koksliv.se

Bistrokök

Hem > Bistrokök

Bistrokök

Är det ett franskt bistrokök som du är ute efter kommer du att ha stor användning för våra tips. I ett bistrokök möts du av en fantastisk kombination av snygga golv, oemotståndliga stolar och vit marmor som klär både arbetsbänkar och väggar. Även om det franska bistroköket kan vara mycket färgglatt är det nästan standard att ha några svarta och vita detaljer som pricken över i:et. Här kan du läsa mer om vad som utmärker inredningsstilen.

Franskt bistrokök

Det franska bistroköket är ett mycket populärt val för alla som vill ha ett modernt kök där det blir roligare och lättare att laga riktigt god mat. Som tidigare nämnt är det svarta och vita detaljer som gäller, i kombination med marmor och ett vackert klinkers på golvet.

Rektangulärt kakel i kök

I det franska bistroköket är det rektangulärt kakel och klinkers som gäller. Rektangulärt kakel i ett franskt kök kan med fördel placeras ovanför spisen, men det kan även löpa över hela väggen. Även om kaklet kan se ut på många olika sätt är det den här formen som är mest populär, kombinerat med svarta eller mörka fogar för bästa resultat.

rektangulart_kakel_kok

Golvet

När det kommer till valet av golvet i köket är nog de allra flesta ganska försiktiga. Det är viktigt att välja ett golv som är enkelt att underhålla och som du samtidigt inte kommer tröttna på snabbt. I det franska bistroköket är det viktigt att välja ett golv som passar inredningsstilen. Här rekommenderar vi att du satsar på mönstrat klinkers för att få den rätta känslan. Det är även mycket vanligt att satsa på trägolv i bredare slag såväl som terrakotta-plattor i olika storlekar och former. Eftersom mönster är något som du kan leka väldigt fritt med blir det lätt att skapa en personlig stil.

Redskapsstång kök

Att ha en redskapsstång i köket kommer inte bara att ge dig den rätta franska bistrokänslan, utan du kommer också få ett kök som är betydligt mer praktiskt. På en redskapsstång kan du hänga upp dina finaste verktyg och låta de blir en del av inredningen, samtidigt som du ser till att ha de nära till hands när du behöver. Här kan du välja mellan redskapsstänger i alla möjliga designer och färger, så att du kan hitta en som passar med resten av ditt kök. Matcha gärna redskapsstången såväl som verktygen med blandare, beslag och andra detaljer du har i köket.

Öppen förvaring

I ett bistrokök vill du låta dina finaste föremål och köksartiklar synas ordentligt och därför är den öppna förvaringen något som är värt att satsa på. Öppen förvaring kan handla om allt från hyllplan till skåp utan luckor, men det kan också vara klassiska köksluckor med glaslucka. Satsa gärna på öppna hyllor för just tallrikar, porslin och glas och välj även redskapsstänger med krokar för slevar, pannor och annat som du vill ska synas. Observera att även om öppen förvaring är riktigt snyggt så krävs det mer organisering och ordning vid hyllorna. Annars är det lätt att det bara ser rörigt ut.

Takhylla

Takhyllor är otroligt vackra och ett mycket snabbt och enkelt sätt för dig att få till den rätta känslan i ditt franska bistrokök. Med en takhylla kan du egentligen förvara precis vad du vill och få en öppen förvaring som håller stilen. Det vanligaste är att takhyllor används till vinglas eller andra typer av glas, men du kan naturligtvis välja det som passar dig bäst. Med fördel placeras takhyllan ovanför en köksö, men det går egentligen minst lika bra att sätta den över köksbordet eller på annan plats som du anser är lämplig.

Lampor

I ditt kök är det viktigt att du har rätt typ av belysning för att du ska kunna arbeta och laga mat på ett säkert sätt, men för att du också ska kunna få till rätt stämning vid middagsbordet. När det kommer till den franska bistroinredningen är det extra viktigt att ha belysningen i åtanke, eftersom det blir avgörande detaljer för hur köket kommer upplevas. Här rekommenderar vi att du väljer material som järn och koppar. Det kan t.ex vara skomakarlampor eller trearmade pendlar. Det fungerar även riktigt bra att sätta två eller tre likadana lampor bredvid varandra på rad, t.ex. ovanför köksön eller arbetsbänken.

Cafémöbler

Det finns få möbler som passar så bra i det franska bistroköket som cafémöbler gör. Ett vanligt missförstånd är att cafémöbler endast är lämpliga i trädgården eller på balkongen, men sanningen är att de passar minst lika bra i ditt kök. Vill du inte ha cafémöbler som köksbord och köksstolar kan du med fördel använda dig av cafébord som avlastningsbord eller som annan fin inredningsdetalj. Idag finns det dock ett stort utbud av olika cafémöbler att välja mellan, så att hitta ett set som lämpar sig som matbord är inte speciellt svårt, åtminstone inte om du är på jakt efter ett mindre bord.

Smådetaljer

Smådetaljer gör mer än vad du tror och därför är det viktigt att du inte glömmer bort dessa när du fokuserar på den fasta inredningen, klinkers och valet av färger. Vill du få till rätt detaljer i ett franskt bistrokök kan du med fördel satsa på fina griffeltavlor eller vintage-skyltar med olika fina och roliga budskap på. Fördelen med griffeltavlor är att du kan använda de till att skriva upp veckans meny eller varför inte skriva upp smaskiga recept som du vill ha snabb tillgång till. Även valet av material kan bli fina detaljer. Kombinera gärna metall och marmor för rätt känsla inom loppet av sekunder.

Hitta liknande inspiration

Läs fler artiklar om köket och inspiration till inredning för hemmets hjärta. Exempel du kan läsa inom liknande tema som bistrokök är;

Litet kök inspiration

Schackrutigt golv

Behandla marmor i kök