koksliv.se

Kökshandtag

Hem > Kökshandtag

Inspiration av kökshandtag

Kökshandtag är en liten men viktig detalj i köket. Du sätter handtagen på luckorna och lådorna för att enklare kunna öppna dem, men de blir också en snygg inredningsdetalj. Köksbeslag finns i en mängd olika stilar, färger och material. Vad passar i ditt kök? Handtag och knoppar i en lantlig stil? Eller mer moderna och stilrena beslag? Eller vill du kanske skapa en industrialistisk känsla i köket? Låt kökshandtagen bli ett riktigt blickfång som ger köket en unik och personlig stil.

Köksskåp handtag

Du behöver faktiskt inte alltid skaffa nya köksluckor för att ge köket ett nytt utseende och en ny stil. Prova att byta köksskåp handtagen istället! Handtag till köksskåp finns i många olika material, till exempel mässing, plast, läder, porslin, trä och metall. Du kan också hitta handtag till köksluckor i olika färger och design, och Specialbeslag har något för alla och varje kök. Det är med andra ord inga problem att hitta nya handtag till dina köksskåp som passar din inredningsstil. Tänk också på att välja köksbeslag i en storlek som passar köket.

Handtag till kökslådor

Beslag till köksskåpen ger köket en unik känsla. Du behöver dock inte bara handtag till köksskåpen, du behöver också handtag till dina kökslådor. Ibland kan det passa bra att sätta likadana handtag på både skåpen och lådorna, men ibland kan det också vara kul att mixa och matcha lite. Du kan till exempel matcha lite längre handtag på lådorna med knoppar i samma stil på skåpen. Du kan också välja helt olika typer av beslag; i olika färger, material och stilar. Låt din kreativitet och fantasi styra!

Olika varianter

Skålhandtag

På namnet kan du höra hur ett skålhandtag se ut, eller hur? De har helt enkelt en rund och mjuk design och kommer i flera olika utföranden och material. Du kan hitta skålhandtag som passar både i ett traditionellt kök och i ett mer modernt kök.

Knoppar

Nya knoppar kan göra en stor skillnad i ditt kök. Vilken still vill du ha i ditt kök? Lantligt? Modernt? Retro eller klassiskt? Fundera också på vilket material och vilka färger som passar bäst. Knoppar kan också kombineras med till exempel skålhandtag. Sätt till exempel skålhandtag på lådorna och knopparna på skåpsluckorna.

Grepphandtag

Grepphandtag monterar du på insidan av köksskåpen och lådorna. De sticker alltså ut bara lite grann precis ovanför listen. Grepphandtag ger därför en mycket diskret känsla i köket. Innan du köper grepphandtag är det viktigt att du kontrollerar skåpens och lådornas bredd så att handtagen passar.

Infällda handtag

Beslag som fräses in i skåp och lådor brukar man kalla för infällda handtag. De ger en stilren känsla och passar bra i ett modernt kök. Köksluckorna och lådorna blir också enkla att hålla rena. Infällda handtag finns i olika former, både runda och fyrkantiga. De finns också i olika material som krom, mässing och plast.

Tips för att installera köksbeslag

Se till att ha rätt verktyg hemma

Innan du ska sätta fast dina nya kökshandtag är det bra att kontrollera att du har alla de verktyg du behöver. Några verktyg som kan vara bra att ha nära till hands är en blyertspenna, en skruvmejsel, en tumstock, ett vattenpass och en borrmaskin. Skruvar brukar vanligtvis ingå vid köp av nya handtag.

Mät de gamla handtagen

När du ska byta ut kökshandtag mot nya är det smart att mäta de gamla handtagen för att se till att köpa nya beslag som passar i de gamla skruvhålen. Man brukar prata om C/C-måttet. Det är helt enkelt avståndet mellan de båda skruvhålen som håller handtaget på plats.

Kolla skador på skåp och lådor

Genom att skruva bort beslagen på skåpen och lådorna ser du om det finns några märken eller skador på dem. Är luckorna skadade på något sätt måste du välja nya beslag som är tillräckligt stora för att dölja dem.

Gör en pappersmodell för enkel montering

Bestäm var det första handtaget ska sitta. Gör sedan en enkel mall av ett pappersark med måtten så kommer det gå snabbt och enkelt att montera de övriga handtagen. Om du har köksskåp och kökslådor i olika storlekar kan du behöva flera pappersmallar.