Connect with us

Köksliv

byta luckor

Tips

Våra bästa tips när du ska byta luckor i köket

Är du sugen på att förnya ditt kök utan att behöva bekosta en helrenovering? Att byta luckor är ett enkelt sätt att skapa en ny kökslook för en bråkdel av priset. Men det finns många faktorer att ha koll på innan du sätter igång – och det är lätt att tappa bort sig bland alla alternativ. Vi listar våra bästa tips och råd för att lyckas med luckbytet.

byta luckor

Foto: Superfront

Skåpluckorna är kökets fasad  – de är vad som välkomnar dig in i köket och sätter känslan för hela rummet. Utöver bänkskivorna är de också den del av köket som slits allra mest, och ett kök med uttjänta luckor kan snabbt bli svårt att arbeta i. Nya luckor kan med andra ord göra stor skillnad, samtidigt som du slipper riva ut hela inredningen eller stänga av vatten och el som vid större renoveringar. Genom att behålla dina gamla stommar är det bara att sätta dit nya skåpsluckor och huxflux har du ett helt nytt kök att njuta av. Eller? Nja, visst är det både smidigare och billigare än att genomföra en helrenovering, men det finns ändå några saker att ha i åtanke.

Behöver du byta luckor?

Lättast är såklart att inte byta luckorna alls. Med enkla medel går det ändå att skapa en fräsch, uppdaterad känsla som får köket att framstå som nytt. Omlackering passar exempelvis speciellt bra på solida träluckor, som efter slipning kan målas om i precis den färg du önskar. Det går även att lacka om en del laminatluckor men då är det säkrast att välja en snarlik nyans som innan. Allra mest prisvärt blir det om du målar själv, vilket du kan göra utan att behöva ta ner luckorna. Arbetet kan vara mödosamt och ta sin lilla tid men kan vara väldigt givande för den som gillar hemmaprojekt.

Ett annat knep är att bara byta beslag. Det finns oerhört många vackra handtag på marknaden som kan piffa upp den tråkigaste standardlucka. Kanske behöver du varken byta lucka eller måla om när du uppdaterat den här viktiga detaljen? Klassiska skålhandtag, romantiska porslinsknoppar eller trendiga läderloopar – valet är ditt!

byta luckor

I det här köket har man valt läderloopar som beslag. Foto: Järfälla Kök

Vem ska göra arbetet?

Har du kommit fram till att luckorna behöver bytas? Kul! Det första du bör överväga är om du själv ska ta dig an utmaningen eller anlita någon. Lättast och bekvämast är förstås att överlåta hela processen till ett företag som utför just den här typen av arbeten. De mäter, levererar och monterar dina luckor utan att du behöver lyfta ett finger. Jobbet görs under professionella former och du får (rimligtvis) ett garanterat bra slutresultat. Haken är naturligtvis att detta kostar betydligt mer än att utföra bytet på egen hand.

Om du vill spara slantarna och väljer att göra det själv kan du alltid anlita en snickare som hjälper dig med de mest kritiska momenten. Det här alternativet innebär att du måttar upp hur stora luckorna ska vara och sedan hittar en tillverkare som säljer luckor, fronter och gångjärn i rätt storlek. I motsats till vad man kan tro är det inte monteringen som är svårast, utan att få exakt rätt mått när du mäter. Lägg därför lite extra tid och research på just den här delen av arbetet.

Tips! Passa på att se över funktionaliteten i dina skåp medan du ändå byter köksluckor. Kanske vill du ersätta flera mindre skåp med ett enda större, eller vice versa.

byta luckor

Foto: Bolaget

Vilka luckor vill du ha?

När måtten är klara är det dags för den roliga delen – att bestämma utseendet! En tumregel när det gäller färger är att ljusa toner får köket att verka större. Har du ett litet kök som du vill ska kännas rymligare kan vitt eller beige därför vara ett bra val. Mörka eller grå nyanser är annars väldigt i ropet just nu och kan ge ett exklusivt och sofistikerat intryck. För den som hellre vill satsa på en färg är dovt grönt och blått en färgskala som blivit allt populärare.

Köksluckor kan bestå av antingen laminat, MDF eller massivt trä. Om man får tro experterna är det inte enormt stor skillnad i hållbarhet mellan de olika materialen på marknaden. Däremot är vissa material lättare att renovera och fräscha upp vilket i längden gör dem till en mer prisvärd investering.

