Connect with us

Köksliv

bistrokök
Foto: Pickyliving.se

Tips

Bistrokök — skapa det franska drömköket hemma

Ett varmt och ombonat bistrokök där grytorna ständigt puttrar, rödvinet är upphällt och sorlet från vänner som är över på middag fyller rummet. Japp, frankofilens drömkök bjuder in till storartade dagdrömmar. Här är guiden till detaljerna du gärna vill få med om du ska förverkliga bistrodrömmen i ditt eget kök.

Kaklet

Åh, kaklet! Ända upp till taket eller till brösthöjd; det viktiga är att kaklet är med. Och inte bara över diskbänken utan gärna i hela rummet. Klassiskt vitt och rektangulärt. Gärna fasat. Och så fogen — ljus eller mörk är en smaksak. Bistrokänslan kommer att infinna sig oavsett. De riktigt lyckosamma har en tegelvägg och kan då med fördel visa upp den istället.

bistrokök kakel

Foto: Johannabradford.se

bistrokök tegelvägg

Foto: Bstreetmercantile.com

Golvet

Rustikt trägolv eller marockansk kakel är verkligen pricken över i i ett bistrokök. Men välj köksgolv med både hjärta och hjärna, och läs gärna vår golvguide för att hitta golvet som passar just ditt köksliv.

bistrokök golv

Foto: Stadshem.se

bistrokök golv

Foto: Egueyseta.com

Läs också: Köksgolv – Den stora guiden som hjälper dig att välja rätt

Köksluckor och stommar

I ett bistrokök kan man med fördel klä in köksstommarna med en täcksida. Täcksidor, som alltså är i samma färg och yta som själva köksluckan, kan monteras på såväl stomme och sockel som på köksön. På så sätt slipper man att stommarnas färg stör helheten, och köket får genast en snyggare inramning.

Vad gäller köksluckorna är det bra att tänka sobra färger och matt yta. Grått och vitt funkar alltid, samma sak med dämpade toner av blå och grön, eller varför inte svart. Och gärna spegelluckor. Den som vill gå all-in på känslan av restaurangkök väljer fronter i rostfritt. Beslagen får gärna vara klassiskt skålhandtag, trendigt läderklädda eller av mässing.

bistrokök köksluckor

Foto: Ballingslov.se

bistrokök köksluckor

Foto: Himlekok.se

Bänkskiva

För riktigt klassisk bistrostil är marmor ett säkert val. Trä eller rostfritt är fina alternativ. Viktigt är dock att fundera över hur köket används i vardagen, och hur mycket tid du vill lägga på skötsel och rengöring av bänkskivan. En i rostfritt tål mycket (om än inte allt), och är lätt att rengöra. Sten- och träskivor kräver lite mer omsorg för att hålla och vara vackra länge.

bistrokök bänkskiva

Foto: Hemnet.se

bistrokök bänkskiva

Foto: Kvik.se

bistrokök bänkskiva

Foto: Marbodal.se

Diskho och blandare

En diskho i rostfritt funkar alltid tänk praktiskt restaurangkök. Väljer man ett mer ovanligt material, som porslin eller mässing, blir det naturligtvis mycket effektfullt. Det är samma sak med blandaren; en stilren och praktisk i rostfritt kan aldrig gå fel. En mässingsblandare som med tiden får vacker patina blir å andra sidan ett smycke för köket.

bistrokök diskho

Foto: Roomrepairing.us

bistrokök diskho

Foto: Marbodal.se

bistrokök diskho

Foto: Ablandskronarostfria.se

Detaljerna

Öppen förvaring

En fin detalj med bistroköket är att det visar upp köksredskap och porslin. Både köksskåp och golvhyllor kan gärna vara öppna. Är man praktiskt lagd och vill dammsäkra så är vitrinluckor och vitrinskåp ett alternativ.

bistrokök

Foto: James Yochum/Traditional Home

bistrokök

Foto: Vedum.se

Takhängd hylla

En takhängd hylla är både snygg och mycket praktisk, eftersom den utnyttjar en värdefull yta som lätt glöms bort. Häng gärna pannor och kastruller från ett galler i botten av hyllan.

bistrokök förvaring

Foto: Marbodal.se

Redskapsstång

Ännu en detalj som är både funktionell och vacker. Fäst en redskapsstång i väggen och häng upp slevar, korgar, rivjärn och pincetter. Etcetera. Allt blir snyggt på stång.

bistrokök

Foto: Rickarderiksson.com

bistrokök

Foto: Gysinge.com

Läs också: Bistrokök — detaljerna som sätter stilen

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

More in Tips

Inspirationsgallerier

Mest läst just nu

To Top