Connect with us

Köksliv

Torkade kryddor

Tips

Så får du det mesta av dina färska kryddor

Momsen har sänkts på färska kryddor i kruka, vilket innebär att risken finns att man övermodigt handlar på sig en och annan kruka för mycket, det är ju så härligt med lite grönt i köket, för att inte tala på vackert och gott på tallriken! Trist vore det väl ändå om överskottet bara fick stå och ledset vissnar bort? För att slå ett slag för minskat matsvinn och lättade skuldkänslor har Köksliv tagit reda på hur du bäst kan förvalta dessa hotade blad, så om du är en av de som känner att de inte hinner använda upp allt som köpts, var inte ledsen! Det finns flera sätt att ta tillvara på kryddorna, och förvaras de på rätt sätt håller utan problem flera månader och kan till och med hålla upp till ett par år.

1. Torka kryddor i kryddbuketter

Du skapar enkelt kryddbuketter genom att klippa av hela kvistarna med bladen kvar (lossa alltså inte bladen). Bind sedan hårt samman kvistarna till en lite lös och luftig bukett. Om knuten inte är tillräckligt hård kan kvistarna lossna när de har börjat torka och massan minskar, och binds de för tätt finns det risken att kryddorna möglar istället för att torka. Häng buketterna någonstans svalt och torrt. Efter ungefär två veckor, efter att säkerställt att de är ordentligt torra, lossar du bladen.

Örter buketter torkade

Foto: organicauthority.com

2. Torka kryddor i ugn

För att torka kryddor i ugn behöver du lossa bladen från själva kvisten först. Du sprider sedan ut bladen på en plåt, du kan använda bakplåtspapper men det är inte nödvändigt. Sätt ugnen mellan 20 och 30 grader, aldrig mer, och håll ugnsluckan på glänt med hjälp av en träslev eller liknande i springan. Hur lång tid det tar beror delvis på mängden kryddor du torkar på en och samma gång samt delvis på vilken krydda det är, så det är bra att ha lite uppsikt över dem då och då. När kryddorna är torra och spröda och du kan enkelt smula sönder bladen mellan fingrarna är de klara.

torkade kryddor ugn

Foto: wikihow.com

3. Torka kryddor på nät eller dagstidning

För att torka kryddor på ett nät eller en dagstidning behöver du också först lossa bladen från kvisten. Sprid ut dem på nätet, myggnät eller annat fint nät funkar bra, eller dagstidningen. Använder du en dagstidning kan det vara bra att placera det på ett galler för att få så mycket luft undertill som möjligt. Använder du ett nät gäller samma sak, det vill säga inte bara luftigt över utan även under nätet. Förvara sedan på mörk och torr plats, det kan vara svalt men ska inte vara kallt. Titta till då och då och rör runt lite. Efter drygt en vecka kan du undersöka om kryddorna är spröda och lätt går sönder – då är de klara.

 

torka kryddor nät

Foto: planetnatural.com

4. Torka kryddor i mikro

Detta är det i särklass snabbaste sättet att torka kryddor på, det går på minuter. Det är lite trixigt dock – torktid varierar beroende på krydda samt din mikrovågsugns effekt så denna metod kräver lite extra uppmärksamhet. Sprid ut en handfull lös-tagna blad på en tallrik eller fat emellan två ark hushållspappers. Har du behövt skölja bladen innan, se till att allt överflödigt vatten är borta, annars kokar du bladen istället för att torka dem. Kör på hög värme en minut och se sedan om bladen blivit torra och spröda. Om inte, kör ytterligare 30 sekunder åt gången tills de är det. Se till att ha full uppsyn under hela torkningen, blir de för torra kan de fatta eld. Då har du inte bara slösat kryddorna utan behöver troligtvis också investera i en ny mikro.

 

Oregano, timjan, rosmarin, salvia, mynta, dragon, citronmeliss och nässlor är exempel på örter som passar bra att torka. Kryddorna förvaras efter torkning bäst i en mörk och tätsluten burk.. Man kan med fördel ha lite hushållspapper i botten eller toppen som absorberar överflödig fukt. 

 

Läs även 3 tips för att hålla dina kryddväxter vid liv längre

 

5. Frys in kryddorna i iskuber

Hacka, eller lägg hela blad i låda för iskuber. Fyll på med vatten, rapsolja, olivolja eller buljong. Detta sätt att bevara kryddor är utmärkt när du vill ha fina isbitar med smak till drinken eller som bas direkt i såser och grytor när du lagar mat. När kuberna fryst kan du flytta över de till en plastpåse eller annan förpackning.

Frys in kryddor

Foto: newsner.com

6. Frys in kryddorna som de är

Vissa örter tappar smak när de torkas, och är därför bättre att frysa. Du kan välja att skörda hela kvistar eller bara bladen. Spola av dem vid behov och låt sedan överflödigt vatten torka bort. Lägg ut på en plåt eller form, inte för tätt utan ganska luftigt, och sätt in i frysen. Efter ett dygn eller två när de är frysta flyttar du över dem till lådor eller påsar.

Dill, persilja, gräslök och basilika är exempel på örter som passar bra att frysa in.  

 

 

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

More in Tips

Inspirationsgallerier

Mest läst just nu

To Top