Connect with us

Köksliv

Marmor special kök

Inspiration

Marmorspecial

Alla älskar vi marmor, men hur bra koll har vi egentligen på vad marmor är? Köksliv har tagit reda på historiken kring denna fängslande bergart, som hittat sin väg in i så många av våra kök, hem och hjärtan.

Vad är marmor?

Marmor är en så kallad metamorf bergart. Den är en typ av kalksten och bildas när kalkstenen utsätts för högt tryck och höga temperaturer under en längre tid. Dessa förhållanden gör att den ursprungliga kemiska sammansättningen och kristallstrukturen ändras. Marmor består i huvudsak av komponenterna kalcit, dolomitkristaller och aragonit.

Grön marmor kök

Foto: Brass & Gold

Hur kan marmor se ut?

Ren marmor är helt vit. Marmoreringar, de flammiga mönster i olika färger som ofta syns i stenen, orsakas i grunden av föroreningar av olika slag. Skiftningar i färg bedöms efter en tregradig skala – hög, medium och låg. Den klassiska vita marmorn från Italien benämns Bianco Carrara. Det finns även en svart marmor med vit ådring från Spanien, Nero Marquina, en grön marmor med vackert mönster från Sydamerika, Verde Guatemala, för att bara nämna ett par på en väldigt lång lista.

Mer om marmors kvalitetsklassificering kan du läsa här. En lista över olika marmorsorter och deras respektive klassificeringar hittar du här.

Marmor special skiva

Foto: bysvedin.blogspot.com

Marmorskivor kan vara slipade eller polerade. Den polerade marmorn har en blank finish, den slipade marmorn har en matt finish. Rekommendationen för tjockleken på en bänkskiva i marmor till köket är 30 mm, särskilt när håltagningar för spishäll och/eller diskho behöver göras. Denna rekommendation är för skivans hållbarhets skull och minimerar risken för att skivan spricker. Det kan vara möjligt med en tjocklek på 20 mm beroende på bänkskivans utformning. En bänkskiva i marmor, 30 mm i tjocklek, väger runt 90 kg per kvadratmeter. En skiva i 20 mm tjocklek väger runt 60 kg per kvadratmeter.

Läs också Välj rätt bänkskiva till köket – stor materialguide

Marmor special kök

Foto: Ballingslöv

Hur tar man hand om marmor?

Marmor är känsligt, speciellt för syror. Märken, missfärgningar och fläckar i stenen uppkommer av etsningar eller frätskador. Hållfasthet påverkas inte av sådana skador men det kan vara en bra idé skydda sin marmor med olika skyddsprodukter. Har du väl fått en skada behöver du nämligen slipa hela skivan för att få bort den. Den säkraste metoden är att slipa om hela ytan maskinellt, men i vissa fall kan det även fungera att slipa ytan med fint vattenslippapper eller en kloss med diamantkorn. Efter slipning kan man sedan polera upp en fin yta och glans igen – ”stenglans”produkter, olika typer av vax samt polermedel finns till för detta. Man kan även prova att finfördela bivax och lösa i lacknafta, alternativt blanda terpentin med paraffinolja och arbeta in med en mjuk duk för att försöka återställa ytans glans. Regelbunden användning av syra-neutral såpa/tvållösning skyddar stenen och ger den lyster så att marmorn håller sig lika vacker över tiden. Det finns även olika produkter som skyddar mot vatten och fett. Marmor blir lätt förstörd av mycket regn och snö och lämpar sig därför mer för inomhus- än utomhusbruk.

Marmor special kök

Foto: popsugar.co.uk

Vad kan man använda marmor till i köket?

Förutom som bänkskiva kan marmor snyggt klä ditt kök på väggar – i form av skivor eller som mindre plattor, eller som golv. I golvet lämpar det sig extra väl med marmor om du vill ha golvvärme. Natursten inte bara magasinerar utan fördelar även värmen jämnt. Väljer du mindre plattor kan du välja “tumlad” marmor som ger en varmare look.  

Eftersom marmor är ett så trendigt material finns också många fina inredningsdetaljer till köket – skärbrädor, saltskålar, ljusstakar med flera. 

Läs också Välj rätt bänkskiva till köket – stor materialguide

Foto: stonefactory.se

Finns det svensk marmor?

Exempel på svensk marmor är ekebergsmarmor, gropptorpsmarmor och kolmårdsmarmor. Samtliga används dock främst som byggnadssten eller fasadbeklädnad, Ekebergsmarmor klär till exempel bland annat Dramaten i Stockholm. Kolmårdsmarmor är populär även den som byggnadssten, dess kvalité och unika färg gör den även väldigt populär bland arkitekter och inredare.

 

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

More in Inspiration

Inspirationsgallerier

Mest läst just nu

To Top