Connect with us

Köksliv

Lantkök

Inspiration

Lantkök – så fixar du stilen med rätt detaljer

Rustikt, hemtrevligt – och inte minst trendigt! Lantköket med dess genuina charm är en riktig klassiker som aldrig tycks tappa i popularitet. Fixa ditt eget lantkök med hjälp av Kökslivs behändiga checklista.

Lantkök

Foto: Country Living Magazine

Trä

Ett viktigt inslag i det lantliga köket är trä i alla dess former. Oavsett om du väljer ett golv helt i trä eller föredrar att använda materialet i möbler och andra detaljer bör den gemensamma nämnaren vara autenticitet. Undvik massproducerat så långt det går och satsa på naturträ och handsnickrat.

Återbruk

Loppisen är lantkökets bästa vän! För att sätta den rätta känslan får alltifrån köksredskap till möbler gärna vara second hand. Udda koppar, fat och annat porslin är inget problem, det bidrar till känslan av ett kök som nedärvts i generationer.

Originalinslag

Det här tipset är inte helt lätt att följa för alla, men den som råkar sitta på ett äldre kök med originaldetaljer kan skatta sig lycklig. Att framhäva kökets ursprungliga look kan vara lite av ett projekt om det innebär en stor renovering, men är garanterat mödan värt. Kanske döljer sig en tegelvägg bakom kökskaklet eller ett vackert trägolv under plastmattan?

Lantkök

Foto: Houzz.se

Klassisk keramik

Glöm blanka metaller och modern design, i ett gediget lantkök är det gammaldags keramik som gäller. Låt stora, gärna handgjorda uppläggningsfat ta plats på bordet och duka med udda tallrikar för att skapa ett spontant och ihopplockat intryck. Överväg att lyfta in lite kitschiga keramiska inslag för att verkligen sätta stilen – färgglada tillbringare formade som vilda djur är kanske inte något du trodde skulle bli megatrendigt, men här är vi nu.

Naturmaterial

Flätade korgar, mjuk ull och linnehanddukar i lugna toner är givna detaljer för den som vill skapa sitt eget lantkök. Naturmaterial ger köket en fläkt av gårdsliv som mjukar upp den övriga inredningen.

Läs också: Lantkök – skapa den romantiska köksdrömmen hemma

Lantkök

Foto: Residence Magazine

Öppen förvaring

Visst har det nästan gått inflation i öppna hyllor vid det här laget, men de är lite av ett måste för att fixa lantkänslan i köket. Hyllor i trä eller mjuka pastellfärger funkar särskilt bra för att lyfta ditt loppisfyndade porslin.

Industridetaljer

Enstaka inslag av råmetall skapar en spännande dynamik i det lantliga köket. Några häftiga lampor eller köksstolar som ser ut att komma direkt från närmaste industrilokal tuffar till det mjuka lantköket utan att tumma på hemtrevligheten.

Lantkök

Foto: Electrolux Home

Fundera även på att välja:

  • Vitvaror i retrotappning, som exempelvis Smeg
  • Spiskåpa av äldre modell
  • Kakel i gammal stil, många butiker säljer kakel efter gamla klassiska mönster
  • Mönstrade tapeter, främst småblommigt och romantiskt. Antingen nyproduktion av gamla tapetmönster eller äkta vintagetapeter.
  • Väggar klädda i pärlspont
  • Skålhandtag, porslinsknoppar eller snabelhandtag
Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

More in Inspiration

To Top