om den allmänna belysningen, men det kan också handla om den lampa eller de lampor som du har ovanför matbordet.

Lampor över köksö

Har du en köksö i ditt kök kan det vara extra fint (och inte minst praktiskt) att ha lampor över köksö. Här passar det oftast bäst med hängande lampor, som även fungerar som en liten extra detalj som lägger köksön i fokus.

Belysning köksbänk

Vid köksbänken kommer du att utföra det mesta arbetet i köket och då är det naturligtvis viktigt att du ser ordentligt vad du gör. Här är integrerad belysning eller lysrör vanligt förekommande, eftersom de ger ett starkare ljus och kan placeras under köksskåp ett enkelt sätt.

Tips om bra ljussättning i kök

I köket är inte bara valet av lampor viktigt, utan även ljussättningen. Ett vanligt misstag är att man väljer alldeles för svaga lampor, något som kan göra det svårt att använda köket på bästa sätt.

Bra ljuskälla

Satsa på en riktigt bra ljuskälla som kan lysa upp hela köket på ett praktiskt sätt. Det kan t.ex. vara en riktigt fin taklampa eller lysrör som löper genom större delen av köket.

Flera ljuspunkter

Med flera ljuspunkter skapar du inte bara en trevligare och mysigare stämning, utan du får också ett kök med ljus som reflekteras bättre och får det att se större ut. Flera ljuspunkter gör även att du kan anpassa ljuset bättre.

Varmt eller kallt ljus

I ett kök bör det finnas både kalla och varma ljus. Ett kallt ljus lämpar sig bäst för tak och allmän belysning, medan varma ljus fungerar bra som mysbelysning eller t.ex. som belysning ovanför köksön.

Riktning på lamporna

Har du möjlighet att välja justerbara lampor ligger du steget före, då riktningen av lamporna har stor betydelse. I annat fall är det viktigt att testa lamporna innan du bestämmer dig, så att du ser att ljuset hamnar där du önskar.

Läs även

Växter i köket

5 snygga kök

Diskho bäst i test

Köksmöbler inspiration