koksliv.se

Behandla marmor i kök

Hem > Behandla marmor i kök

Marmor i kök

Marmor i kök är en självklarhet om du tittar på köksinredningen i många andra länder. I länder som till exempel Turkiet och Grekland är marmor mycket billigare och används frekvent i både badrum och kök. I Sverige är naturstenen dyrare och är således ett mer exklusivt och dyrt inslag. Har du valt att använda dig av marmor i kök, till exempel i form av en bänkskiva, vill du naturligtvis se till att den håller sig fin så länge som möjligt. Läs våra tips om hur du omvårdar din marmor i köket på bästa sätt för att få den att hålla så länge som möjligt.

Sten och marmor i kök

Det är inte ovanligt att associera ordet marmor med vita stenar med grå mönster, men marmor kan se ut på många fler sätt än så. Visst är den vita marmorn det mest klassiska alternativet, men för dig som gillar mörkare färger finns både svart marmor såväl som grön marmor till kök. Det innebär således att du kan välja vad det är för typ av marmor som du vill ha och kan lättare anpassa stenen efter din inredning. Utöver marmor är det också vanligt med granit i kök, samt komposit och keramik.

Marmor behandling

Det finns flera saker som du kan göra för bästa marmorbehandling och se till att den håller sig fin länge. Förutom att torka av den med såpa och vatten kan du använda polermedel för sten, marmorsilikon eller speciellt medel för att impregnera marmor.

Impregnera marmor

Genom att impregnera marmor kan du se till att smuts från spill och mat inte får fäste och således inte missfärgar din marmorskiva. Här rekommenderar vi att du använder dig av en oljebaserad produkt som du sprayar direkt på en trasa och sedan gnuggar in i skivan. Det är även bra att ha en produkt med en så kallat nanoeffekt, eftersom denna kan tränga in djupt i stenen och ge ett skydd som är helt osynligt. Efter härdning av impregneringen lämnar den heller inte ifrån sig några partiklar. 

Polera marmor

Få din marmorsten att se sprillans ny ut med hjälp av polering. Även här finns flera olika produkter att ta användning av. Bland annat Tennoxid som används vid slutpolering för att ge din marmor bästa tänkbara glans och finish. Med hjälp av Tennoxid kan du enkelt se till att marmorskivan blänker som ny.

Tätning och fogning

Marmor slits, lik alla andra material, med tiden. Har det på något sätt uppstått sprickor eller skarvar? Ingen fara, stensilikon är då din räddning! På nätet kan du hitta flera olika varianter av sten- och marmorsilikon som besitter mycket goda egenskaper för tätning och fogning.

Ljummet vatten eller grönsåpa

Att torka av en skiva eller annan yta av marmor kräver sin försiktighet. Ska du bara rengöra dagligt räcker det gott och väl med ljummet vatten och en mikrofibertrasa. Du behöver således inget rengöringsmedel för den dagliga rengöringen. Är det däremot så att din marmoryta har fått fläckar eller behöver en mer grundlig rengöring kan du med fördel använda grönsåpa. Grönsåpan ser inte bara till att rengöra effektivt, utan stänger även naturstenens porer, vilket minskar risken för fläckar och missfärgningar i framtiden.

Inspiration till marmor i kök

En trend som tycks hålla i sig är att ha marmor i kök, och vi kan förstå varför. Det finns mängder med olika sätt att få in marmor som detalj, både i köksbänk, köksö, kakel eller inredningsdetaljer. Få inspiration av dessa bilder med marmor i kök.

Mer köksinspiration

5 snygga kök

Schackrutigt golv

Inbyggd kyl och frys

Gammalt lantkök