Trä

Om du vill ha trä i köket finns det två alternativ – fanér eller massivt trä. Fanér innebär att själva luckstommen är gjord i ett annat material, som spån eller MDF. Ett tunt lager av trä limmas sedan på själva grundmaterialet och längs kanterna. Detta är ett prisvärt alternativ där du kan välja mellan många exklusiva träslag. Ett extra plus är att fanér dessutom kan ge sken av att vara av massivt trä. Nackdelar med fanérluckor är att de kan vara svåra att lacka om och lätt får nötta kanter om du inte har en massiv kant.

Massivt trä finns inte i lika många varianter, vanligtvis björk, al, ek, ask, furu och körsbär. Det är också klart dyrast och kräver en del underhåll. Men, en skåpslucka i massivt trä anses också vara det lyxigaste alternativet på marknaden. Eftersom en lucka gjord i trä rakt igenom kan slipas och lackas om flera gånger är det även en bra investering på lång sikt. Materialet är tåligt och åldras vackert. Eventuella skador syns heller inte lika väl på massivt trä jämfört med fanér, där grundskivan riskerar att synas.

byta luckor

Köksluckor i massivt trä. Foto: Ballingslöv

Laminat

Med laminat menas en spånskiva klädd i många lager papper och lim. En film monteras sedan på den laminerade ytan som ger luckan dess utseende. Köksluckor i laminat kan fås i alla möjliga färger, mönster eller trä- och stenimitationer. Det går även att variera struktur och matthet vilket gör detta till det mest mångsidiga materialet. Något för dig som älskar valmöjligheter! Laminat är dessutom billigt, lätt att rengöra och tåligt om du valt högtryckslaminat. När en skada uppstår är den här luckan å andra sidan inte så lätt att laga. Den kan också ge en plastig känsla och tenderar att vara ångkänslig om materialet är av sämre kvalitet.

MDF

En lucka i MDF är en träfiberskiva som antingen kan fås folierad eller lackad. En folierad lucka innebär att en folie pressats fast på materialet. Detta ger ett relativt lågt pris men också ett material som är känsligt för värme och fukt (diskmaskinens ånga kan exempelvis få ytan att släppa). Eftersom folien är tunn tål den heller inte så mycket slitage och är svår att renovera.

Om skåpsluckan istället är lackad betyder det helt enkelt att en skiva av MDF har målats med någon typ av lack. Syrahärdande lack är vanligast, det fäster bra och ger ett starkt ytskikt. Dock innehåller det mer lösningsmedel än vattenbaserat lack. Vattenbaserat är därför bättre för miljön och hälsan, men tyvärr är det inte lika slitstarkt. Det finns även UV-lack som går att få både som syrahärdande och vattenbaserat. Lackade skivor är lätta att putsa upp till skillnad från folierade, vilket ger dem längre hållbarhet. Var bara uppmärksam på att ytan kan ändra färg efter ett par år och att skivan kan svälla i kontakt med vatten.

byta luckor

Foto: Pickyliving

Hur ska luckorna monteras?

Nu har du alltså klarat av måttning, material- och färgval. Grattis! Det sista momentet i luckbytet är monteringen. Om du gör detta själv kan du behöva en skruvdragare, måttband, borr, stjärnskruvmejsel och en penna.

Montering av köksluckor sker vanligtvis i tre steg:

  1. Börja med att skruva ner de gamla luckorna. Om dessa har så kallade “pinngångjärn” tar du även bort dessa och spacklar igen hålen. Om du vill göra både miljön och plånboken en tjänst kan du sedan sälja luckorna på exempelvis Blocket.

      2. Nästa steg – gångjärnen. Vissa gångjärn går att skruva rätt in i stommen på luckan,                medan andra kräver att du först gör en mall och förborrar så att de hamnar rätt. Ett                tips är att använda en så kallad “renoveringsplatta” eller “monteringsplatta”, som kan            monteras i vilken stomme som helst.

      3. Nu är det dags att montera de nya köksluckorna. Avgör först på vilken sida   gångjärnen ska sitta. Justera luckorna så att de sitter precis rätt i linje med lådorna. Här      kan du ta hjälp av en bräda som du med en tving sätter fast precis under kanten på lådan,  att ha som referenspunkt för luckans nedre kant. Justera även i sidled och  höjdled för att  få skivan helt rakt och undvika för stora eller små glipor mellan de olika luckorna.

Sådär! Nu har du nya, snygga köksluckor att stoltsera med. 

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

More in Tips

Inspirationsgallerier

Mest läst just nu

To Top