Connect with us

Köksliv

bistrokök

Inspiration

Bistrokök — detaljerna som sätter stilen

Franskt bistrokök är en starkt lysande stjärna bland köksinredningarna. Och frågar ni oss är bistrostilen här för att stanna; vem vill inte ha en avslappnat kök med restaurangdetaljer, cafékänsla och genuin fransk touch hemma? Kanske vill man gå all-in på bistrostilen med kakel uppåt väggarna och marmor på bänken, eller så nöjer man sig med att addera detaljerna som förvandlar vilket svenskt standardkök som helst till en moules frites-doftande bistro i Marais. Oavsett utgångsläge ger vi dig den kompletta stilguiden. Voilà!

Läs också: Bistrokök – skapa det franska drömköket hemma

Marmor

Som sagt, marmorn får gärna ligga på köksbänken. Ett mer ekonomiskt alternativ är att plocka in den vackra stenen i detaljerna. En marmormortel är ett perfekt — och mycket användbart — pynt. Flingsaltet ligger fint i en liten marmorskål, och en marmorskärbräda pryder alltid sin plats på köksbänken. Köp en marmorbricka och använd den på tusen olika sätt: Samla oljeflaskor och kryddor på den, kyl den och använd som ostbricka, eller fyll den med skålar innehållandes måltidens alla tillbehör och placera mitt på matbordet. Eller gör precis vad du vill — en marmorbricka är alltid en bra investering för den som vill ha känslan av ett bistrokök hemma.

bistrokök marmorskiva

Foto: Missionshus.se

bistrokök marmorbricka

Foto: Zippydecor.com

Mässing

Oputsade och sterindroppade mässingsljusstakar är perfekt i ett bistrokök, både för mysfaktorn och stilen. Fynda på loppis och samla ihop ett gäng udda mässingsljusstakar på köksbordet eller på bänken. Och vad du än gör; putsa inte.

bistrokök mässing

Foto: Dukat.se

Glasrack

Härligt ”häng i kvartersbaren”-känsla får du lätt med ett glasrack.

bistrokök glasrack

Foto: Anders Bergstedt

Griffeltavla eller menytavla

Både snyggt och praktiskt. Skriv upp inköpslistan, veckomenyn, citat, små meddelanden och veckans kom-ihåg.

bistrokök

Foto: Cdon.com

bistrokök

Foto: Coolstuff.se

Belysning

Här får det gärna dra åt det industriella och avskalade. Nakna glödlampor på snygg sladd, eller industrilampor (gärna vintage). Vill man så hänger man flera likadana lampor i rad över köksön. Enkelt och snyggt är också en porslinsockel fäst i väggen. Även skomakarlampor passar fint in i stilen.

bistrokök lampa

Foto: Fresharchitect.com

bistrokök lampa

Foto: Padzeo.com

Rustika trädetaljer

Välj rustikt trä i detaljerna, gärna på en bordsskiva alternativt på skavda och udda pinnstolar. Ett enkelt sätt att få in trä i köket är att satsa på rejäla träskärbrädor. Ha dem på en öppen hylla eller på köksbänken. På nämnda bänk får gärna träredskap i keramikkrukor också stå. En gammal trälåda är heller aldrig fel, fyll den med porslin, kokböcker eller örter, till exempel.

bistrokök trä

Foto: Longcoast Living

bistrokök redskap

Foto: Lecreuset.se

bistrokök

Foto: Himlekok.se

Kryddkvarnar

En rejäl pepparkvarn är ett måste för den matlagningsintresserade. Passa på att köpa en i stil med köket, i ett bistrokök är en i trä eller marmor fint.

bistrokök

Foto: Cervera.se

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

More in Inspiration

To Top