Connect with us

Köksliv

Ekkök
Foto: Nordiskakok.se

Tips

Drömmen om ett ekkök – och några drömkök i ek

Eken är ett genom historien mytomspunnet och heligt träd, som kan bli minst tusen år gammalt. Trädet ger ett mycket hårt och starkt virke som under flera hundra år i Sverige endast användes för att bygga krigsfartyg. Det är ett imponerande träd med en fascinerande historia. Och numera – en köksdröm för många.

Läs också: Trend: 5 snygga träkök

Ett ekkök är en tidlös klassiker som håller en livstid, och faller valet på ett kök i ek kommer du aldrig känna att det har blivit omodernt. Att välja ett kök i massiv ek kostar på, absolut, men det är en investering som håller över tid.

Det finns tre varianter att välja på när det gäller köksluckor i massivt trä: solitt trä, stavlimmad eller 3-skiktslucka (består av tre lager massivt trä). Den stavlimmade är något billigare och ser också lite annorlunda ut. Bra att veta är att eftersom trä är ett levande material, kan luckorna i solitt trä förändras i form på grund av luftfuktighet och temperaturväxlingar. Men det är inte särskilt vanligt, och är luckan av god kvalitet minimeras den risken rejält.

Stilmässigt finns det många vägar att ta, trots att grunden är densamma. Svartbetsade luckor ger ett modernt och stramt intryck. Väljer du matt vitpigmenterad yta blir känslan närmare naturen, och vill du täckmåla luckan öppnas dörren till ett brett spektrum av färger. En stor fördel med massiva träluckor är att de kan slipas ner otaliga gånger för att sedan målas om. Eller lackas. Eller betsas. Så ja, det är en hållbar investering som kommer att följa med genom livet. Och som grädde på moset – ett ekkök blir bara vackrare med åren.

Några av våra favoriter just nu:

ekkök ballingslöv

Foto: Ballingslov.se

Birka Ek Natur från Ballingslöv, en lucka i massiv skiktlimmad ek. Vi gillar luckornas släta yta, speciellt tillsammans med den svarta bänkskivan och i mötet med de rostfria valen. Stilen är smakfullt modern och samtidigt bestående över tid.

 

Ekkök Elgiganten

Foto: Electroluxhome.se

Här finns det mycket att gilla. För det första är luckan Stad ek från Electrolux Home Svanenmärkt. Kombinationen med bänkskivor i vit komposit och det vita kaklet ger oss härliga bistrovibbar. Att blanda estetiskt tilltalande öppna hyllor med praktiska stängda lådor och skåp, är alltid ett vinnande koncept.

 

ekkök nordiska kök

Foto: Nordiskakok.se

Nordic Archipelago från Nordiska Kök är ett mörkbetsat ekkök som skapar en varm och ombonad känsla. I samklang med en rostfria bänkskiva och den vackra gotländska kalkstenen skapas ett tidlöst kök med en nutida och naturnära känsla.

 

ekkök marbodal

Foto: Marbodal.se

Ekerö från Marbodal är en riktig klassiker, och stylingen här ger en hint om att det är ett tåligt kök vi har att göra med. Tillverkat i massiv ek är det hållbart och praktiskt för både barnfamiljer och andra. En beständig vän i vardagslivet och en funktionell assistent i kökslivet.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

More in Tips

Inspirationsgallerier

Mest läst just nu

To Top