koksliv.se

Renovera köksluckor

Hem > Renovera köksluckor

Renovera köksluckor

Att renovera köksluckor är ett mycket snabbt och enkelt sätt för dig att omvandla ditt kök och få det att se helt nytt och fräscht ut. Idag finns det många olika sätt som du kan gå tillväga när du vill göra en renovering av köksluckorna, där foliering och målning är två alternativ. När du ska byta ut eller renovera köksluckor i köket kan du antingen välja att göra det själv eller anlita en hantverkare. Det finns för- och nackdelar med båda alternativen.

När du väljer köksluckor vill du att de ska passa ihop med kökets stänkskydd. Tillsammans utgör de en betydande andel av kökets visuella element. Om du har mönstrade stänkskydd, eller kakelplattor som du vill framhäva, kan du vilja låta dem ta plats och därför inreda med köksluckor som inte tar över eller som skär sig.

Foliera köksluckor

Att foliera köksluckor är ett bra alternativ för dig som vill kunna byta utseende på köksluckorna snabbt och relativt enkelt, utan massa färg och slipning. Foliering innebär kort och gott att en foliefilm fäst på köksluckorna med hjälp av högt tryck och blir därefter härdad så att det sitter ordentligt. Du kan foliera köksluckorna själv, men det bästa är att lämna in dem till ett företag som kan hjälpa dig med processen. Då är du säker på att det blir rätt från start.

Renovera köksluckor med folie

Vill du renovera dina köksluckor med folie finns det flera saker som är viktiga att tänka på. Den här typen av kökslucka har vanligtvis en kärna som består av MDF och där folien sedan pressats för att passa luckans form. Material är känsligt mot både fukt och värme, vilket innebär att det med tiden kan släppa. 

Visst kan du foliera dina köksluckor själv, men kom ihåg att det är ett rätt knepigt jobb som kräver rätt typ av verktyg. Du måste också se till att du väljer en folie som faktiskt passar dina köksluckor. På marknaden finns det allt från blanka till matta vinyler såväl som neon, krom och trä folie. Du väljer det som passar dig och ditt kök bäst. Foliefilm kan även kallas för kontaktplast eller dekorplast. Du kan hitta foliefilm i byggvaruhus, exempelvis Bauhaus eller välsorterade hobbybutiker som Panduro

Renovera köksluckor laminat

Att renovera köksluckor i laminat är betydligt enklare än att foliera, speciellt om du är van att hålla i en pensel och gillar att arbeta med trä. När du ska renovera köksluckor i laminat rekommenderar vi att du först ser till att rengöra ytan riktigt noga med hjälp av en bra målartvätt. Det är viktigt att både fett och smuts försvinner.

Därefter rekommenderas du att slipa ytan med hjälp av ett sandpapper och sedan grundmåla ett lager för att säkerställa bästa yta. Efter att grundmålningen är klar och torkad avslutar du med två varv av den snickerifärg som du har valt.

Vanliga frågor om att renovera köksluckor

Kan man renovera köksluckor själv?

Visst kan du renovera köksluckor själv, men mycket beror på vilket material som luckorna är tillverkade i. Har du köksluckor i trä kan du både slipa, spackla och måla luckorna efter dina egna önskemål, t.ex. när du vill renovera köket. Andra typer av material kan vara knepigare och då rekommenderas det att lämna in det till ett företag som är experter på renovering av köksluckor.

Kan man måla om köksluckor själv?

Att måla om köksluckor själv är inte speciellt svårt och ett arbete som de allra flesta klarar av. Det som är viktigt att tänka på är att det kan ta längre tid än man tror och att det krävs bra förarbete för att arbetet ska bli snyggt.

Vad kostar det att måla om köksluckor i pris?

Att renovera köksluckorna själv kommer du att spara mycket pengar på, men ibland är det lättare att lämna över jobbet till en hantverkare. För ett medelstort kök kan du räkna med en kostnad på ca 10 000 kronor. Gör du arbetet själv hamnar priset på mindre än hälften. Här är det färgen som kostar mest, ca 150 kronor per liter.

Kan man lackera köksluckor med rotavdrag?

Huruvida du kan använda ROT-avdrag för att lackera köksluckor beror på vart arbetet utförs. Utförs arbetet på en verkstad är du inte berättigad till ROT-avdrag. Sker arbetet däremot hemma i din privata bostad och i samband med till exempel montering och installation kan du nyttja ROT-avdraget.

Andra tipsartiklar

Behandla marmor kök

Byta kakel kök

Diskho bäst i test

Vilken bänkskiva ska man välja